[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
scoratir - 24-02-2013, 10:46
Moim zdaniem nie bez powodu SAMO łożysko Koyo kosztuje 200-250zł, jakość panowie, jakość (na którą składa się kilka czynników). Inna sprawa że nawet najlepsze łożysko można zepsuć już samym montażem. Każde nowe łożysko ma odpowiedni luz łożyskowy. Jeśli będzie pracowało zbyt ciasno to będzie się grzało i szybko padnie. Jeśli będzie miało zbyt duży luz to jeszcze szybciej padnie. Mało kto zwraca na to uwagę i montuje "tak jak było".
Hugo - 24-02-2013, 10:47
marcinzam napisał/a: | TORA | Wiesz coś więcej o tej firmie?
MotoManiak - 24-02-2013, 12:07
Też teraz muszę wymienić łożyska, z tyłu, najprawdopodobniej oba.
I znalazłem takie oto łożysko razem z piastą firmy TORA, nie znam tej firmy i nie wiem
czy jest sens kupić te łożysko, zachęca mnie 3 letnia gwarancja i dobra cena.
http://moto.allegro.pl/pi...3031456528.html
Szukałem też KOYO i SKF ale ja chce kupić zestaw razem z piastą, szybsza wymiana i nie ma obaw że uszkodzimy łożysko. Tylko że z tych firm są tylko bez piasty. I teraz nie wiem co zrobić czy ryzykować czy nie. Co myślicie?
debluko - 24-02-2013, 19:28
Witam
z tego co tu czytam to każdy wymienia tylko uszkodzone łożysko. Ja własnie jestem na drodze do kupna i wymiany (kupilem używane na allegro ale okazało się ze już jedno z nich było wysłużone ) ale o co mi chodzi podobno powinno wymieniać się łożyska parami czy to prawda ?
z logicznego punktu widzenia wydawałoby się ze tak powinno się robić co o tym sądzicie ?
deejay - 24-02-2013, 19:30
debluko napisał/a: | le o co mi chodzi podobno powinno wymieniać się łożyska parami czy to prawda ?
z logicznego punktu widzenia wydawałoby się ze tak powinno się robić co o tym sądzicie ? |
Łożysko to nie amortyzator i mozna śmiało wymieniac pojedyńczo .
yam1530 - 24-02-2013, 20:52
debluko, od kogo kupowałeś używkę? przód czy tył?
marcinzam - 25-02-2013, 09:37
MotoManiak napisał/a: | Też teraz muszę wymienić łożyska, z tyłu, najprawdopodobniej oba.
I znalazłem takie oto łożysko razem z piastą firmy TORA, nie znam tej firmy i nie wiem
czy jest sens kupić te łożysko, zachęca mnie 3 letnia gwarancja i dobra cena.
http://moto.allegro.pl/pi...3031456528.html
Szukałem też KOYO i SKF ale ja chce kupić zestaw razem z piastą, szybsza wymiana i nie ma obaw że uszkodzimy łożysko. Tylko że z tych firm są tylko bez piasty. I teraz nie wiem co zrobić czy ryzykować czy nie. Co myślicie? |
Jak chcesz dobry zamiennik , to brałbym Nipparts http://motoryzacyjni.pl/l...PPARTS-J4715029
jest duża szansa że jest na łożysku Koyo
asec69 - 25-02-2013, 13:45
Hugo napisał/a: | Wiesz coś więcej o tej firmie? |
Dzwoniłem do ALL-PARTS w sprawie tańszej piasty TORA i facet sugerował, że to jest jakby marka pod ich kontrolą. Znają dostawcę łożysk, a piasty sa montowane dla nich i na ich zlecenie, i nie mogą sobie pozwolić na lipę. Nie jest to Koyo, ale sugeruje, że nie jest to też szmelc, który huczy już w pudełku przed montażem.
Jeśli klient chce dostarcza piastę z łożyskiem Koyo, ale odpowiednią droższą x2
Owczar - 25-02-2013, 13:57
Cen w 95% przypadków jest proporcjonalna do jakości. Biorąc pod uwagę koszt wymiany łożyska nie ma sensu brać niczego co nie jest sprawdzone. Każdy sprzedawca chwali swój towar.
Ja bym brał koyo.
Hugo - 25-02-2013, 21:25
asec69 napisał/a: | Dzwoniłem do ALL-PARTS w sprawie tańszej piasty TORA i facet sugerował, że to jest jakby marka pod ich kontrolą. Znają dostawcę łożysk, a piasty sa montowane dla nich i na ich zlecenie | Na czyje zlecenie? all-parts?
asec69 - 26-02-2013, 00:07
Tak Hugo, na zlecenie AP. Zarzekał się, że łożyska Tora, nie są czajna badziewiem.
TORA po japoński znaczy Tygrys.
Owczar - 26-02-2013, 00:08
asec69, jak chcesz mieć spokój to kup koyo...
Hugo - 26-02-2013, 07:52
asec69 napisał/a: | TORA po japoński znaczy Tygrys | I to Cię przekonało?
debluko - 26-02-2013, 08:14
yam1530
Kupilem na allegro oto aukcja: http://allegro.pl/galant-...2979762417.html kupiłem 2 sztuki jedna jest dobra wiec zobaczymy jak wymienię. Cała zwrotnica jest, więc będzie prościej
MotoManiak - 26-02-2013, 19:37
To brać te piasty z TORY? W końcu są 3 lata gwarancji a poza tym cenowo dość atrakcyjne, inne są sporo droższe.
|
|
|