Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Bzyk_R1 - 16-02-2021, 08:33
Fakro 2 szyby. Malowałem mieszkanie pół roku temu. Jak tylko zaczynają się mrozy, okno całe paruje następnie zaczyna się skraplać. Przy temperaturze poniżej -10 zaczyna już systematycznie kapać. Na noc kładziemy ręcznik bo niszczą się panele.
krzychu - 16-02-2021, 08:46
Dodatkowo na oko (jeśli dobrze widzę) masz źle zamontowane ponieważ dolna ściana powinna być prostopadle do podłogi, a górna równolegle do sufitu wtedy powietrze łatwiej cyrkuluje w okolicy okna. Nie wiem czy to zrozumiale napisałem, ale chodzi o to, że otwór w ścianie nie może być prostokąty tylko patrząc z boku powinien być trapezem.
Przy -10 możesz próbować zbić wilgotność < 40% co nie jest specjalnie trudne ponieważ na zewnątrz jest bardzo suche powietrze.
Marcino - 16-02-2021, 08:57
Można zrobić jak krzychu mówi, albo zrobić z załamaniem 10-12cm jak jest i pozniej protopadle i/lub równolegle do podłogi.
Nie wiem jak jest dobrze ocieplone wokoło okna, teraz są okna z ciepłym montażem z tzw kołnierzem. Ja u siebie miałem cały czas piane pod ręką.
Problemem jest też wilgotność powietrza.
krzychu - 16-02-2021, 09:15
Marcino napisał/a: |
Problemem jest też wilgotność powietrza. |
I tak i nie. Na takich oknach się dużo łatwiej skrapla woda, są dużo bardziej wrażliwe na małe wady montażu. Dlatego mam o nich złe zdanie. Innymi słowy, porządne okno, zainstalowane super zgodnie ze sztuką, pod tym grzejnik, brak rolet i wilgotność w sensownych rama pozwoli na nie pocieknięcie wody z okna. Ale drobne problemy powodują że woda poniżej -10 ścieka pod okno.
I wiesz jak to jest, mam teraz kiepskie okna (jak to w blokach) no i przy -10 i wilgotności > 40% potrafi coś tam pocieknąć. Potem jak się spodziewasz -10 i mniej to patrzysz na stację pogodową jaka jest wilgotność bo nie chcesz biegać z ręcznikami rano.... Irytujące na dłuższa metę, po paru akcjach masz odruch przy zasuwaniu rolet zerkania na stację pogodową, a tutaj jeszcze po ścianie może ścieknąć. Po malowaniu nie chciałbym być niewolnikiem pogody i wilgotności w środku. Inny przykład wyjeżdżasz w zimie na narty, wracasz po 3 dniach a panele powykrzywiane...
Rafik83 - 16-02-2021, 09:20
krzychu napisał/a: | Dodatkowo na oko (jeśli dobrze widzę) masz źle zamontowane ponieważ dolna ściana powinna być prostopadle do podłogi, a górna równolegle do sufitu wtedy powietrze łatwiej cyrkuluje w okolicy okna. Nie wiem czy to zrozumiale napisałem, ale chodzi o to, że otwór w ścianie nie może być prostokąty tylko patrząc z boku powinien być trapezem.
Przy -10 możesz próbować zbić wilgotność < 40% co nie jest specjalnie trudne ponieważ na zewnątrz jest bardzo suche powietrze. |
Dokładnie tak źle zrobiona obrupka okna i słaba wentylacja, i oto efekty
krzychu - 16-02-2021, 09:24
Rafik83 napisał/a: | słaba wentylacja |
Spanie przy 30% wilgotności żeby nie ściekała woda po nocy to nie jest komfort... Wentylacja to dobre słowo, ale ona nie jest po to żeby nam wysuszać górne drogi oddechowe w zimę....
Rafik83 - 16-02-2021, 09:56
krzychu napisał/a: | Rafik83 napisał/a: | słaba wentylacja |
Spanie przy 30% wilgotności żeby nie ściekała woda po nocy to nie jest komfort... Wentylacja to dobre słowo, ale ona nie jest po to żeby nam wysuszać górne drogi oddechowe w zimę.... |
Rafik83 - 16-02-2021, 09:59
krzychu napisał/a: | Rafik83 napisał/a: | słaba wentylacja |
Spanie przy 30% wilgotności żeby nie ściekała woda po nocy to nie jest komfort... Wentylacja to dobre słowo, ale ona nie jest po to żeby nam wysuszać górne drogi oddechowe w zimę.... |
Gdyby był dobry obieg i para była by na bieżąco usuwana z budynku nie siadała by na szybie, dodatkowo kwestia pakietu szklanego i różnicy temperatur. Ciekawe jaka temperatura jest utrzymywana w pomieszczeniu i czy okna mają wentylację.
gulgulq - 16-02-2021, 11:17
Bzyk_R1 napisał/a: | Fakro 2 szyby. Malowałem mieszkanie pół roku temu. Jak tylko zaczynają się mrozy, okno całe paruje następnie zaczyna się skraplać. Przy temperaturze poniżej -10 zaczyna już systematycznie kapać. Na noc kładziemy ręcznik bo niszczą się panele.
