Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
mlun - 28-11-2008, 21:55
Nie chce Cie martwić ale mogłeś sobie już ładnie silnik załatwić. Na przyszłość sprawdzaj częściej stan oleju żeby już do tego nie doszło to może nic nie będzie.
Myślę że jak ok. 1L może ciut więcej dolejesz to powinno dojść do górnej kreski.
Anonymous - 28-11-2008, 22:42
hola hola panowie!! tylko ze problemy zaczely sie jak wlalem 5w50!! to wtedy silnik zaczal glosniej pracowac a na niskich obrotach wskazywalo cisnienie oleju- bez wzgledu czy na bagnecie bylo max czy min... nie mowiac juz o dolewaniu!!!!! na poprzednim oleju tego nie bylo!!! szkoda tylko ze nie wiem jaki to byl... moze syntetyka zamienic na pol, np na 10w40?? chociaz w aso powiedzieli ze sie powinno jezdzic na 5w syntetyk bez znaczenia na przebieg km. moj ma 140tys.
pozdrawiam
mlun - 29-11-2008, 10:16
A masz pewność że to 140k km a nie więcej?
Anonymous - 29-11-2008, 18:34
nie. nigdy takiej pewnosci nie ma ale przed zakupem mial tyle wbite w ks ser. ok, dolalem olej, jest max, ale dlaczego gdy silnik sie nagrzeje i dostanie obrotow to na postoju przy niskich obrotach potrafi sie zapalic kontr cisnienia oleju????
nie bylo tego efektu przy poprzednim oleju oraz nie ma na zimnym silniku.
o co chodzi??
pozdrawiam
[ Dodano: 30-11-2008, 00:27 ]
mechanik stwierdzil iz moze to byc wina zbyt rzadkiego oleju, tj wczesniej byl np 10w40 polsyntetyk a teraz dostal syntetyka i go przedmuchalo, tkj usunelo naloty i osady, co ponoc nie jest wskazane... ;0
coz mam teraz robic, prosze o rade
[ Dodano: 30-11-2008, 22:23 ]
panowie, prosze o rade vo w tym tygodniu chce wymienic olej- brac polsyntetyk czy dalej 5w???
szczerze- slyszalem opinie zebym zalal 10w ze wzgledu na wiek samochodu...
natomiast w aso mowili tylko 5w...
poradzcie
Anonymous - 01-12-2008, 14:53
No to dorzucę swoje 5 groszy do tematu. Poprzedni właściciel mojej cari nie wiedział na jakim oleju jeździ gdy go przy kupnie o to zapytałem. Na silniku brak jakiejkolwiek naklejki/zawieszki mówiącej cokolwiek na ten temat. Samochód cały czas był serwisowany w Agromaxie (dealer Miśków w Elblągu), więc postanowiłem tam uderzyć z pytaniem jaki olej do niego lali. Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że to Mobil 1 0W40. Wiem, że temat był wałkowany nie raz, ale bardzo proszę o opinię kogoś znającego się na rzeczy - lać dalej ten olej na którym jeżdżę, czy też przerzucić się na sugerowany w poprzednich postach 5W30? Problemów z silnikiem nie uświadczyłem - oby tylko nie do czasu...
Dodam, że 0W40 zalali podczas przeglądu po 6 latach. Cari miała wtedy 63kkm przebiegu (aha, wiem, że nie była skręcona). Teraz ma 6,5 roku i 73 kkm. Robię co mogę by dogonić "ludzką" średnią przebiegu dla tego rocznika
Pozdrawiam,
Melman
turek61 - 01-12-2008, 15:54
joukipauki, a jaki filtr zamontowałeś przy wymianie ? Podaj dokładne dane.
joukipauki napisał/a: | mechanik stwierdzil iz moze to byc wina zbyt rzadkiego oleju, tj wczesniej byl np 10w40 polsyntetyk a teraz dostal syntetyka i go przedmuchalo, tkj usunelo naloty i osady, co ponoc nie jest wskazane... ;0 |
W to raczej nie wierzę chyba że do poprzedniego oleju był dolewany jakiś "motodoktor" bo silnik już nie domagał tz.do wymiany uszczelniacze zaworów a co gorsze pierścienie na tłokach.
