To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?

polaff - 23-05-2016, 17:09

Cisza.
Dużo mniej męcząca jazda.
Spalanie niższe o 2 litry.
I dwa dni po zakupie awaria skrzyni automatycznej. To chyba największą atrakcją. Zwłaszcza że w galancie jest chyba nozniszczalna.

Poza skrzynia auto bardzo przyjemne. Fałka garnie się od samego dołu a jak się zmieniają fazy dalej ciągnie aż do zamknięcia zegara.

No i auto z 1999 roku całe w fabrycznym lakierze bez grama korozji zarówno podłoga jak i nadwozie.

To tak w skrócie ;-)

Owczar - 23-05-2016, 17:28

Galant to szumowoz niestety.

Awaria skrzyni poważna?

polaff - 23-05-2016, 20:43

Awaria jak to w cg za parę koła :-)
sveno - 15-07-2016, 20:12

Panowie co myślicie o Accordzie kombi Type S po 2008r.
Na co zwracać uwagę przy ewentualnym zakupie?

Hugo - 15-07-2016, 22:54

sveno napisał/a:
Miodzio :D
Mandrake - 16-07-2016, 09:16

sveno napisał/a:
Na co zwracać uwagę przy ewentualnym zakupie?

Aby był to 2,4 i-Vtec :mrgreen: Sam takiego planuje :wink:

polaff - 16-07-2016, 10:51

3.0 vtec jest fajniejszy :lol:
bialyjayz - 16-07-2016, 12:23

Aktualnie stoję przed dylematem sprzedać Galanta dołożyć trochę monety i kupić kombi z minimum 160kucyków co by nie było mniej niż w Galancie, czy dalej dopieszczać i inwestować w cudo japońskiej motoryzacji i jeszcze parę lat się Nim cieszyć. Jeśli wygrałaby pierwsza opcja mam kilku kandydatów na następce:
- Subaru Legacy IV 2.0 165km bądź 2.5 173km
zalety: wygląd, wyposażenie, napęd 4wD, japoniec :)

wady: silnik tylko 4-cylindry chociaż nie wiem jak brzmi boxer, przy instalacji lgp podobno co 40-50 tys. trzeba wyciągać silnik by wyregulować luzy zaworowe, słabe przyspieszenie

- Mazda 6 I 2.3 166km
zalety: jak wcześniej jeszcze lepiej się prezentuje w środku, dobra dostępność części zamiennych, fajne przyspieszenie jak na kombi, spalanie, 6 biegów

wady: zbyt dużo tego na drogach, znów tylko 4 cylindry, rdza .....

- Audi A4 b6 (1.8t 180km, 163km, 2.4 V6 170km, 3.0V6 220km)

zalety: wszystkie silniki dynamiczne, fajnie znoszą lpg, super z zewnątrz jeszcze lepiej w środku, V6

wady: podobno bardzo mało miejsca z tyłu, nie wiem bo nie jeździłem, to audi więc narażone na kradzież, mase tego jeździ po drogach co za bardzo mi się nie podoba, automat w konfiguracji z quattro bardzo dużo pali

- BMw e46 ( 325, 328,330xi)

zalety- super dynamiczne silniki, przy tym spalanie jak na te moc nieduże, bogate wersje dobrze doposażone, V6

wady- zwykłe wersje szału nie robią, za ładne trzeba zapłacić odpowiednią cenę, napęd na tył i nie wiem czy to wada a może zaleta :) podobno rdzewieją

BMw e39 ( 525 192km, 528 530)

zalety- mega wygodne, mase miejsca dla każdego w aucie nawet bagażnik bije każdego poprzednika na łeb, super wyposażenie, mimo tego że dużo tego jeździ na dobrej feldze ładnie wyglądają, V6

wady- jako, że to bmw serii 5 części dosyć drogie, nie wiem jak skrzynie automatyczne się trzymają przy przebiegach +300tys.

Jaguar X-type 2.5 196km

zalety- napęd na 4 kółka, to piękny kotek, do tego bardzo rzadko spotykane co dla mnie jest zaletą, podobne zbudowane na podzespołach od mondeo mk3 przez to chyba części nie będą zbyt drogie, układ V, mega doposażone, "nazwane prawdziwym Jaguarem w rozsądnej cenie"

wady- bardzo mało wiadomo o tym aucie bo mało kto w Polsce to użytkuje, z jednej strony strach że mało który śrubol zdecyduje się naprawiać takie "dziwadło"

Lexus is200, is300

zalety; japoniec z V6, super z zewnątrz w kombii wygląda zabójczo nawet dla mojej żony, jedne z nielicznych Lex'ów które lubią mogą jeździć na lgp, w środku także super, mój faworyt

wady- wg. mnie brak, oczywiście prócz ceny :(

Może macie jakieś doświadczenia z tymi autami i możecie co nieco podpowiedzieć; w którym jest miejsce a którym brak, jak silniki znoszą lpg bo napewno będę na tym jeździł, jak skrzynie automatyczne, co tam z rudą, awaryjność itp.

dmi - 16-07-2016, 12:39

bialyjayz napisał/a:
japoniec z V6

Is 200/300 to R6, wady to niestety ma, tez się tym interesowałem. Mało miejsca w środku, is200 w automacie ponoć muli niemiłosiernie. poza tym w lexie jest DWUMASA.

Już gdzieś to pisałem: Accord Type S 2.4 ivtec CL9 190km, tym się zainteresuj.

Mandrake - 16-07-2016, 13:50

polaff napisał/a:
3.0 vtec jest fajniejszy :lol:

W VIII kombi chyba nie występuje :roll:

robertdg - 16-07-2016, 14:34

bialyjayz napisał/a:
Subaru Legacy IV 2.0 165km bądź 2.5 173km
bialyjayz napisał/a:
Lexus is200, is300

Chcesz zmienić większe na mniejsze :?:
dmi napisał/a:
is200 w automacie ponoć muli niemiłosiernie
Zależy do czego porównać, ale alternatywnie bioorac innego japonca z dwulitrówka i automatem to wcale nie jest tak źle, zreszta zalezy jeszcze kto ma w jakim stanie skrzynie.
bialyjayz - 16-07-2016, 16:59

dmi napisał/a:
Już gdzieś to pisałem: Accord Type S 2.4 ivtec CL9 190km, tym się zainteresuj.

oszpecona Accord, kiedyś chciałbym mieć takie coś ale w sedanie dlatego wolałbym tego nie psuć :P
robertdg napisał/a:
Chcesz zmienić większe na mniejsze

w każdym przypadku mam na myśli kombi :) nie sedan
robertdg napisał/a:

dmi napisał/a:
is200 w automacie ponoć muli niemiłosiernie
Zależy do czego porównać, ale alternatywnie bioorac innego japonca z dwulitrówka i automatem to wcale nie jest tak źle, zreszta zalezy jeszcze kto ma w jakim stanie skrzynie.

przy takiej mocy wybrałbym zdecydowanie manual, przy 190km np. w beemce albo jagu automat dałby rade :)

robertdg - 16-07-2016, 18:45

bialyjayz napisał/a:
w każdym przypadku mam na myśli kombi nie sedan
Cóż z kombi skoro kabinowo auta te są ciasniejsze od Galanta
Owczar - 16-07-2016, 18:45

Lexus is w kombi ma śmiesznie mały bagażnik.
se7en - 16-07-2016, 20:07

bo to jest takie kombi jak hyundai i30 cw, powiekszony hatchback , ale imho to swietny samochod i ma obłedne zegary :oops: