To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec

Seba93Tychy - 29-11-2016, 06:49

Witam
Wczoraj pojawił sie umnienproblem z hamulcem. W czasie jazdy, gdy pondluzszym nie hamowaniu wcisnę hamulec, to wchodzi go okolo 2/3, jest strasznie luźnym. AL po chwili, gdy juz wcisnę drugi, trzeci raz to jest sztywny, i wciska sie 1/3.
Problem pojawia sie po dłuższej chwili i wygląda tak samo, czyli z poczatku wciska jakby nie bylo ciśnienia, a po chwili jest w porządku.
Spotkal sie ktos z czym takim?

Owczar - 29-11-2016, 08:43

Zapowietrzony hamulec.
Seba93Tychy - 29-11-2016, 08:55

Możesz, proszę mi opisać metodę odpowietrzenia? Bo strasznie sie hamuje z mysla, że wbijam go do konca : d
Owczar - 29-11-2016, 09:09

O odpowietrzenie bym się nie martwił, a raczej jak to się stało, że się zapowietrzył.

Ja bym zaczął od demontażu zacisków i sprawdzeniu czy gdzieś nie ma wycieku przy tłoczku. Polecam profilaktyczną wymiane zetawów napawczych ze smarowaniem odpowiednim smarem do hamulców. To standard w galancie i oryginalne na pewno już będą miały dość. A dopiero potem odpowietrzanie.

Mandrake - 02-12-2016, 17:36

Pytanie.
Niestety w dniu 16.11.16 koleżanka z pracy zaparkowała w przednie lewe kolo galanta ( Od razu zaznaczę, uszkodzony błotnik i mocowanie amortyzatora). Od tego czasu stał, wiadomo rzeczoznawca inne głupoty.... Dziś w końcu auto zaczęło być naprawiane i tu niespodzianka. Po wjechaniu na podnośnik zablokowało się przednie prawe i tylne lewe koło :x Nie wiąże tego z kolizją gdyż dwa razy jeździł na oględziny po strzale i wszystko grało. Stawiam, że zdechła pompa hamulcowa a raczej jedna z sekcji, ale nigdy nie miałem takiej przygody więc prosiłbym w wypowiedzenie bardziej doświadczonych....
Wiec co wg was mogło się zepsuć?

robertdg - 02-12-2016, 20:09

Pompa hamulcowa albo pompa ABS, zacznij od sprawdzenia tej pierwszej
Mandrake - 02-12-2016, 21:02

Czyli dobrze obstawiłem niestety :doubt:

Edit 04/12/16:

Więc jednak poszczęściło się. Tylny zacisk zapaskudzony i suchy, wystarczyło przeczyścić i nasmarować. Z przodu poszła osłona dolnego tłoczka i koleżka skorodował. Wystarczy tłoczek i zestaw naprawczy wymienić. Ciekawe jest to, że to był oryginalny zestaw uszczelek z aso. Wytrzymał 12 miesięcy... :?

Ewcia80 - 29-12-2016, 11:38

hejka.nie wiem czy to dobry temat ale mam nadzieje ze tak.Otóż ostatnio mam wrażenie że jak hamuje delikatnie to tak jakby pedał hamulca delikatnie pulsował.prawie niewyczuwalnie.Podniosłam auto i jak kręcę kołem tylnym od strony kierowcy to słyszę wyraźnie jak tarcza ociera o klocek lub zacisk.koło po zakręceniu się kręci ale zaraz potem staje.Po drugiej stronie koło po zakręceniu ładnie się długo obraca.Co to może być?
5eba - 29-12-2016, 12:02

Może być tarcz krzywa - możesz pojechać na stacje diagnostyczną i tam za 20zł lub gratis zbadają Ci hamulce na rolkach - wyjdzie na wykresach czy jest krzywa.
Ewcia80 - 29-12-2016, 14:46

A więc byłam na stacji i wyszlo że tarcze są proste.było robione czujnikiem zegarowym i jeszce na rolkach tzw. owalizacja też ok.Czyli chodzi o zacisk.Czy jak zacisk lekko stoi np. w prowadnicach albo klocki stoją to mozna najpierw wyczyścić czy trzeba od razu kupowac zestawy naprawcze?
Hugo - 29-12-2016, 19:19

Ewcia80, najpierw spróbuj oczyscić prowadnice zacisków i blaszki, po których przesuwają się klocki. Jak nie ma dużej korozji to powinno być OK.
vrangsinn - 16-01-2017, 15:54

szybkie pytanko...auto po ostatnim lifcie, zacisk jednotloczkowy tarcze 276/26...tłoczek przedni ma serdnice 60mm?? dobrze kojarze?? bo nie odbija mi juz w przodzie w pelnym zakresie i szykuje mi sie regeneracja zacisku... :?
Bizi78 - 16-01-2017, 16:33

http://forum.mitsumaniaki...1278186#1278186
Seba93Tychy - 20-03-2017, 09:03

Owczar napisał/a:
O odpowietrzenie bym się nie martwił, a raczej jak to się stało, że się zapowietrzył.

Ja bym zaczął od demontażu zacisków i sprawdzeniu czy gdzieś nie ma wycieku przy tłoczku. Polecam profilaktyczną wymiane zetawów napawczych ze smarowaniem odpowiednim smarem do hamulców. To standard w galancie i oryginalne na pewno już będą miały dość. A dopiero potem odpowietrzanie.

Zapomniałem odpisać na Twój post.
Skorodowany był przewód hamulcowy, chyba ten giętki i to przez niego zapowietrzył mi się hamulec. Został on wymieniony i wszystko jest w porządku. :)

kabat - 28-05-2017, 10:34
Temat postu: Gdzie kupię blaszki trzymające klocki?
Proszę o link do jakiegoś sklepu gdzie kupię blaszki na jarzmo trzymające klocki