To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Cewka zapłonowa

robertdg - 08-07-2010, 21:20

Nie widze całej świecy w kolo ale to co dostrzegam to wygląda nie za ładnie, ja bym wymienił te swiece, no i fajki albo fajkocewki, powinno ustapic, na allegro fajkocewke mozna dostac za około 180zl plus wysylka, marki OYODO.
Members only - 08-07-2010, 22:12

dzisiaj zrobiłem mały test. Wiem już napewno że mam walnięte fajki pod cewkami. cewek mam już dwa zestawy. Więc dzisiaj zrobiłem małą operację. Owinąłem dokładnie fajki dobrą taśmą izolacyjną a na to położyłem silikon wysokotemperaturowy WURTH-a. tak samo poleciałem cewki, ale już bez taśmy izolacyjnej. sporo dłubania żeby pokryć dokładnie całą powierzchnię cewki ale udało się. Potem palec umoczony w oleju i dokładnie wykładziłem silikon także praktycznie nie ma śladu że coś jest na cewce. wszystko ładnie poskręcałem i jest dobrze! powiem inaczej, jest BARDZO DOBRZE!! zero szarpania, zero przerywania! wiem że sposób może nienajlepszy ale zawsze coś, bo nie sztuką jest wywalić po 450zł za nową cewkę (tyle u mnie kosztuje w IC, dzis pytałem) u mnie pomogło, nie wiem na jak długo ale zawsze troche lżej na sercu. Polecam wszystkim taki zabieg! jeżeli sie okaże że nie pomogło to i tak nic nie tracicie a może sie okazać że będzie po kłopocie tak jak to było u mnie. pozdrawim wszystkich! aha, świece zostały stare, nawet ich nie wymieniałem:)
robertdg - 08-07-2010, 22:33

Members only, zamiast stosować sylikon, mogłeś podjechać do dobrego sklepu elektrycznego i zakupić samowulkanizacyjna tasme izolacyjna (kiedys takie kupowalem, wytrzymuja naprawde wysokie napiecia) porządnie owinąć, byłoby prościej i takze zdaloby egzamin.
Members only - 09-07-2010, 08:19

O taśmie samowulkanizacyjnej nie pomyslałem... Ale sądze że ciężko byłoby owinąć nią cewkę (nieregularny kształt, wiele zakamarków) musiałbym zrobic z tej cewki dobra kulkę żeby dokładnie ją oizolować. tak czy inaczej oba sposoby na pewno do wykonania a najważniejsze że przynoszą efekty.
JaGrab3 - 09-07-2010, 10:12

Fajke owinąć taśmą, a cewkę, to w razie potrzeby, tak jak zrobiles, silikonem. Z tego co zauwazylem, to raczej lecą fajki, cewka nie jest tak narażona na temp. jak fajka (bo fajka siedzi w zamknięciu), pozatym cewka ma raczej mocniejszą obudowę.
Myślę, że fajny pomysł z tym izolowaniem i dobrze ze to sprawdziłeś.

Members only - 09-07-2010, 11:06

Jutro postaram sie wrzucić fotkę jak to wyglada. Może komuś sie przyda. Nie wygląda to najgorzej, najważniejsze że działa. Taki mój pomysł dzięki waszym wskazówką. Gdyby nie te forum to pewnie pojechałbym do IC i wywalił 900 zł na nowe cewki, które jak sie okazało u mnie są calkiem sprawne! Dzięki wielkie wszystkim!

P.S te forum szczerze mówiąc jest lepsze niż Nasza Klasa:):)

JaGrab3 - 09-07-2010, 11:26

Forum jest fajne bo ludzie są aktywni....no i nie rugają za głupoty. Szczerze mówiąc, to chyba 90% właścicieli Mitsu, to chyba juz jest,było lub przegląda to forum.

