[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
Hugo - 14-08-2013, 18:01
artufcb napisał/a: | Podpisywane jako od Anglika nadają się? | Tak, ale mają główną skalę prędkościomierza w milach. Poza tym wszystko to samo co w europejskich. Przeróbka zasilania dokładnie ta sama.
89mask - 14-08-2013, 18:10
artufcb napisał/a: | Zna ktoś źródło, gdzie można by było te zegary w tym momencie nabyć? |
Ja wczoraj nabyłem na alledrogo. Czasem się pojawiają i czasem w okazyjnej cenie, częściej jednak w cenie zaporowej. Szukaj też pod hasłami "zegary galant";"licznik galant" bez dopisywania HC czy HIGH CONTRAST. Rzadko , ale jednak czasem ktoś nie wie co sprzedaje i można wyrwać naprawdę tanio. Ktoś w tym temacie taki przypadek miał.
Polutowałem przed chwilą ten swój budzik. Montaż koło 19:30. Mam nadzieje, że zadziała - tak czy siak podzielę się wrażeniami.
Wróciłem podzielić się wrażeniami: powalające w porównaniu ze zwykłymi zegarami . Skorzystałem z opisu swinks_UK. Przed lutowaniem wydrapywałem mały ślad na ścieżce.
Na przyszłość: gdyby ktoś miał licznik z 2.5 i przekładał do 2.5 wystarczy zrobić to co opisał swinks_UK, oczywiście poza kontrolką GDI. Z tego miejsca podziękowania dla Hugo ; komarsnk i oczywiście swinks_UK.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy wykombinował ktoś, jak sprawić, aby działała kontrolka tempomatu?
artufcb - 19-08-2013, 12:58
czy jeśli ktoś miał w Galance 2.5 v6 zwykłe zegary i włożył HC z wcześniejszą rzeźbą to te same do mojego 2.0 z 98r podejdą bez żadnego grzebania?
fj_mike - 19-08-2013, 13:23
artufcb napisał/a: | z wcześniejszą rzeźbą |
Jaką dokładnie?
artufcb - 19-08-2013, 13:31
no taką żeby działały
komarsnk - 19-08-2013, 13:35
fj_mike, krótko mówiąc: czy obrotomierz z fałki będzie pasował do dwólitrówki bo nie jestem pewien
fj_mike - 19-08-2013, 13:38
komarsnk napisał/a: | czy obrotomierz z fałki będzie pasował do dwólitrówki bo nie jestem pewien |
Nie, potrzeba zmodzić
W temacie jest to ładnie opisane.
tucci - 20-08-2013, 14:13
Mam przerobione hc, ostatnio predkosciomierz żyje swoim życiem. Jakieś pomysły dlaczego?!
sveno - 20-08-2013, 18:52
tucci, zaniża, czy zawyża prędkość? Jeżeli działał dobrze a teraz czasami zaniża to mam jeden pomysł. Odkleiła się tarcza od tej pleksy i wskazówka obciera o tarczę. Należy wyjąć i rozebrać zegary. Poprawić tarcze i na wszelki wypadek zamontować wskazówkę 1-2mm wyżej tak coby później nie stało się podobnie, dotyczy też obrotomierza.
Wskazówki zdejmuje się najlepiej przy pomocy widelca, trzeba po prostu podważyć je i ładnie schodzą do góry.
tucci - 20-08-2013, 21:17
powiem tak: raz 250 raz 20, góra - dół predkosciomierz szaleje po całej skali
sveno - 21-08-2013, 12:35
tucci napisał/a: | raz 250 raz 20, góra - dół predkosciomierz szaleje po całej skali | to dziwne, bo prędkościomierza się nie rusza przy swapie. Przerabiałeś coś w kostkach czy tylko zegary? Podmień na stare analogowe i zobacz czy padły same zegary czy może czujnik VSS (czy jak to się tam zwie) w aucie.
BANG - 28-08-2013, 22:36
Witam,
Przeczytałem całem 34 strony ale juz z głupiałem, czytam czytam i nic nie rozumie...
Zakupiłem zegary HC od Hugo przerobił mi wszystko po za obrotomierzem. Mam Gala z 98r 2.0l i chciałem teraz przerobić obrotomierz, może jestem CKM czy coś ale prosiłbym nawet w PW jakiś schemat SWAPU OBROTOMIERZA Z V6 manual do 2.0.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Hugo - 28-08-2013, 22:58
BANG, pierwsza strona, 5 post od góry kolegi swinks_UK. Dział "Obrotomierz", wszystko masz jak na dłoni, opis i zdjęcia, co należy usunąć z płytki obrotomierza HC z 2,5 i przenieść w to miejsce z płytki zwykłych zegarów od 2,0. Podejrzewam, że miałem takiego samego, o ile nie większego, stracha jak Ty przed tą robotą, ale jak się wziąłem to poszło bezbłędnie (przerabiałem zegary HC od 2,5 V6 A/T do mojego byłego 2,0 16V A/T). A przed montażem własnoręcznie i po raz pierwszy przerobionych zegarów to dopiero schiza Dasz radę...
BANG - 03-09-2013, 19:34
Dzisiaj wziałem sie za rozebranie i.. jak zwykle cos musiałem popsuć...
Urwałem przypadkowo taka tasiemke:
pomocy ;/
Weź na wstrzymanie.
sveno - 03-09-2013, 20:49
ta tasiemka doprowadza zasilanie do podświetlenia wskazówki. Nie da się tego przylutować? Jeżeli nie to obrotomierz i tak będzie działał, wskazówka nie będzie świeciła
|
|
|