To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Poduszki i tuleje tylnego mostu / dyfra

Bzyk_R1 - 04-02-2018, 21:34

To już historia :-D ogólnie polecam PU.

elektryk - 11-02-2018, 18:37

Bzyk_R1 napisał/a:
Poniżej moje z tylnego wieszaka po 150kkm:
Obrazek
Nie rozumiem gdzie kolega widzi zerwanie tej tulei, ja bym powiedział że jest niewiele zużyta (popękania na gumie). Ona fabrycznie tak jest że środkową tulejkę trzyma taki jakby gumowy "mostek" a w miejscach poza "mostkiem" jest niewielki nadlew gumowy o grubości kondoma.
Cała magia tych tulei polega właśnie na tym że ona trzyma z różną siłą w różnych kierunkach.
Ale kto bogatemu zabroni wymieniać dobrych części na rzekłbym nawet GORSZE.

Bzyk_R1 - 11-02-2018, 19:57

Pstryczku Kochany ;-) ten post rzeczywiście trochę jest mylący, bo ta tuleja jest okej. Zerwana była z drugiej strony właśnie na tym "mostku". To zdjęcie zrobiłem bo mi ładnie wyostrzyło numer seryjny części. Z drugiej strony bylo w tym miejscu rozerwane. Niestety nie posiadam badań które jednoznacznie stwierdzają co jest lepsze. Wiem że PU wytrzymują prawie 400Nm i dlatego u mnie jeżdżą ;-) a bogaty może kiedyś będę, bardzo bym chciał, i jeszcze zdrowie żeby było.
Stachhu - 26-07-2018, 11:16
Temat postu: 2.0 Uderzenia podczas przyspieszania - poduszki mostu
Cześć,

Od dłuższego czasu w mim outlanderze 2.0 podczas mocniejszego wciskania gazu, lub puszczania sprzęgła słyszę w środku mocne uderzenia. Wczołgałem się pod auto i zauważyłem, że poduszki mają dość duży luz (dużo fotek i jakieś filmiki w linku poniżej).

https://drive.google.com/drive/folders/124Q6_dQBt_JmJ5q6camK-_ZeQwso_UM1?usp=sharing

Zastanawiam się czy winne są poduszki, czy może coś innego. Ktoś z was wie może jak utrzymywany jest reduktor? Tylko poduszkami czy może inne elementy poziomują most?

Tuleje poduszek wydają mi się sprawne i kompletne, ale mam wrażenie, że tam zwyczajnie jest za dużo miejsca... Jakby śruba była za długa? Kupiłem go 1.5 roku temu, wiem, że poprzedni właściciel wymienił most, więc zastanawiam się, czy jakiś janusz mechaniki nie poszedł na jakąś łatwiznę bo nie miał np. pasującej śruby?

Ktoś z was miał taką sytuację? Może wiecie co się dzieje? Planowałem kupić i wsadzić tam podkładki poliuretanowe, ale jeśli problem leży gdzieś indziej to obawiam się, że narobię problemów i gdzieś nieodpowiednio będzie przenoszony napęd na tylne koła.

Jaro1974 - 26-07-2018, 11:43

Tylny most wisi tylko na czterech poduszkach. Według mnie to jednak dobrze bym sprawdził te tuleje bo to tłuczenie się podczas przyspieszania to jest ich wina. A co do śrub to one muszą być dłuższe ponieważ tulejki metalowe w przednich tulejach są dłuższe niż zewnętrzna część tulei. Gdyby tak nie było to most siedziałby za sztywno i wszelakiego rodzaju ruchy byłyby przenoszone na karoserię. Tulejki mogą być już wypracowane a nawet naderwane i tak się będzie dziać.
Stachhu - 26-07-2018, 12:07

Na 4ech poduszkach? Zlokalizowałem dwie, które sfotografowałem. Gdzie są pozostałe dwie?

https://drive.google.com/file/d/1zSwIU4_5fM4qfT1otD_qOT3hTAGyiN1E/view?usp=sharing

Bzyk_R1 - 26-07-2018, 12:40

Stachhu, tuleja numer 34031E i C tzw tylny wieszak dyfra. Temat wielokrotnie wałkowany poczytaj sobie. Przenoszę twoje zapytanie w odpowiednie miejsce.
Stachhu - 26-07-2018, 13:31

Bzyk_R1, dzięki!

[ Dodano: 27-07-2018, 08:54 ]
Komplet czerwnych tulei z olkusza zamówiony, teraz tylko czekać.

Bzyk_R1 - 27-07-2018, 09:02

Stachhu, jak to komplet czerwonych? Przednie czerwone a tylne żółte powinny być.
elektryk - 30-07-2018, 15:31

Bzyk_R1 napisał/a:
Stachhu, jak to komplet czerwonych? Przednie czerwone a tylne żółte powinny być.
A mnie sprzedali wszystkie 4 żółte :(
past - 02-08-2018, 08:40

Dzień dobry,
Panowie podepnę się pod temat, żona ostatnio jeździła moim autem i oczywiście coś zaczęło się dziać.

Relacja żony: podczas ruszania coś jakby tłucze o podłogę jakby wydech lub wał. Ale tylko przy "małej" ilości dodanego gazu 1,5-2k obr/min. Jak się mocniej wciśnie gaz pow. 2k obr/min nie ma tematu. Słychać to trochę jakby koła buksowały, ale żadne tego nie robi.

Wczoraj cały wieczór próbowałem uzyskać taki efekt i nic. Dziś rano tłuczenie pojawiło się na zimnym silniku, na ciepłym jest dużo trudniej to uzyskać.

Czy ktoś z Was spotkał się z taki problemem, w moim poprzednim aucie podobny efekt dawało zużywające się sprzęgło, natomiast opisywany powyżej temat poduszek mostu, też pasuje do objawów...

Pozdrawiam,
P.

Stachhu - 02-08-2018, 08:50

Bzyk_R1, Tuleje tylne mam ok, więc ich nie wymieniałem. Wczoraj wymieniłem stare przednie na czerwone i bajka! Nic nie stuka ani nie puka, a nawet chyba sprzęgło zaczęło lepiej pracować.

past, prawdopodobnie masz to samo co ja. Na parkingu nawet zajrzyj pod auto i zobacz jak wyglądają tuleje poduszek mostu. Tak wyglądały u mnie, więc jak widać kwalifikowały się do wymiany.

Sama wymiana jest prosta, ale czasochłonna. Wczoraj robiłem przy wykorzystaniu żaby i kobyłek.

https://drive.google.com/open?id=1zSwIU4_5fM4qfT1otD_qOT3hTAGyiN1E

miron - 26-08-2018, 11:30
Temat postu: Śruby mimośrodowe.
Ile sztuk jest śrub mimośrodowych w tylnym zawieszeniu OT1?
apollo99 - 26-08-2018, 14:15

Chyba 2 sztuki
Jaro1974 - 26-08-2018, 19:14

Dwie sztuki, chyba że zostały usunięte blaszki przy mocowania dolnych poprzecznych wahaczy to wtedy będą cztery sztuki.