[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Tubi - 29-06-2012, 12:12
To czemu usilnie go ustawia? Zostawiam na zewnętrznym i chciałbym by tak zostało jak znowu wchodze do auta.
Hugo - 29-06-2012, 12:15
Tubi napisał/a: | Zostawiam na zewnętrznym i chciałbym by tak zostało jak znowu wchodze do auta | Masz coś dodatkowo włączone, albo ustawione na klimatroniku. Np włączona klima na AUTO i 17 stopni?
Tubi - 29-06-2012, 12:17
Nie no klima wyłączona, temp ustawiona na 17 stopni, obieg zewnętrzny (nie w funkcji auto).
Torp12 - 29-06-2012, 13:00
Tubi napisał/a: | Nie no klima wyłączona, temp ustawiona na 17 stopni, obieg zewnętrzny (nie w funkcji auto). | \
Jak mu zadajesz 17 stopni to sie bedzie przelanczac na wewnetrzny. Daj 17,5 i bedziesz mial tak jak zostawisz
Tubi - 29-06-2012, 13:04
Super! dzięki za info Jutro sprawdzę.
Hugo - 29-06-2012, 13:07
Torp12 napisał/a: | Jak mu zadajesz 17 stopni to sie bedzie przelanczac na wewnetrzny. Daj 17,5 i bedziesz mial tak jak zostawisz | Potwierdzam!
Krzyzak - 24-07-2012, 22:58
PROBLEM!
Co się mogło stać? - ostatnio sprężarka załącza się strasznie głośno. Aż czuć mocne pierdyknięcie na karoserii i pedale hamulca.
Ogólnie po tym serwisie klimy (nabicie + wymiana osuszacza) to jest negatywnie. Klima chłodzi co prawda bez zarzutu, ale na początku potwornie śmierdziała - uprzedzam, nie chodzi o odgrzybianie, bo smród pojawił się zaraz po napełnieniu. Na kompresorze pojawiły się zielone plamy, po umyciu silnika smród osłabł. 2x było odgrzybianie od razu po pojawieniu się smrodu - poprawy wtedy nie było.
Podejrzewam, że to ten czynnik tak śmierdzi.
A teraz to stukanie... zawsze po długim postoju, gdy pierwszy raz włączam klimę. Późniejsze załączenia już są standardowe - jak zawsze.
Co się mogło zwalić???
deejay - 24-07-2012, 23:00
Krzyzak napisał/a: | PROBLEM!
Co się mogło stać? - ostatnio sprężarka załącza się strasznie głośno. Aż czuć mocne pierdyknięcie na karoserii i pedale hamulca.
Ogólnie po tym serwisie klimy (nabicie + wymiana osuszacza) to jest negatywnie. Klima chłodzi co prawda bez zarzutu, ale na początku potwornie śmierdziała - uprzedzam, nie chodzi o odgrzybianie, bo smród pojawił się zaraz po napełnieniu. Na kompresorze pojawiły się zielone plamy, po umyciu silnika smród osłabł. 2x było odgrzybianie od razu po pojawieniu się smrodu - poprawy wtedy nie było.
Podejrzewam, że to ten czynnik tak śmierdzi.
A teraz to stukanie... zawsze po długim postoju, gdy pierwszy raz włączam klimę. Późniejsze załączenia już są standardowe - jak zawsze.
Co się mogło zwalić??? |
Krzyżak masz jakis wydruk z obsługi klimatyzacji
Owczar - 24-07-2012, 23:59
Krzyzak, podejrzewam, że dali za mało oleju lub olej słabej jakości i włącza się bez smarowania. Moja tak się uruchomiła 3 lata temu po długim nieużywaniu...
Krzyzak - 25-07-2012, 07:31
robiłem też kombi i w nim wszystko OK; maszyna ta sama, tylko kombi było pierwsze do roboty
jak pisałem - kompresor zrobił się zielony, więc pewnie coś się wzięło i puściło...
jak upały zelżeją, to chyba zmienię oringi na nim...
też podejrzewam braki w oleju
dziś rano odpaliłem i spoko - włączenie cichutkie
zobaczymy co będzie po 8 godzinach stania w słońcu
komarsnk - 25-07-2012, 09:09
U mnie odkąd kupiłem tak się załącza pierwszy raz. Jak np. włączę podczas jazdy np. na 1 biegu to jest takie przyhamowanie jakbym przez prób zwalniający przejechał...
Z tym tylko, że ja nie mam pewności, że sprężarka jest sprawna, ale działa tak już od nabicia czyli od początku zeszłego lata (2011). Czy tak było wcześniej przed nabiciem - nie wiem bo nie włączałem.
Później podczas jazdy już normalnie się włącza jak u Ciebie Krzyzak, ciśnienie trzyma, chłodzi, działa więc nic z tym nie robię
Ale kompresor nie jest zielony... możliwe, że nałożyły się dwie sprawy - jakaś nieszczelność (kolor zielony) i duże obciążenie przez duże ciśnienie...
Dread87 - 25-07-2012, 16:17
komarsnk, to ze przy wlaczeniu autko troche slabnie i silnik sie obciaza to normalne, a zielony kolor swiadczy o nieszczelnosci - mialem tak samo:) pomogly nowe oringi:) co do smarowania ukladu - czynnik chlodzacy zawiera smar
slonio88 - 27-07-2012, 16:05
Witam,
Mam pytanie odnośnie klimatyzacji, a mianowicie na zimnym silniku działa jak należy - natomiast jak się nagrzenie - nie działa - sprężarka chodzi, wiatraki się włączają ale z nawiewów leci gorące powietrze ((
HELP
Dread87 - 12-10-2012, 21:29
Nie wiem czy to co napisze pojawilo sie wczesniej, ale dzisiaj zauwazylem patrzac na panel climatronika pod kątem od góry, ze na wyswietlaczu jest kilka pozycji, ktore nie sa wyswietlane. Np nad napisem "OUTSIDE" jest napis"FULL AUTO", natomiast na dole wyswietlacza sa jakies narysowane "fale" oraz napisy ze strzałkami A>P
Ktos cos wie na ten temat??
polecam sprawdzic samemu, ja postaram sie wrzucic zdjecia
fergul11 - 13-10-2012, 00:25
O to ci chodzi Dread87 ?
Jest na stronie 30 trochę popisane w tym temacie .
|
|
|