To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Corolle dwie.

Riceside - 16-11-2018, 13:48

Super samochód, pozdrawiam właściela. Życzę szerokości i bezawaryjności!
joujoujou - 24-11-2018, 19:43

Przy okazji wymiany oleju, jako że i tak się przy aucie kręciłem czekając aż sobie olej przestanie ciurkać do miski, postanowiłem wreszcie zająć się czymś co mnie od samego początku strasznie denerwowało przy każdym podniesieniu maski, chociaż to sprawa czysto estetyczna. Mianowicie:

Oczyścić się tego nie dało, więc przeszedłem do planu B.

Puszka matowego czarnego sprayu z lidla i taki efekt:

A rano jeszcze strzeliłem jej dwie foty o wschodzie słońca:

joujoujou - 11-01-2019, 20:19

Może i nic wielkiego, a z całą pewnością nie każdemu przypadłoby do gustu, ale nie mogłem się powstrzymać.

Było/kupiono/jest:

Hugo - 11-01-2019, 21:29

Nieźle, czego to ludzie nie wymyślą.
jacek11 - 12-01-2019, 22:33

Mała rzecz,a cieszy :D Pewnie teraz nie możesz się doczekać wizyty na stacji benzynowej :mrgreen:
joujoujou - 13-01-2019, 09:45

Dzięks. ;)

No, jeśli mam być szczery, to na stacji niestety jestem raz w tygodniu do pełna, co już aż tak nie cieszy. :P

joujoujou - 17-02-2019, 15:42

Dla przypomnienia, tu się to zaczęło:

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1580182#1580182

W ostatni piątek, przy okazji łatania dziurawego wydechu osłona została wreszcie wymieniona.

Jakby kto był ciekawy, tak wyglądała ta pod samochodem:

Za tym samym podejściem wymieniona krótka półoś wraz z simmeringiem i olejem w skrzyni - tym razem wlany Redline MT90. 8)

mkm - 17-02-2019, 16:34

Półoś zdążyłeś wymienić czy się ukręciła?
joujoujou, osłona to pikuś.
Odkręć błotniki, bo na dole czai się zło i ściągnij nadkola z tyłu - tam również jest nieprzyjemne gniazdo podstępnego rudzielca.
My mamy przedlifta, ale wątpię, żeby coś poprawili w polifcie :wink:

joujoujou - 17-02-2019, 18:14

Półoś zmieniona zanim się ukręciła, ale przypuszczam że brakowało niewiele, bo ten tłumik drgań był już tak rdzą rozepchany że pękł. :shock:

Nowa półoś tego tłumika w ogóle nie ma i nie czuję żeby coś było nie halo. :roll:

Co do rdzy, to mnie bardziej martwi ogólny wygląd "podbrzusza", którego kolor jest coraz bardziej rudy. Ale nic to, oby się nie rozpadło przez 2-3 lata, później do ludzi i weźmie się coś innego. :)

mkm - 17-02-2019, 18:20

To na szczęście tylko "kolor".
Najsłabsze miejsca to końcówki progów z przodu pod błotnikiem i dół wewnętrznych nadkoli tył.
Załamujące są też kielichy gdzie już pojawiła się rdza i to idąca od spodu.
W naszym przypadku bez dotykania tego spokojnie 2-3lata, a że Ty masz auto trochę młodsze, więc się nie przejmuj.
Jakbyś wpadł na pomysł, żeby mieć ją dłużej to warto rudzielca w tych miejscach nieco spowolnić :wink:

jacek11 - 17-02-2019, 22:14

joujoujou napisał/a:
Jakby kto był ciekawy, tak wyglądała ta pod samochodem:

Nie za bardzo jest co na złom zawieźć.

joujoujou - 18-02-2019, 13:50

Nawet bym nie wiózł. Zostawiłem u papraków razem z półosią i przerdzewiałym odcinkiem rury wydechowej. Ale za to zabrałem im zużyte dwumasy, sprzęgła i tarcze hamulcowe - znów jakąsik rzeźbę sobie pospawam z tego. :mrgreen:
joujoujou - 03-03-2019, 15:31

Z dobrych wieści - doroczne badanie techniczne zaliczone zaskakująco pozytywnie! 8)

To co jest na papierze nie jest wszystkim co testują. Dla wszystkich narzekających na polskie przeglądy, a także dla ciekawych jak to wygląda gdzie indziej, tutaj jest szczegółowy manual co i jak jest testowane. Ponad 100 stron!

Ze złych wieści - planowany montaż siłowników maski zakończony niepowodzeniem - maska jest tak delikatna, że przy próbie zamknięcia gnie się przy wzmocnieniach pod zawiasy. Jest już plan jak to obejść montując jeden siłownik, centralnie, do grodzi i maski, w pobliżu ucha od zamknięcia.

joujoujou - 25-03-2019, 14:24

No i wreszcie jest siłownik! Plan B wypalił.

Wolałbym tradycyjnie, ale jak już pisałem, raczej się nie da. :(

jacek11 - 25-03-2019, 16:02

Ile niuta ma ten siłownik ?