To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

m6riano - 11-02-2013, 13:17

zamawiaj...i wrzuć fote w jakim pudełku to przyszło?
Hugo - 11-02-2013, 13:28

m6riano napisał/a:
W zwykłym kartoniku bez napisów przyjdzie. W środku piasta w folii, a na folii napis "TOORA Bearings" :wink: Ciekawe co to za producent? yam1530, śmiało bierz od tego sprzedawcy. Z reklamacją nie ma żadnych problemów. Kiedyś reklamowałem u niego amortyzatory, firma produkująca amortyzatory długo się nie odzywała to wziął reklamację na siebie, a mi w zamian przysłał właśnie tą piastę.
yam1530 - 11-02-2013, 13:45

Zamówione.
Jak nie znajdę we Wrocławiu mechanika to liczę na waszą pomoc w piątek/sobotę.

hilfiger - 11-02-2013, 16:48

Jak jestes zainteresowany to służę pomocą. Już kilka razy wymieniałem łożysko w moim galancie. Ewentualnie mogę pożyczyć ściagacz w kształcie widelca, znacząco ułatwia rozpiecie wahaczy od zwrotnicy.
yam1530 - 11-02-2013, 22:01

Gość się napracował ale dał rade.

http://www.youtube.com/watch?v=tSCWTxAl1bA
http://www.youtube.com/wa...JU&feature=fvwp
http://www.youtube.com/wa...p&v=domxzY3JL30

[ Dodano: 13-02-2013, 12:02 ]
Hugo napisał/a:
m6riano napisał/a:
W zwykłym kartoniku bez napisów przyjdzie. W środku piasta w folii, a na folii napis "TOORA Bearings" :wink: Ciekawe co to za producent? yam1530, śmiało bierz od tego sprzedawcy. Z reklamacją nie ma żadnych problemów. Kiedyś reklamowałem u niego amortyzatory, firma produkująca amortyzatory długo się nie odzywała to wziął reklamację na siebie, a mi w zamian przysłał właśnie tą piastę.

Zdjęcia z przesyłki

kropp - 14-02-2013, 17:52

Witam wszystkich na forum, jako nowicjusz mam pytanie dotyczące zwrotnic w galantach EA. Mianowicie strzeliło mi łożysko LP i mechanik nie potrafi rozłączyć przegubu zewnętrznego z piastą (wyciągnąć go z piasty, ponieważ zrobił się jeden wielki spiek połączony z rdzą). W związku z czym kupiłem kompletną zwrotnicę z galanta 2,4 GDI M/T z 99r a mój to 2,5 V6 A/T z 97r. Jak myślicie - spasuje?
Przy okazji, wszyswtkim w potrzebie mogę pomóc załatwić w rewelacyjnej cenie łożysko KOYO 10L5016B-OYO (ok. 210zł) lub przegub zewnętrzny URAWA 10P5049-URW/OYO (ok. 250zł) wszystko made in JAPAN - produkty z grupy OYO - używane na I montaż również. dziękuję za odpowiedź i pzdr.

Hugo - 14-02-2013, 17:58

kropp napisał/a:
Jak myślicie - spasuje?
Niestety nie. Nie przykręcisz jarzma zacisku hamulcowego. W swoim masz rozstaw śrub mocujących jarzmo 128 mm, a w tej co kupiłeś najprawdopodobniej 158 mm (pod zacisk dwutłoczkowy po lifcie).
robertdg - 14-02-2013, 18:45

kropp napisał/a:
W związku z czym kupiłem kompletną zwrotnicę z galanta 2,4 GDI M/T z 99r a mój to 2,5 V6 A/T z 97r. Jak myślicie - spasuje?
Nie będzie pasić
kropp napisał/a:
Przy okazji, wszyswtkim w potrzebie mogę pomóc załatwić w rewelacyjnej cenie łożysko KOYO 10L5016B-OYO (ok. 210zł) lub przegub zewnętrzny URAWA 10P5049-URW/OYO (ok. 250zł) wszystko made in JAPAN - produkty z grupy OYO - używane na I montaż również. dziękuję za odpowiedź i pzdr.
Samo łozysko będzie Ci zbędne skoro mechanik nie potrafi sobie poradzić z rozdzieleniem przegubu od piasty, druga sprawa to po co wymieniać zwrotnice :?:
kropp - 14-02-2013, 19:36

Hmm... jesteście niezastąpieni. W sumie to racja, po co wymieniać zwrotnicę jak mogę z niej wykorzystać tylko piastę, której samej nie można nigdzie dokupić. Wychodzi na to że będę miał do odsprzedania zwrotnicę gołą :mrgreen: dzięki
m6riano - 15-02-2013, 03:51

kropp napisał/a:
której samej nie można nigdzie dokupić.