Jaki kolor spalin masz na rozgrzanym silniku ?
Morfi - 01-12-2008, 18:39
Melman, tylko gratulowac i zazdroscic stanu silnika. Ja bym na twoim miejscu został przy 0w40
Anonymous - 01-12-2008, 20:58
kurcze, z tym filtrem to nie wiem... co do spalin , hmhmm... troche jakby dymi i nie sa siwiutkie jak chmurka, to na pewno... ale co ciekawe, olej w silniku jest czarny jak smola... tylko dlaczego wskazuje cisnienie oleju dopiero po dluzszej jezdzie i gdy silnik mocniej sie nagrzej...?? ;o
nie lalem wczesniej żadnych uszlachetniaczy a problem z cisnieniem mam praktycznie od samej wymiany oleju. i co ciekawe uklad jest szczelny a oleju ubywa, czego nie bylo w poprzednim stanie...
przebieg 140tys
pozdrawiam
[ Dodano: 01-12-2008, 20:59 ]
aha, przy odpaleniu czasem zawory slychac, czego wczesniej nie doswiadczylem...
mk0808 - 01-12-2008, 21:20
Czesc.
U mnie tez zapalala sie kontrolka cisnienia po zmianie oleju (5w30).
Wymienilam czujnik cisnienia i jest ok. Mrygnelo od czasu do czasu po przejechaniu ok. 20 km.
Skoro spala Ci olej - za rzadki. Sprobuj na 10w40, 10w30.
pozdro
Budrys - 01-12-2008, 21:51
Witam. U mnie tez się szykuje wymiana oleju. Mam GDI 160tyś, teraz zalany Texaco Havoline 5W-40 wcześniej nie mam pojęcia na czym jeździł. Silnik klekocze aż miło mocno na zimnym wyraźnie na gorącym. Czy mogę powrócić do pół syntetyka jak zaleca fabryka ? Jak nie to jaki najlepiej wlać ( z tego co czytałem temat to większość woli Mobil ) Mobil czy Castrol ? ( do motocykla tylko ten ).
mk0808 - 02-12-2008, 20:36
Budrys, hejka
Z syntetyka na polsyntetyczny zawsze mozesz przejsc. Tylko po co Do cykania trza sie przyzwyczaic lub sluchac glosnej muzyki
Jezeli silnik jest w dobrej kondycji i nie bierze oleju, zmienilabym na syntetyk (zwlaszcza teraz na zime) innej firmy, np. quaker lub motul.
Mam zalany castrol 5w30 (przebieg 195 tys. km) i cykanie tez slysze. Nastepna wymiane zaleje motulem.
pozdro
Morfi - 02-12-2008, 20:41
mk0808, przy motulu Ja usłyszałem jeszcze wieksze cykanie. Ale to było 10w40 motul 6100
mk0808 - 02-12-2008, 21:44
Morfi
Motula polsyntetyka zalewalam do 323f i sobie chwalilam. Nie wiem, jak w misku bedzie sprawowal sie motul 5w50, 5w40, 5w30. Ceny tych olejow sa zblizone. Quaker tez jest dobrym olejem i byc moze on pomoze wyciszyc cykanie
pozdro
Morfi - 02-12-2008, 21:47
mk0808, Ja lałem do Hondy i sprawdzał sie rewelacyjnie. Zreszta jest to ulubiony olej użytkowników honda.slask.pl. pisze tylko spostrzezenia swoje ( w swojej carismie). W styczniu - lutym zaleje mobil1
Anonymous - 02-12-2008, 21:56
no to sie dowiedzialem co mam robic.... przejsc z tego syntetyka 5w na pol10w???? czy co???
|
|
|