To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast

swinks_UK - 29-05-2013, 13:25

Dzisiaj chwilę posiedziałem nad schematami i zdjęciami jakie miałem w moim archiwum.
Powoli zaczynam rozkminiać o co Mitsubishi chodziło wprowadzając kilka typów obwodów drukowanych. Otóż...jest to takie "widzi mi się"... :mrgreen:

By skompletowac obraz potrzebuje definitywnego potwierdzenia wartości zaznaczonych na obrazku elementów:

1. i 2. bazując na moim archiwum, wychodzi mi to, że są to rezystory 22Ω :doubt:
3. rezystor 24k ?
4. i 5. jaka jest wartość tego kondziorka ? Wnosząc z mojego archiwum powinno być 103J (dla silników V6)

Prosze o podobne zdjęcia dla obrotomierza z 4G63 lub 4G64 GDI :wink:
Bo póki co mam tylko wersję druku "z diodą".

mirex94 - 10-06-2013, 21:41

sorki ze tak sie pytam pewnie juz ktos zadawal to pytanie ale czy z gdi 2001 beda liczniki pasowac do 2.0 benzyny 1997 ?? w sesie bez jakis potwornych przerobek tylko tak jak juz nie raz tu byly pisane schematy??
swinks_UK - 11-06-2013, 08:37

mirex94 napisał/a:
sorki ze tak sie pytam pewnie juz ktos zadawal to pytanie ale czy z gdi 2001 beda liczniki pasowac do 2.0 benzyny 1997 ?? w sesie bez jakis potwornych przerobek tylko tak jak juz nie raz tu byly pisane schematy??

Będą.
Przerabiasz same zasilanie zegarów. Obrotomierz bez zmian.

Hugo - 11-06-2013, 09:54

mirex94, czyli tak jak Ci pisałem na pw, nie przerabiasz obrotomierza tylko zasilanie zegarów z tyłu na płytce. Nawet nie musisz ich rozkręcać. Najgorsza robota Ci odpada. 10-15 minut i montujesz nowe zegary.
hansu1988 - 18-06-2013, 19:59

witam Panow, mam problem tego typu ze udalo mi sie dostac juz przerobione zegary od VR4 z tym ze nie podnosi sie wskazowka od temperatury cieczy, wszystko inne dziala wzorowo, pomoze ktos rozwiklac zagadke ????
swinks_UK - 18-06-2013, 20:42

hansu1988 napisał/a:
witam Panow, mam problem tego typu ze udalo mi sie dostac juz przerobione zegary od VR4 z tym ze nie podnosi sie wskazowka od temperatury cieczy, wszystko inne dziala wzorowo, pomoze ktos rozwiklac zagadke ????

Czujnik temperatury chłodziwa. Albo sam czujnik, albo wtyczka lub kabelek do niego.
Jest wkręcony w obudowę termostatu, 1-pinowa wtyczka.
Tyle teorii.

Najpierw zamontuj stare zegary zobacz czy wskazówka ożyła.

Jeśli tak, to znaczy sam mechanizm wskaźnika w przerabianych zegarach jest nie halo.
Wtedy masz następujące możliwości:
- przy przeróbce i ściąganiu wskazówek, wskazówka została nieprawidłowo założona (zawiesiła się na ograniczniku, lub za głęboko wciśnięta)
- niedokręcona śruba/wkręt z tyłu zegarów w mechanizmie
- upalony wskaźnik temperatury w zegarach

hansu1988 - 18-06-2013, 21:16

wskazowka przed przelozeniem dzialala napewno, od momentu kiedy zakupilem gala byla spawna, dzisiaj kiedy przezucilem zegary juz niestety nie powstala. Jutro sprawdze wymienione opcje, aby to okazal sie jakis poluzowany pin a nie jak wymieniles :P
sveno - 18-06-2013, 22:18

swinks_UK napisał/a:
- niedokręcona śruba/wkręt z tyłu zegarów w mechanizmie
stawiam na to, ja przykręciłem jednego wkręta za bardzo i zerwałem gwint, nie było dobrego styku i w czasie jazdy wskazówka pokazała czerwone pole. Rozebranie zegarów i podłożenie odrobiny papieru pod gwint załatwiło sprawę.
hansu1988 - 19-06-2013, 21:30

sytuacja opanowana, okazallo sie ze konektor nie styka, podgialem i jest wporzadku :) kamien z serca :P
OBERST - 30-07-2013, 15:17

