Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
mwitek - 04-11-2014, 08:36
Koledzy, gorąca prośba.
Czy ktoś z Was może ma jeszcze nie zamontowane tulejki z brązu i mógłby zmierzyć suwmiarką ich dokładne wymiary?
Najbardziej zależy mi na tych tulejkach pierwszych od skrzyni, pod silnikiem.
Albo może ktoś z was ma jeszcze rozrysowane i rozpisane wymiary? Cudem jakimś
Zamierzam sobie utoczyć takie tulejki bo te plastiki już mnie [edit]
Wiem, że jak wyjmę tulejkę to mogę ją zmierzyć. Tylko że mam już wyrobione tuleje i zastanawiam się ewentualnie jaki margines zużycia przyjąć tocząc nowe na wymiary starych. W sensie ile mogły stracić w pierwotnego wymiaru bądź jak się odkształcić podczas użytkowania.
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
plecho1 - 04-11-2014, 11:31
Mam zamiar takie wytoczyć w sobotę to podam wymiary. Jeden jaki znam to zewnętrzna średnica tych przy skrzyni i na drugim końcu wybieraka to 25mm.
Jak rozbierzesz, to i tak możesz pomierzyć elementy z którymi te tulejki się stykają.
mwitek - 05-11-2014, 10:28
Mnie zależy na tych najbardziej z przodu.
Ich średnica zewnętrzna to 20mm, otwór 10mm resztę może podam dzisiaj bo jadę do kumpla toczyć. Mam na wzór plastikową tulejkę. Zobaczymy jak to wyjdzie.
kruzyk - 01-12-2014, 19:25
Użyłem dziś podnośnika i wlazłem pod autko w celu wymiany tulejek dwóch tulejek pod autem. Jednak zauważyłem, że jak poruszałem tą całą rurą to latała mocno pod drążkiem zmiany biegów... i teraz nie wiem, czy zmieniać te tulejki czy nic to nie da i muszę zająć się trzecią tulejką przy drążku?
Powiedzcie proszę czy ten wybierak w miejscu, które zaznaczyłem na czerwono powinien latać tak luźno? (odchył ładnych kilka centymetrów... )
[ Dodano: 02-12-2014, 18:13 ]
Wymieniłem tulejki w obu miejscach. Drążek zmiany biegów tylko wyczyściłem podnosząc mieszek i rozkręcając dwie tulejki (w kierunkach przód/tył auta). Po drugiej stronie (pod silnikiem) dalej dość mocno lata całość już za tulejką. Nie mam pojęcia czy tak powinno być ale biegi wchodzą
wolowski69 - 11-02-2015, 10:47
prosba o pomoc
tydizeń temu wymieniłem olej w skrzyni biegów i tulejki wybieraka przed wymiana biegi wchodziły cieżko teraz jest dużo lepiej z wyjątkiem 2 biegu wchodzi gorzej niz przed wymiana. ktos moze cos poradzić???
Ziemba. - 11-02-2015, 18:35
kruzyk, Nie powinien.
[ Dodano: 11-02-2015, 18:36 ]
wolowski69, A nasmarowałeś wszystko? Sprawdź jeszcze raz montaż tulejek.
wolowski69 - 11-02-2015, 23:36
wszystko sprawdziłem 3 razy nawet pozniej popuściłem troche sruby mocujące tulejki ale problem jak byl tak jest. jak olej w skrzyni sie troche rozgrzeje czyli jak troche sie pojezdzi to jest lepiej ale to nie to co byc powinno.
apg2312 - 11-02-2015, 23:54
A jaki olej przekładniowy wlałeś ?
kruzyk - 12-02-2015, 00:26
@Ziemba: to co to może być? coś w skrzyni?
wolowski69 - 12-02-2015, 00:27
75W/80 ale producenta nie pamietam jakis niemiecki
[ Dodano: 12-02-2015, 00:50 ]
nie wiem co to moze byc może cos z wodzikami najlepiej bedzie skrzynie rozebrac i zobaczyc w srodku.
[ Dodano: 12-02-2015, 11:09 ]
jeszcze pytanie jak poprawnie nasmarowac tulejki
kruzyk - 19-02-2015, 16:42
gieras1988 napisał/a: | Witam,
Miałem podobne problemy ze wstecznym i jedynką głównie, czasami trójka zamiast jedynki wchodziła, a od wczoraj wrzucić wsteczny graniczyło z cudem.
Na załączonym zdjęciu które zrobił kolega mwitek dorysowałem gdzie wsadziłem podkładkę (2mm grubości z rozwierconym środkiem na 10mm), wyeliminowała ona luz przez który nie dało się wrzucać wstecznego. Wszystkie tulejki wyczyściłem i przesmarowałem porządnie. Efekt jest taki że bez wymiany tulejek wsteczny wchodzi idealnie, jedynka również i przy okazji lewarek nie lata i nie trzeba czarować żeby wpiąć odpowiedni bieg
Obrazek |
Dołożyłem dzisiaj podkładkę bo przy wymianie tulejek zapomniałem wsadzić ją z powrotem.
Dokręciłem ręcznie mocno śruby i dalej wybierak jest luźny na tyle żeby bez użycia siły pomachać nim na boki tak po 1 cm.
Nie wiem czy coś źle działa albo za słabo skręciłem...
Znowu pod mieszkiem przy wrzucaniu jedynki ogranicznik (plastykowe czarne owalne coś) na lewarku uderza o biały plastik z prawej strony. Nie mam tak, że ten ogranicznik przy wrzucaniu 1 biegu tylko dotyka lub się zbliża do białego plastiku po lewej, a przy wrzucaniu 5 biegu dotyka lub się zbliża do plastiku białego po prawej. Prawa jest na styk a lewa strona jakby za daleko się wychyla... Może to tulejki wybieraka ale te w lewarku?
smolec - 24-02-2015, 14:11
Witam, czy te tulejki będą pasowały:
http://allegro.pl/tulejki...5115451605.html
Duli - 25-05-2015, 18:46
Przeczytałem całe 38 stron.Niestety mojego przypadku nie ma,a może ktoś pomoże .Syn po zapoznaniu się z tematem zakupił tulejki i gumową osłonę od kolegi z forum i wymienił.Wymieniony został też olej w skrzyni,około pół roku było w porządku.Teraz znów jest problem z biegami.Mechanik twierdzi,że to wodzik/łącznik/element wybieraka(mówi,że różnie jest nazywana ta część,podobna w kształcie do wyprostowanej litery S) jest do wymiany,ma to być rurka zwinięta z cienkiej blachy która koroduje wygina się i jest przyczyną problemów z prawidłowym wybieraniem biegów.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tej części i może ktoś potwierdzić,że wymiana rozwiąże problem.
kropkaPl - 25-09-2015, 07:23
Witam. Kupiłem te tulejki w serwisie mitsu w częstochowie. Prosiłbym tylko was o jakiś schemat. Bo jutro chce się za nie zabrać a temat już jest dość stary i pousuwały się schematy ktore były dodawane. Dzięki z góry za pomoc:)
Bizi78 - 25-09-2015, 07:46
Schemat poglądowy bo w zależności od rocznika trochę się różniło .
Przy problemie z 1 i wstecznym wymień tulejki na końcu drążka zmiany biegów u mnie to pomogło.
Polecam ściągnąć z forum manuala :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
|
|
|