Samej może i nie..ale z łożyskiem bez problemu..;-)

yam1530 - 15-02-2013, 21:41

Po wymianie :lol:
Wszystko poszło dość sprawnie
Podziękowania za wsparcie
:lol: :lol: :lol:

asec69 - 22-02-2013, 18:01

Hugo napisał/a:
W zwykłym kartoniku bez napisów przyjdzie. W środku piasta w folii, a na folii napis "TOORA Bearings

Hugo, czy rzeczywiście w/w piasta jest tak dobra jak sugerujesz?

Hugo - 22-02-2013, 21:01

asec69 napisał/a:
o, czy rzeczywiście w/w piasta jest tak dobra jak sugerujesz?
Nie napisałem nigdzie, że jest dobra. Napisałem, że taką zamontowałem. Zrobiłem już trochę km na niej i jest OK na razie.
asec69 - 23-02-2013, 14:33

Pytam, Hugo, bo wczoraj zgiagnozowałem piski na jedej z piast z przodu, i obawiam się, że kolejna piasta bezimienna okazała się, mimo zapewnień sprzedawcy zwykłym szmelcem za 250 stówy, na której przejechałem góra 3-4 tkm. Jechałem na wakacje, więc wymieniłem na szybko, i cóż...kolejna strata. Tamtem srzedawca twierdził, że to towar z łożyskiem NSK. Być może, ale produkowane w Sing Songu :?

Osobiście muszę wymienić kolejny raz piastę, a nie chcę już przepłacać. Ot co, dlatego szukam coś taniego i sprawdzonego. Słyszałem od kolegi mechanika, że często zdarza się, że firmy no namy zamiast łożysk do urządzeń szybkoobrotowych, stosują tańsze łożyska nisko obrotowe stosowane np. w kombajnie. Takie łożysko wymiary ma takie same, ale materiał inny. Zresztą sam kupiłem dla oszczędności baterię do komórki z Chin i wytrzymała tydzień. Po reklamacji dostałem kolejną, taką samą i mam ją już w komórce ponad dwa lata. Oryginał za 70 złotych wytrzymał ledwie rok. Tak więc i bezimnennych produktach trafi się coś dobrego. Stąd moje pytanie.

marcinzam - 23-02-2013, 18:51

asec69 napisał/a:
Pytam, Hugo, bo wczoraj zgiagnozowałem piski na jedej z piast z przodu, i obawiam się, że kolejna piasta bezimienna okazała się, mimo zapewnień sprzedawcy zwykłym szmelcem za 250 stówy, na której przejechałem góra 3-4 tkm. Jechałem na wakacje, więc wymieniłem na szybko, i cóż...kolejna strata. Tamtem srzedawca twierdził, że to towar z łożyskiem NSK. Być może, ale produkowane w Sing Songu :?

Osobiście muszę wymienić kolejny raz piastę, a nie chcę już przepłacać. Ot co, dlatego szukam coś taniego i sprawdzonego. Słyszałem od kolegi mechanika, że często zdarza się, że firmy no namy zamiast łożysk do urządzeń szybkoobrotowych, stosują tańsze łożyska nisko obrotowe stosowane np. w kombajnie. Takie łożysko wymiary ma takie same, ale materiał inny. Zresztą sam kupiłem dla oszczędności baterię do komórki z Chin i wytrzymała tydzień. Po reklamacji dostałem kolejną, taką samą i mam ją już w komórce ponad dwa lata. Oryginał za 70 złotych wytrzymał ledwie rok. Tak więc i bezimnennych produktach trafi się coś dobrego. Stąd moje pytanie.

ale to nie jest bezimienny produkt , tylko TORA :)