:arrow:
89mask - 13-08-2013, 23:43

Witam, teoretycznie jutro dostanę HC. Dawcą będzie 2.5 v6 automat z bodajże 99 roku. Biorca to 2.5 v6 manual z 1998. Przeczytałem wszystkie 33 strony i chyba jest już późno bo nie do końca wszystko rozumiem. W związku z czym zapytuję :

1. Czy w metodzie kolegi swinks_UK muszę robić mostek taki jak pokazał kolega trawkins na zdjęciu
foto_trawkins

2. Jak dobrze rozumiem w metodzie swinks_UK nie trzeba drutować nic w kostce?

3. Może głupie, ale pierwszy raz działam z tymi"ścieżkami", jak najlepiej przerwać scieżkę? wyciąć 2mm czy nie wiem-wydrapać?

4. Czy może będzie najrozsądniej jak wrzucę tutaj fotkę w dobrej jakości i ktoś z uprzejmych kolegów wyedytuje w paincie żeby wytłumaczyć jak krowie na rowie krok po kroku co trzeba zrobić? (Może komuś po za mną to zdjęcie też się przyda).

Z góry dzięki za pomoc, odezwe się jutro jak będę miał przed sobą budzik HC , pozdrawiam.

Hugo - 14-08-2013, 08:00

89mask napisał/a:
1. Czy w metodzie kolegi swinks_UK muszę robić mostek taki jak pokazał kolega trawkins na zdjęciu
foto_trawkins
Nie.
89mask napisał/a:
2. Jak dobrze rozumiem w metodzie swinks_UK nie trzeba drutować nic w kostce?
Dokładnie.
89mask napisał/a:
3. Może głupie, ale pierwszy raz działam z tymi"ścieżkami", jak najlepiej przerwać scieżkę? wyciąć 2mm czy nie wiem-wydrapać?
Ja wycinam ok. 2 mm aż do plastiku obudowy skalpelem.
89mask napisał/a:
Czy może będzie najrozsądniej jak wrzucę tutaj fotkę w dobrej jakości i ktoś z uprzejmych kolegów wyedytuje w paincie żeby wytłumaczyć jak krowie na rowie krok po kroku co trzeba zrobić?
Daj fotkę :wink:
89mask - 14-08-2013, 16:51

Witam ponownie, poniżej zdjęcie budzika, który dzisiaj do mnie dotarł.

DENSO 2_926K

Z tyłu widoczne inne oznaczenie niż na zdjęciu swinks_UK, ale swinks_UK chyba miał od GDI licznik.

Gdyby ktoś z kolegów mógł narysować w jakimś edytorze (jak krowie na rowie :) ) co z czym trzeba połączyć, a co przerwać i przede wszystkim gdzie. Z góry dzięki za pomoc:)

komarsnk - 14-08-2013, 17:13

89mask, rysować nie trzeba bo raz już narysowany było. Ja korzystałem z opisu z pierwszej strony tego tematu:
swinks_UK napisał/a:
[...]
Złącza tarczy zegarów wymagają następującej modyfikacji:
1. Kontrolka poziomu płynu spryskiwacza – z pinu nr 3 robimy mostek do żaróweczki kontrolki
2. Kontrolka poziomu oleju – z pinu nr 5 robimy mostek do żaróweczki kontrolki, za mostkiem przecinamy ścieżkę.
3. Zasilanie modułu HC – robimy mostek z pinu nr 4 do ściezki z pinu nr 5 za jej przecięciem.
[...]
Na zdjęciu zaznaczyłem własne rozwiązania "mostkowania":
[url=http://img231.images....th.png]Obrazek[/URL]

artufcb - 14-08-2013, 17:17

Zna ktoś źródło, gdzie można by było te zegary w tym momencie nabyć? Podpisywane jako od Anglika nadają się?