Rozwiniemy forum w ślad za FB, zorganizujemy jakies gry i zabawy hehe, NK to syf jakich mało....

m6riano - 09-07-2010, 12:20

też mam podobny problem..kupiłem cewki jakiejś polskiej firmy...zamienniki oczywiście..szmelc niesamowity...po przejechaniu 20 km 4 razy mi zgasł i ogólnie spadał z obrotów, zmieniłem z powrotem na stare i o niebo lepiej.
wymieniłem cewki u producenta, reklamacje uznał.
pytałem w hurtowni o jakieś lepsze cewki to gość mi powiedział że może zamówić firmy BERU ale to potrwa ze dwa tygodnie.
Koszt ok 200 zl/szt
stad pytanie czy opłaca sie wymieniac całe cewki czy możę kupić u japaneze same "fajki"?
Miał ktoś do czynienia z cewkami tej firmy?

ps. a co powiecie na wymiane czegos takiego tylko:
http://allegro.pl/item109...alant_nowa.html

Members only - 09-07-2010, 12:33

Ja walczyłem długo z cewkami! mechanior mi powiedział że cewki do wymiany (ogólnie powiedział że do wymiany cewki, przewody i świece bo to chyba najwygodniejsza odpowiedź. najlepiej wymienić wszystko to w coś trafisz, taka idea mechaników) więc kupiłem używane cewki na alledrogo ale rewelacji nie było. Nadal przerywał ale nie tak jak na moich starych. już myślałem że trzeba będzie kupić nowe i bedzie pewne. Dopiero tutaj na forum dowiedziałem się że najczęściej padają same fajki... Na alledrogo widziałem takie po 65zł/szt. już miałem je kupować ale wcześniej zrobiłem tak jak pisałem we wcześniejszym poście, pomogło! m6riano proponuje Ci żebyś zrobił to samo, u mnie pomogło więc może u Ciebie też pomoże! a jeśli nie to i tak nic nie tracisz. spróbuj poizolować najpierw same fajki... życze powodzenia! zresztą nie szuką jest wywalić kasę, po to jest te forum żeby ograniczać koszta do minimum. Pozdrawiam:)

[ Dodano: 09-07-2010, 12:39 ]
Aha, wczoraj sprawdziłem też swoje stare cewki! Są dobre, tylko fajki walnięte. więc po kiego grzyba kupowałem natępne cewki?? skoro stare miałem dobre? Człowiek zamiast poradzić sie na forum to szuka coś na własną rękę i potem sie okazuje że 250zł wydane niepotrzebnie na cewki które teraz beda leżeć w garażu

Jeszcze raz powtarzam! jestem w szoku tego forum!!! oczywiście jak najbardziej na PLUS!!

JaGrab3 - 09-07-2010, 13:14

po ile te cewki kupiłeś?
m6riano - 09-07-2010, 13:28

a możecie mi podpowiedzieć w takim razie jaka taśma je najlepiej zaizolować?
i czy te fajki z linka da sie wymienić i czy będą dobre?

JaGrab3 - 09-07-2010, 13:32

Te fajki da się wymienić, ale czy będą dobre tego nie wiadomo.....
Podobno są 2 rodzaje cewek, z fajkami wymiennymi i z fajkami na stałe. Trzeba wykrecić cewke i zobaczyc jaką sie ma fajke.
Co do taśmy, to taśma izolacyjna samowulkanizująca ok 12 zeta na allegroszu

Members only - 09-07-2010, 13:34

JaGrab3 za cewki dałem po 100zł za sztukę + wysyłka + kable wysokiego napiecia.

Jeżeli chodzi o taśmę to ja izolowałem taśmą 3M którą mam zdobyczną z Belgii, nie wiem czy w polsce jest dostępna. A na tą taśme dałem jeszcze silikon wysokotemperaturowy WURTH-a.

wcześniej robertdg pisał że można to też zrobić samowulkanizacyjna tasmą izolacyjna

m6riano - 09-07-2010, 17:39

Members only napisał/a:
JaGrab3 za cewki dałem po 100zł za sztukę + wysyłka + kable wysokiego napiecia.

Jeżeli chodzi o taśmę to ja izolowałem taśmą 3M którą mam zdobyczną z Belgii, nie wiem czy w polsce jest dostępna. A na tą taśme dałem jeszcze silikon wysokotemperaturowy WURTH-a.

wcześniej robertdg pisał że można to też zrobić samowulkanizacyjna tasmą izolacyjna

cus takiego:?
http://allegro.pl/item108...pa_19mm_10.html

Members only - 11-07-2010, 11:10

Może być i taka:) ja tak jak mówiłem zrobiłem to zwykłą taśmą izolacyjną tyle że dobrej firmy. Nie wiem czy uda Ci sie zaizolować taśmą same cewki bo jak wiesz dużo tak zakamarków. ja poleciałem ją tylko silikonem. troche zabawy i rączki umazane jak 5-letnie dziecko ale cała cewka pokryta. potem wygładziłem palcem umaczanym w oleju.