[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
pappagiorgio - 30-08-2015, 22:57
chciałem przepisać taki jak mam teraz, na dodatek stare licznik trzymać w razie "W" (i tak ich wartość rynkowa jest znikoma) chodzi mi o przegląd. Nie chce, żeby mi samochód przeglądu nie przeszedł z powodu innego stanu licznika.
sveno - 31-08-2015, 06:14
pappagiorgio, możesz mieć najszczersze intencje na świecie, ale to forum publiczne więc informacje tu zamieszczone może przeczytać każdy. Tak czy inaczej ja poległem na temacie i nie słyszałem, żeby komuś się to udało.
Shockwave - 31-08-2015, 13:39
Zmieniasz licznik i jedziesz na skp, najlepiej tam gdzie robiles ostatnie badanie. Glosisz fakt ze zmieniales lcznik i gosciu sobie sam spisuje ile jest teraz i wprowadza w komputer. Nikt nie robi z tego problemow kolega zmienial zegary w oplu bo mu indligo czy jak zwal sie popsuly i bez problemu.
pappagiorgio - 31-08-2015, 21:34
taki też mam plan, podjadę ewentualnie ze starym licznikiem, samochód kupiłem w kwietniu w Kielcach więc na stację gdzie był robiony ostatnio przegląd raczej nie podjadę
robertdg - 31-08-2015, 21:45
Licznik sie zepsuł i trzeba było wymienić - zatem naprawa nie dyskwalifikuje możliwości wykonania przeglądu, jak już się uprzesz, kiedyś w okolicy urzędu miejskiego w Dabrowie wisiała reklama zakładu który się specjalizuje w elektronice i koryguje liczniki - nawet z dopsikiem o tym, że wszelkie korekty wykonywane sa na odpowiedzialnosc zlecającego (tu chyba bardziej chodzi o kwestie prawne - poinformowanie nabywcy o zmianach we wskazaniu przebiegu, etc)
Dread87 - 06-09-2015, 19:24
Uszkodziłem analogowe zegary w moim EA5A, kupiłem zegary (analogowe) z EA2A i nie działa mi obrotomierz - co zrobić w tych zegarach z EA2 żeby działało??
robertdg - 06-09-2015, 20:37
Przeczytać temat wstecz, rozwiązanie było opisane
fj_mike - 08-09-2015, 19:49
Dread87 napisał/a: | Uszkodziłem analogowe zegary w moim EA5A, kupiłem zegary (analogowe) z EA2A i nie działa mi obrotomierz - co zrobić w tych zegarach z EA2 żeby działało?? |
Te zegary kosztują grosze, kup takie do swojej wersji
projektom - 28-12-2015, 16:23
Witam. Przełożyłem zegary HC z wersji GDI automat do 2,5V6 przedlift automat. Pomostkowałem wszystko zgodnie z opisem na forum, dodatkowo zmostkowałem żarówkę GDI ECO tak, żeby zapalała się przy wciśnięciu HOLD. Wymieniłem rezystory na 42k i 33k, i kondensator czy co to tam jest 153J na 103J, nie zmieniałem 472k na 473k. Wszystko gra oprócz obrotomierza. Obroty skaczą. Tak w zakresie 700 obr. wskazówka drga. Jak dodaję gazu to się podnosi ale nadal faluje. Miał ktoś taki przypadek?
[ Dodano: 28-12-2015, 20:04 ]
Witam ponownie. Opanowałem obrotomierz. Przy swapie zegarów HC z GDI do 2,5 v6 - przedliftowego należy bezwzględnie (oprócz już wcześniej opisanych przez użytkowników zmian) wymienić kondensator ceramiczny 472k (w płytce HC GDI) na 473k (z płytki zegarów analogowych V6). Po wykonaniu tej czynności obrotomierz pracuje płynnie. Różnica pojemności pomiędzy 472 a 473 jest dziesięciokrotna!. Dodaję fotki z rezultatem wymiany zegarów.
mielnia102 - 12-01-2016, 14:13
mam pytanie posiadam dwa liczniki hc jeden na sprzedasz,a drugi w częściach i z tego w częściach chciałbym do swoich analogowych zamontować prędkościomierz,czy będzie działał w analogowych
leszek738 - 29-05-2016, 21:54 Temat postu: Problem z obrotomierzem Witam!
Robiłem przekładkę z rozbitego 2.5 v6 1999r do 2.0 1997r. Po przeróbkach ze strony zasilania i płytki ze strony 36 obrotomierz po zapaleniu wchodzi na około 2000obr i tam się trzyma. Czy ktoś ma pomysł co skopałem przy lutowaniu?
Nie działa mi też podświetlanie wskazówek obrotomierza i prędkościomierza, ale to najwyżej ogarnę mostkiem bezpośrednio z linii zasilania licznika.
grek208 - 20-06-2016, 20:08
siemanko mam gala 2,5 v6 i zwykłe zegary , czy podejda do mnie te zegary rozumiem ze trzeba zrobic przerobke
http://allegro.pl/licznik...6263451325.html
Hugo - 20-06-2016, 20:57
grek208, podejdą. Musisz tylko zrobić przeróbkę zasilania zegarów, opisaną w tym temacie.
pokerholdem999 - 15-07-2016, 10:49 Temat postu: Problemy z zegarami HC Witam.
Zakładam nowy temat ponieważ szukałem na forum przeczytałem chyba z tysiąc stron ale nic nie znalazłem na temat mojego problemu.
Jako dość nowy użytkownik gala postanowiłem zmienić w moim galu 2.5v6 zegary na HC. Znalazłem fanta na aledrogo z kolesiem się dogadałem ze wie jak zrobić rzekomo przeróbkę wiec kupiłem od niego za pobraniem przerobione zegary HC poza serwisem aledrogo.Zegary przyszły wiec zabrałem się do montażu. Wymieniłem je dość szybko przekrecilem stacyjkę i ogólnie działają lecz jest problem z brakiem kontrolki ładowania (żarówka sprawna) nie działa kontroli od przycisku HOLD, pozycje od skrzyni na zgaszonych światłach świecą prawidłowo, lecz jak zapale światła to pozycje PRN świecą dobrze a pozycje D321L przygasają i się tylko żarzą, oraz najbardziej drażniąca mnie sprawa brak podświetlenia wskazówek od stanu paliwa oraz temperatury wody. Na liczniku jest zrobiony tylko jakiś jeden lipny mostek który mi się nie podoba za bardzo. Biorcą zegarów jest Galant 2.5 v6 '98 automat, a dawcą zegarów jest galant 2,5 v6 automat anglik. Bardzo proszę o pomoc
robertdg - 15-07-2016, 19:08
pokerholdem999 napisał/a: | Na liczniku jest zrobiony tylko jakiś jeden lipny mostek który mi się nie podoba za bardzo | Jeżeli tylko tyle, to już masz upalony obwód pradowy alternatora, czyli jestes w plecy o regeneracje alternatora, reszta to raczej problem z samymi zegarami - schematy dostales, chyba ich nie przeczytałeś
|
|
|