To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Rafik83 - 15-01-2021, 14:22

Krzyzak napisał/a:
czyli będziesz kuł strop, żeby zmieścić komin? - czy masz szachty na to?
myślałem, że komin buduje się równolegle z domem...

Oczywiście że mam szachty przygotowane podłogi w tych miejscach wzmocnione grubszą warstwą betonu i dodatkowego zbrojenia.

Nie chciałem na zimę zostawiać dziur w dachu a kominy systemowe to nie problem postawić później przed położeniem dachuwki, tak samo nie mam jeszcze wymiany zrobionej pid okna dachowe.
Poprostu założyłem deskowanie i pape przed zimą. Reszta w tym roku.
Jestem stolarzem wiec wymiane pid okna zrobie sam z przyjemnością :lol:

Krzyzak - 16-01-2021, 18:07

Właśnie - wymian i te sprawy :)
Ogólnie dobrze przemyślałeś okna dachowe? - to wg mnie najgorsza rzecz jaką można mieć w domu (nie licząc telewizora).

Rafik83 - 16-01-2021, 18:12

Krzyzak napisał/a:
Właśnie - wymian i te sprawy :)
Ogólnie dobrze przemyślałeś okna dachowe? - to wg mnie najgorsza rzecz jaką można mieć w domu (nie licząc telewizora).

Myślę że bardzo dobrze :lol:
To Antresola

I taka sama galeria będzie w łazience przed wanną :mrgreen:

jacek11 - 16-01-2021, 22:34

Jak ja nie lubię zdjęć robionych starym kaloszem :(
Mam nadzieję, że nie przewidziałeś miejsca na antenę Tv, bo całkowicie popieram Darka w tym temacie :)

krzychu - 17-01-2021, 08:19

Rafik83 napisał/a:

Ale to w zimie będzie sią lała z tych okien woda (para wodna które się skropli).

Rafik83 - 17-01-2021, 09:07

krzychu napisał/a:
Rafik83 napisał/a:

Ale to w zimie będzie sią lała z tych okien woda (para wodna które się skropli).

Z trzykomorowych przy wentylacji mechanicznej nie ma szans.

Krzyzak - 17-01-2021, 16:44

ja już zlikwidowałem jedno okno dachowe, pozostały 2 - zresztą wszystko w tym wątku na pewno opisałem
to było najgorzej wydane 1100zł (sztuka) w życiu

Rafik83 - 17-01-2021, 16:59

Krzyzak napisał/a:
ja już zlikwidowałem jedno okno dachowe, pozostały 2 - zresztą wszystko w tym wątku na pewno opisałem
to było najgorzej wydane 1100zł (sztuka) w życiu

Ja tak naprawdę bede miał tylko te galerię na antresoli i w łazience reszta wszystko fasadowe

Marcino - 18-01-2021, 00:08

krzychu napisał/a:
Rafik83 napisał/a:

Mam 6 okien dachowych 5 fakro i 1 plastik. Pod 3 są grzejniki. W żadnym się woda nie skrapla. Dobrze obrobione i sprawna wentylacja. Nawet w łazience jest sucho.

gulgulq - 18-01-2021, 07:32

Marcino napisał/a:
Mam 6 okien dachowych 5 fakro i 1 plastik. Pod 3 są grzejniki. W żadnym się woda nie skrapla. Dobrze obrobione i sprawna wentylacja. Nawet w łazience jest sucho.

Mam też 5 dachowych fakro z grzejnikami pod spodem. Występuje lekkie roszenie na brzegach ale przyczyną jest to że zaciągamy rolety na noc (ograniczona cyrkulacja powietrza). Po za tym jest sucho.

krzychu - 18-01-2021, 08:49

Marcino napisał/a:
Mam 6 okien dachowych 5 fakro i 1 plastik.

Nad wanną też? Jak się zrobi wilgotność > 90% to jak będzie mróz to moim zdaniem będzie się skraplała woda tak, że pocieknie. Zanim wentylacja upora się z wyciągnięciem wilgoci.

Grzejnik na pewno poprawia sytuację, ale jakoś między wanną a oknem ciężko go może być zmieścić.

Marcino - 18-01-2021, 09:25

Nie mam okna akurat nad wanna:) jest obok od północnej strony. Ale w łazience jest podłogowe i jak to łąznieka jest tam naprawdę ciepło i zero wilgoci na oknach. Własnie to sprawdzałem.

Wczoraj było -16stC i jak obserwowałem to wentylacja łazienki puszczała parę przez kominek wentylacyjny. Mam to puszczone rura ocieploną nic się nie wykrapla. łazienka uzywana codzienie przez moje dzieci które biorą przsznic lub kapiel w tej wannie.

Faktycznie patrzę ze sa jakieś kropelki na oknie u córki, ale nic sie nie leje. Tam jest zwykła fakro 2szybowe, a sam dokładałem dodatkową uszczelkę. no ale obecnie był mróz a okno całe zawalone śniegiem. No a jak młody zaciągnie u siebie roletę zaciemniająca u siebie to ma częściej.

W całym domu w oknach mam 3 szybym wtedy w 2010r zpłąciłem za to 1000zł extra) i to były najlepiej wydane pieniądze.

Krzyzak - 18-01-2021, 14:12

Marcino napisał/a:
okno całe zawalone śniegiem
to akurat zmniejsza roszenie okna, bo działa jak dodatkowa izolacja - tak samo jak śnieg okrywający rośliny
ale ogólnie to wszystko kwestia wentylacji - ja mam to zrobione kiepsko, dlatego będę dokładał rekuperator
teraz ceny tych urządzeń są przystępne

leonSR - 15-02-2021, 22:51

a co myślicie o panelach winylowych na podłodze?? Sprawdzają się?? Mi się podobają panele [Edit] więc jak ktoś z Was miał z nimi styczność i mógłby więcej powiedzieć na temat jakości i użytkowania na co dzien to byłbym bardzo wdzięczny.
Rafik83 - 16-02-2021, 06:18

leonSR napisał/a:
a co myślicie o panelach winylowych na podłodze?? Sprawdzają się?? Mi się podobają panele afirmax scandinavia więc jak ktoś z Was miał z nimi styczność i mógłby więcej powiedzieć na temat jakości i użytkowania na co dzien to byłbym bardzo wdzięczny.

Wlasnie w pracy je kładą później wrzucę jakieś foto a jakość jak dla mnie marna w domu bym tego nie położył i do tego każdy panel ten sam wzór przynajmniej w tym przypadku