To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?

bialyjayz - 30-08-2016, 20:37

sampler napisał/a:
W 3.0 nie wiem jak jest

ostatnuio też byłem zainteresowany kupnem LEgacy i z tego co wyczytałem nie dotyczy to tylko wersji 3.0 także śmiało można takie coś brać.

sampler - 30-08-2016, 21:01

na forum subaru piszą że jednak trzeba wyciągąć tą 6 cylindrówke do regulacji. Na szczęście na benzynie co 200 tyś a na LPG co 50 tyś.
Seba93Tychy - 30-08-2016, 21:21

A hyundai coupe, Panowie? Wersja 2.0, 146 km. Rocznik do 2003/4. Do 15 tysięcy ciekawe egzemplarzy można wynaleźć. Jeździł ktoś takim? :D
Kaucz - 30-08-2016, 22:52

sampler, ueee to nie ma czym się martwić wg mnie ;) . Szok pewnie przy częściach na początku będzie a potem cżłowiek się przyzwyczai :)
Seba93Tychy, sedana/kombi na coupe zamienieć? bez sensu :P

Krzyzak - 30-08-2016, 22:59

Tak ogólnie sobie sprawdźcie jak to jest, kiedy jest stały napęd na 4 koła - spalanie zawsze 50% większe, do wymiany świec też trzeba wyciągać silnik (zasłyszane, więc do weryfikacji) i ceny części bardzo wysokie a i dostępność używanych w dobrym stanie jest słaba - za cenę zadbanego egzemplarza można kupić ze 3 Galanty z tego samego rocznika.
Generalnie miałem pomysł by zakupić takie auto bo potrzebowałem kombi i chciałem napęd na 4 koła. Ale przez 8 lat mieszkania na wsi miałem 2 zdarzenia, że nie wyjechałem autem przez lód na drodze, więc wyszło mi, że taki zakup jest bez sensu. Zakupiłem porządne łańcuchy zakładane w 15 sekund i... jeszcze nie miałem okazji z nich skorzystać (na szczęście).

Marcino - 31-08-2016, 07:27

Krzyzak napisał/a:
kiedy jest stały napęd na 4 koła - spalanie zawsze 50% większe

Darek, nie pisz nie potwierdzonych informacji..... mam kolege który ma Audi i ta teoria się nie spawdza.

Hugo - 31-08-2016, 07:57

Seba93Tychy napisał/a:
Jeździł ktoś takim?
Brat ma takiego, ale z silnikiem 1,6 16V. Auto jest po prostu świetne! Piękna sylwetka, każdy się za nim ogląda. Niedługo po nim kupił sobie jeszcze Mercedesa Vaneo, w którym co chwila coś się psuje, a w Hyundai'u wymienił rozrząd, olej w silniku i filtry i śmiga całkowicie bezawaryjnie od prawie 4 lat. Bardzo dobrze wykończone i ładne wnętrze, oryginalne felgi 17 cali i opony 215/45 R17 (niestety trochę za sztywno na nasze drogi), mało miejsca w środku (jak to w Coupe). Silnik 1,6 trochę za słaby do tego auta, spala tyle co Galant 2,5 V6. Poza tym auto bez wad. Ceny nowych części zamiennych śmiesznie niskie, części używane (szczególnie blacharskie) dość drogie, bo auto nietypowe, ale nazwozili sporo anglików, więc ceny części używanych spadły. Czasami pytam brata o Hyundai'a to zawsze odpowiada, że z miejsca może sprzedać szmelcsedesa, a Hyundai'a nie ma mowy, bo lepszego auta za te pieniądze nie kupi, w dodatku całkowicie bezobsługowego.
Najlepszy silnik w nim to 2,7 V6, wymiata i spali podobnie do 1,6.

Kaucz - 31-08-2016, 08:05

Krzyzak napisał/a:
za cenę zadbanego egzemplarza można kupić ze 3 Galanty z tego samego rocznika.