Obrazek |
okno jest źle obsadzone i jest utrudniona wymiana powietrza, powinno być tak:
Rafik83 - 16-02-2021, 11:24
gulgulq napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | Fakro 2 szyby. Malowałem mieszkanie pół roku temu. Jak tylko zaczynają się mrozy, okno całe paruje następnie zaczyna się skraplać. Przy temperaturze poniżej -10 zaczyna już systematycznie kapać. Na noc kładziemy ręcznik bo niszczą się panele.
Obrazek |
okno jest źle obsadzone i jest utrudniona wymiana powietrza, powinno być tak:
Obrazek |
Dokladnie klasyczny przykład książkowej fachowej roboty.
Krzyzak - 16-02-2021, 14:10
U mnie podobnie - znaczy zaparowane, nie kapie. Też mam niestety raz że złą obróbkę (bo przy oknie 140cm nie było miejsca) a dwa, że złą wentylację. Generalnie lipa...
Marcino - 16-02-2021, 14:57
Byłem i znajomych na poddaszu, całe ocieplone pianą, robią właśnie stelaże, 8 okien dachowych, mimo około +15-16 st na poddaszu, tyle co ciepło z domu szło otwartym miejscem na schody a był dyży mróz bo -16st C na zewnątrz nic się po oknach nie lało. Może to to ze jeszcze tam nie mieszkają ale ciepło idzie do góry i zabiera wilgoć. Fajnie zrobili bo dali 2 kanały wentylacyjne tam. Cóż zobaczymy jak to będzie w praktyce.
Ja mam obrobione tak - najmniejszy mostek termiczny przy zachowaniu obiegu powietrza.
Krzyzak - 17-02-2021, 07:09
Marcino napisał/a: | Może to to ze jeszcze tam nie mieszkają | dokładnie - jak mam pokój zamknięty i przez cały dzień nikt tam nie przebywa, bo problemu nie ma
jak pisałem - mam okna velux (nie polecam, bo otwieranie na górze) 140cm z czego samo skrzydło 110cm i gdybym miał zrobić obróbkę wzorcowo (poziom u góry i pion na dole), to bym miał ten poziom wyżej niż sufit a pion gdzieś za murłatą... ale co ja tam wiedziałem - pierwszy dom, więźbę i okna dobrał mi wg projektu właściciel tartaku a projekt robił kolega z podstawówki, który generalnie architektem jest od ponad 20 lat i to nawet całego miasta, ale widać robił to po łebkach, bo sam wytykałem mu ogrom błędów (jak widać nie wyłapałem wszystkich)
w kolejnym domu na pewno będzie lepiej iksde
Krzyzak - 17-02-2021, 07:31
Bzyk_R1 napisał/a: | okno całe paruje następnie zaczyna się skraplać | z tego co jeszcze widzę, to grzyb się rozwija także na płytach g-k w narożnikach, więc wg mnie tam jest coś nie halo z ociepleniem
sama woda się skrapla, bo punkt rosy , ale nie powinna na płytach
sprawdź jeszcze z otwartym nawiewnikiem, bo zapewne jest takie cosik u góry okna
gulgulq - 17-02-2021, 10:05
Krzyzak napisał/a: | z tego co jeszcze widzę, to grzyb się rozwija także na płytach g-k w narożnikach, więc wg mnie tam jest coś nie halo z ociepleniem
sama woda się skrapla, bo punkt rosy , ale nie powinna na płytach
sprawdź jeszcze z otwartym nawiewnikiem, bo zapewne jest takie cosik u góry okna |
u mnie też jest bardzo kiepsko z ociepleniem, jeszcze miałem kunę co mi pomieszała w wełnie wiec od okna po prostu czuć jak ciągnie zimno - ale problemu z wodą generalnie nie ma - jest minimalne roszenie na styku szyby z rama okna - ale główną przyczyną jest to ze praktycznie cały dzień jest roleta wewnętrzna zasunięta wiec cos tam się skrapla bo nie ma wymiany powietrza
w tym roku jeden z pokoi robimy młodemu do szkoły (zmiana mebli) i przy okazji wymienimy też okna na nowe trzyszybowe z dodatkowym ciepłym kołnierzem i wymianą wełny w tym sektorze dachu - powinno być lepiej
|
|
|