Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
rasiak1980 - 16-04-2009, 11:43
nie brzmi to najlepiej, podobnego coś raz w życiu słyszałem i okazało się że krzywka na wałku była zjechana
turek61 - 17-04-2009, 00:20
rasiak1980 napisał/a: | podobnego coś raz w życiu słyszałem i okazało się że krzywka na wałku była zjechana |
ja też to słyszałem u jednego z naszych forumowiczów w GDI.Okazało się że w głowicy brak było otworu olejowego i krzywka była zjechana.
Gdzieś na forum jest ten temat.
Moomin - 17-04-2009, 15:41
turek61 napisał/a: |
ja też to słyszałem u jednego z naszych forumowiczów w GDI.Okazało się że w głowicy brak było otworu olejowego i krzywka była zjechana.
Gdzieś na forum jest ten temat. |
Turek61, nie strasz ludzi. To u mnie było, ale nie tak jak mówisz. W głowicy brak było otworu olejowego i przez to przytarty był wałek rozrządu (ale nie krzywka) i głowica. To prawda, ale to nie było przyczyną stukania - był nią klasycznie popychacz. Z tym, że u mnie nie waliło to tak jak koledze w Volvo.
mlun - 17-04-2009, 20:57
Na tych filmikach to wiecie Na żywo pewnie zupełnie inaczej brzmi.
Anonymous - 17-04-2009, 21:30
rok sie juz bujam z tym waleniem...niewiele kilometrow zrobilem,bo z 8 tys moze...
olej zmienilem bo ciagle cykl miejski praktycznie. powiem Wam ze na tym castrolu edge 5W30 jakby ciszej walil.
motul kosztowal cos 46 euro za 5+1 litr,niby to Motul ale nie chyba jakas gorna polka :
a to "nasz" zestaw do wszelkich prac wymagajacych lezenia pod autem.
wracajac do tematu,kiedys dzwonilem do polanda do swojego szwagra i dalem mu posluchac "on-line" moj silnik. nie byl zachwycony
pytal czy mam wlasciwe cisnienie oleju,baaardzo sie zdziwil ze silnik nie wali jak jest zimny,bo byla tez teoria ze to panewka,ale ona walila by ciagle.wspomnial tez o zatkanym kanaliku ktory smaruje popychacz ( bylo o tym na forum)
czasami przy krotkim podjezdzie jak silnik jest cieply,jak odpale go ponownie po kilkuminutowym postoju,to zdarzy sie ze przez moze minute jest cisza,zauwazylem tez ostatnio ze podczas przechodzenia w stan klekotania wzrosly na chwile obroty.
Cytat: | Na tych filmikach to wiecie Na żywo pewnie zupełnie inaczej brzmi. |
brzmi tak ze jak wjade miedzy bloki to echo fajne sie robi
ostatnio parkuje w duzym podziemnym parkingu- tam to jest co posluchac
Moomin - 17-04-2009, 21:50
Ja mam jeszcze info odnośnie tego oleju Shell do GDI - niestety wycofano go z produkcji. Niewiele osób go tu chyba używało, ale w końcu był to produkt specjalnie do GDI. Udało mi się jeszcze kupić 4l z zapasów magazynowych, ale w przyszłym roku i ja się będę zastanawiał na co przejść.
skull - 16-06-2009, 23:22
Koledzy mam dylemat z olejem śmiać mi się chce bo temat tak wałkowany, ten wątek przeczytałem cały uważnie Sprawa trochę nie typowa bo jak kupiłem swojego GDI nie wiedziałem jaki był olej wcześniej i dla bezpieczeństwa zalałem Castrol Magnatec 10W40, ale strasznie zaczęły klepać zawory. Po wizycie w ASO dowiedziałem się, że lepiej lać rzadki olej do GDI i długo nie czekałem zalałem ELF Excellium LDX 5W40. Silnik szybko cichnie na tym oleju i ładnie pracuje, ale pojawił sie nowy problem bo zaczęło "siorbać" olej i to na trasie, po mieście mogę natłuc km i nic nie weźmie. Ostatnio naprawiałem auto w innym ASO i dowiedziałem się, że zalecany olej do tych silników 10W30 a że jest ciężko dostępny i drogi serwis stosuje podobne oleje 10W40. Powiedziano mi że 5W40 jaki mam może być powodem że silnik "bierze olej". Kurna to jaki teraz mam zalać przebieg silnika 230 000km, brak wycieków z silnika, auto jest żwawe i ładnie przyspiesza. Miska kupiłem w Szwecji, wysyłałem maile z zapytaniem do serwisu z książki serwisowej, ale cisza nikt nie odpowiedział. Poradźcie co zalać bo będę robił trochę kilosów przez okres wakacyjny.
Kamilofone - 16-06-2009, 23:59
Sam ostatnio stałem przed podobnym dylematem jaki olej zalać do mojego GDI.
Postanowiłem podzwonić po salonach a dokładnie serwisach Mitsubishi na śląsku !
Za którymś telefonem połączyli mi z kierownikiem serwisu i dowiedziałem się że
sami zalewają GDI Shell Helix Ultra 10W60 a że jest trudno dostępny i dość drogi
to Pan zaproponował również Shell Helix Plus 10W40 i taki mam swoim silniku
Na początku po zamianie nie słyszałem poprawy ale teraz po kilku dniach
jest coraz lepiej więc ze swojej strony mogę zarekomendować ))
skull - 17-06-2009, 00:32
Tak czytałem że ogólnie do Japonskich aut ten Comma polecają
http://www.allegro.pl/ite...sza_jakosc.html
a kolego Kamilofone w Twoim Miśku klepia zaworki lub był jakiś problem ze spalaniem oleju?
Krzyzak - 17-06-2009, 08:15
zalewalem olej Comma 10W40 for GDI do Galanta 2.4GDI i popychacze byly cicho
jednak dodam, ze wymienialem tez wtedy popychacze, wiec moze nie jest to zbyt miarodajne
Kamilofone - 17-06-2009, 08:50
skull napisał/a: |
a kolego Kamilofone w Twoim Miśku klepia zaworki lub był jakiś problem ze spalaniem oleju? |
Sam mam problem bardziej z cykaniem niż stukaniem popychaczy,
ale zauważyłem że czym bliżej do wymiany oleju tym bardziej dają znać o sobie !
Teraz jak wspomniałem mam zalanego Shella i jest coraz cichej pod maską
Jeśli oleje robią tak dobre jak paliwa to jestem pełen nadziei na poprawę.
Luq - 17-06-2009, 16:42
Moja niedawno kupiona GDI ma 170 tys km i juz najwyzszy czas na wymiane oleju. Wg. niemieckiej kartki bede musial wlac polsyntetyk 10 w40. I w zwiazku z tym moje pytanie : Ile litrow oleju tam wchodzi ?
Moomin - 17-06-2009, 16:54
3,8 litra, jeśli dobrze pamiętam. W każdym razie czwarty litr już cały nie wchodzi.
mlun - 17-06-2009, 18:35
Tyle to na sucho. Przy wymianie to tak troche ponad 3L wchodzi.
SHARK1979 - 17-06-2009, 20:15
Morfi napisał/a: | kulfon30, mialem taki i stwierdze, ze nie oplaca sie przeplacac. Zalewam jutro mobilem 1.
77 zł za 5 l |
Właśnie niedawno swoją Cari też zalałem Mobilem po raz drugi
|
|
|