To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czerwonawy potwór...

joujoujou - 21-02-2021, 11:45

Szybowiec który wymieniał, powiedział też że mógłby tego pajączka załatać tak, że nie byłoby śladu.

Tylko że my tego nie wiedzieliśmy wcześniej. :P

joujoujou - 10-05-2021, 09:42

Trochę ostatnio się narobiłem. A to dlatego że zapomniałem co kiedyś poczytałem na forum odnośnie cudów ze światłami gdy spali się żarówka w schowku. :lol:

Prawa postojówka nie świeci. Dobra, wymienię żarówkę i po krzyku (pomijając fakt katastrofalnie trudnego dostępu do niej - w akcie desperacji próbowałem nawet sięgnąć od strony nadkola). Wymieniłem - nie pomogło. Zauważyłem że tył też nie świeci - zamieniłem tylne lampy miejscami, co oszczędziło mi wydatku na niepotrzebny zakup nowej lampy. Oczywiście "w międzyczasie" sprawdziłem absolutnie wszystkie bezpieczniki, naprawiłem słaby styk w tylnym prawym kierunkowskazie (ale popsułem żarówkę - zapasu nie miałem, więc wziąłem z p/mgielnego).

Po całym dniu soczystych przekleństw siadłem do czytania forum i w 5 minut znalazłem wiadome rozwiązanie. :mrgreen:

Czego nie znalazłem (bo na forum chyba nie ma) że żarówka w schowku musi być żarówką właśnie - LED świecił będzie, ale objawy nie ustąpią. Żarówka wstawiona - świeci tak, że trzeba użyć całej swej wyobraźni by zauważyć że świeci. :lol:

Co ciekawe, zupełnie nie przeszkadza gdy przednie postojowe zamieniłem na LEDy, tak jakby system tego nie zauważał. :roll:

Niemniej jednak problem rozwiązany, właścicielka zadowolona. 8)

Druga rzecz, też szeroko opisywana - wyciek oleju z simmeringu na kole klinopasowym. ASO zaśpiewało 500 euro za samo kółko!!! :shock:

Pokopałem, pogrzebałem, kupiłem nówkę funkiel oryginał prosto z kraju kwitnącej wiśni. Mechanik sugerował by od razu wymienić napinacz paska, bo już troszkę zużyty. Łącznie - kółko + simmering + napinacz + wysyłka kosztowały 320 euro. Też niemało, ale mniej więcej 50% tego co w ASO.

Jako bonus, wszystko to niezauważone prześliznęło się przez sito urzędu celnego (a byłem gotów na cło i VAT) - zaoszczędzona kasa przydała się na opłacenie mechanika. Zamontowane, śmiga. :D

joujoujou - 14-05-2021, 22:21

Tym razem taki wizualny drobiazg. Niezbyt lubię żółty odcień od kierunkowskazów, dobrze widoczny w przejrzystych lampach:

Zakupiłem więc coś, by temu zaradzić - poniżej porównanie - seria vs. zakup:

10 minut roboty i efekt końcowy:

HUGIO - 15-05-2021, 09:27

Na jakiej zasadzie to działa (nie wygląda na LED)? Podczas świecenia i tak jest pomarańczowy kolor, czy biały?
joujoujou - 15-05-2021, 09:55

To jest żółta żarówka pokryta półprzepuszczalnym chromem (w uproszczeniu). Czyli mniej więcej tak jak z lustrzaną folią na szybach. :)

Oczywiście wszystko zgodnie z przepisami, kierunkowskazy świecą na żółto. 8)

Bzyk_R1 - 15-05-2021, 10:00

Mam to od 2016 roku, też nie lubię pomarańczy.

joujoujou, podrzuć link do produktu którego używasz bo moje już czas zmienić.

HUGIO - 15-05-2021, 10:15

joujoujou napisał/a:
To jest żółta żarówka pokryta półprzepuszczalnym chromem (w uproszczeniu)

Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego :o Fajne :) .

joujoujou - 15-05-2021, 14:04

Bzyk_R1 napisał/a:
podrzuć link
Proszę bardzo. :)

https://www.ebay.pl/itm/203332626749

Uwaga - przy zakupie więcej niż jednego kompletu warto kupować przez ebay.de...

https://www.ebay.de/itm/203332626749

...wybierz ile chcesz, dodaj do warenkorba i tak dalej. Jest taniej! Oczywiście login i hasło z polskiego ebaya są ważne również w niemieckim (jak i każdym innym zresztą).

Hugo - 15-05-2021, 22:28

Bzyk_R1, z czystej ciekawości, na jakie żarówki są soczewki w O1? I jak ogólnie świecą? Ciekawi mnie też kształt linii odcięcia światła, czy ma typowo azjatycki kształt, czyli _/ czy zygzak jak w europejskich autach? Cykniesz jakąś fotkę pod ścianą? HUGIO, takie żarówki są już robione od co najmniej 20 lat, miałem takie 16 lat temu w Colcie C51 :mrgreen:
Bzyk_R1 - 16-05-2021, 08:08

Hugo, Outek ma soczewki na H1. Ogólnie świecą dobrze ale po wsadzeniu palnika 4200K jest niebo a ziemia. Kształt jest typowy jak napisałeś _/
HUGIO - 16-05-2021, 09:50

Hugo, Nigdy nie miałem tego w swoich autach i nie wiedziałem, że są takie bajery, chociaż widziałem takie pochromowane żarówki w sklepach, ale nie sądziłem, że finalnie świecą na pomarańczowo :o .
jacek11 - 16-05-2021, 11:29

Fajne te świecidełka. Też bym sobie takie założył, ale kierunki są pomarańczowe, wiec po co :mrgreen:
joujoujou - 26-07-2021, 13:45

Znowu się grubsza robota szykuje. Rury na wydechu się sypią jak głupie - praktycznie wszystko między środkowym a końcowym tłumikiem to jedno wielkie sito. Zapytałem w ASO - mają, owszem, ale razem z DPFem, cena czterocyfrowa (po przeliczeniu na PLN już byłaby pięciocyfrowa).

Pokopałem trochę w necie - zamienniki praktycznie nie istnieją, ale znalazłem gościa w Szkocji, który robi, na zamówienie, z nierdzewy. Mega wielkie kombinacje żeby to sprowadzić, bo przecież brexit, więc cło i VAT, jeśli się nie ma jak obejść.

Obejść się da, bo jest umowa między UE a UK traktująca o tym, że towary przechodzące z jednej Irlandii do drugiej nie podlegają regułom celnym/vatowskim (w dużym uproszczeniu). A że północna Irlandia jest częścią UK, to w wewnętrznym obrocie siłą rzeczy też dodatkowych opłat nie ma.

Także kombinacja taka - zamówione z dostawą do kumpla w Północnej, a później podróż samochodem, by odebrać i "przemycić". ;)

A tak to wygląda:

Marcino - 26-07-2021, 14:39

Ładne te błyszcace elementy
jacek11 - 26-07-2021, 23:03

Wydech z nierdzewki już jest, więc tylko patrzeć jak wlecą modyfikacje.