Mierzę w 2008 rok. Nie ma już Galantów z tego rocznika :P

eremita - 31-08-2016, 08:53

Ewcia80 napisał/a:
Hejka.Ponieważ teść mnie bardzo lubi to postanowił sprezentować mi 10 tys.zł na zmianę samochodu.W związku z tym mam sprzedać galanta i zakupić coś troszkę nowszego.Musi być to koniecznie automat moc tak powyzej 130KM i kombi.Mi bardzo się podoba subaru legacy IV z silnikiem 2.0 137KM.Ponieważ nie za bardzo sie znam na autach to co byście mi polecili?Budzet to jakieś 18-20tys.Rocznik od 2004.Co w ogole sadzicie o tym legacy?

Ja bym celował w saaba 93

Hugo - 31-08-2016, 11:09

Kaucz napisał/a:
Mierzę w 2008 rok. Nie ma już Galantów z tego rocznika
:P
sampler - 31-08-2016, 12:57

Krzyzak napisał/a:
Tak ogólnie sobie sprawdźcie jak to jest, kiedy jest stały napęd na 4 koła - spalanie zawsze 50% większe, do wymiany świec też trzeba wyciągać silnik (

Wszystko się zgadza nie ma nic za darmo i STAŁY napęd musi swoje doić. Co do Audi to stały napęd mamy na Torsenie.

Co do wymiany w Subaru to swiece/zawory robi się na raz z uwagi na pieniązki. Czyli wyciągamy silnik i wymienia sie wszystko co możliwe czyli świece, regulacja zaworów i komplet uszczelek pod dekle itd. Ponoć jest to koszt 5 tyś w dobrym warsztacie.

Marcino - 31-08-2016, 13:42

Ma włąsnie torsena w A6, 2.5 TDI z 1995r stary silnik i nie pali mu 50% wiecej niż zwykłe.
Seba93Tychy - 31-08-2016, 15:24

Hugo napisał/a:
Seba93Tychy napisał/a:
Jeździł ktoś takim?
Brat ma takiego, ale z silnikiem 1,6 16V. Auto jest po prostu świetne! Piękna sylwetka, każdy się za nim ogląda. Niedługo po nim kupił sobie jeszcze Mercedesa Vaneo, w którym co chwila coś się psuje, a w Hyundai'u wymienił rozrząd, olej w silniku i filtry i śmiga całkowicie bezawaryjnie od prawie 4 lat. ...

Mysle jeszcze nad Volvo c70, które jest większe niż hyundai, ale cenowo przewyższa. Części do niego sa droższe niż do galanta. Słyszałem, ze hyundai to taki golf, ale nie tak powszechny. Malo sie psuje, a części sa tanie.
Silnik 2.7? Sprawdzę pierw czy ubezpieczenie mnie nie zje.
Twój brat zagazował auto?

Ps. Wiecie, ze za auta +10 lat wszedł podatek do 500 zl? :shock:

eremita - 31-08-2016, 17:19

Seba93Tychy napisał/a:
Ps. Wiecie, ze za auta +10 lat wszedł podatek do 500 zl?

Słyszałem że coś planują, podobno pierwszy pomysł mieli 3,5tys za +15
Zmienili na +10, byłem ciekawy ile :?
Następny argument dla żonki przeciwko Galowi, dobrze że się nie psuje :mrgreen:

Hugo - 31-08-2016, 17:31

Seba93Tychy napisał/a:
Słyszałem, ze hyundai to taki golf, ale nie tak powszechny. Malo sie psuje, a części sa tanie.
Dokładnie, nic dodać, nic ująć. Części są bardzo tanie, nawet oryginalne w ASO.
Seba93Tychy napisał/a:
Twój brat zagazował auto?
Nie.
Seba93Tychy napisał/a:
Mysle jeszcze nad Volvo c70
Bardzo ładne auto.
Seba93Tychy napisał/a:
Ps. Wiecie, ze za auta +10 lat wszedł podatek do 500 zl?
Że co? Kiedy to się płaci?