[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czujnik płynu w spryskiwaczu
artufcb - 22-07-2015, 11:42
Niestety, ale i u mnie nie widzę tej wtyczki. Gdzie w manuału znajdę ten schemat ?bo chciałbym zobaczyć cały.
ciajus - 04-10-2022, 19:48
Odświeżę kotleta 😅 Czy w każdym Galancie występowała taka wtyczka, żeby zrobić samemu czujnik poziomu płynu spryskiwaczy? Można prosić jakiś schemat? Przeglądam manuale, ale nie mogę nic znaleźć. Znalazłem podobną (jednak w innym kolorze i na 5 przewodów) wtyczkę zaraz obok zbiornika spryskiwaczy, jednak zwieranie przewodów nic nie daje. Bardzo możliwe, że jest cała zaśniedziała, ale nie sprawdzałem jeszcze dokładnie. W weekend rozbiorę zegary, żeby sprawdzić czy mam tam odpowiednią ikonkę i żarówkę. Przy okazji jakbym miał schemat może udałoby mi się rozgryźć czy mam isnatalację i wystarczy tylko wsadzić czujnik w zbiornik.
Hugo - 04-10-2022, 20:31
ciajus, masz instalację pod czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i wtyczkę na 100%, chyba, że ktoś ją odciął. Jaką wtyczkę i w którym miejscu znalazłeś? Jak 5 pinową to nie ta, podejrzewam, że znalazłeś szarą wtyczkę za prawym reflektorem w komorze silnika, jest to wtyczka do przekaźnika pompki spryskiwaczy reflektorów. Szukaj na zewnątrz za zderzakiem przy zbiorniku spryskiwaczy czarnej 4 pinowej wtyczki, dwa grube kable są od zasilania pompki spryskiwaczy reflektorów, dwa cienkie od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku. Jak je zewrzesz to zapali się kontrolka na liczniku na dole w prawym rogu. Nie musisz wyjmować licznika, kontrolka i żarówka są w nim na 100%.
ciajus - 04-10-2022, 21:25
Hugo napisał/a: | ciajus, masz instalację pod czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i wtyczkę na 100%, chyba, że ktoś ją odciął. Jaką wtyczkę i w którym miejscu znalazłeś? Jak 5 pinową to nie ta, podejrzewam, że znalazłeś szarą wtyczkę za prawym reflektorem w komorze silnika, jest to wtyczka do przekaźnika pompki spryskiwaczy reflektorów. Szukaj na zewnątrz za zderzakiem przy zbiorniku spryskiwaczy czarnej 4 pinowej wtyczki, dwa grube kable są od zasilania pompki spryskiwaczy reflektorów, dwa cienkie od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku. Jak je zewrzesz to zapali się kontrolka na liczniku na dole w prawym rogu. Nie musisz wyjmować licznika, kontrolka i żarówka są w nim na 100%. |
Dokładnie taką wtyczkę znalazłem jak piszesz - szarą, przy prawej lampie, zaraz przy wlewie płynu do spryskiwaczy, spiętą razem z wiązką. Dziękuję za cenne info, w takim razie będę szukał od spodu auta. Jakiś sposób na demontaż zbiornika płynu bez ściągania zderzaka? Zegary i tak muszę zdemontować, bo coś bardzo słabo świeci mi kontrolka świateł długich. Albo się żarówka kończy albo się zabrudziło. Mam zegary High Contrast, myślałem, że tam wszystko jest podświetlane świetlówką/ledami, a tu jednak okazuje się, że kontrolki są na zwykłych R5/T5 😅
Edit:
Czy taki czujnik z Carismy będzie okej?
Hugo - 05-10-2022, 08:18
Niestety nie da się zdemontować zbiornika spryskiwaczy bez demontażu zderzaka. W zegarkach HC skale prędkościomierza, obrotomierza, wskaźnika paliwa i temperatury są podświetlane świetlówką, reszta zwykłymi żarówkami. Ten czujnik z Carismy będzie pasował, ale otwór do niego musisz zrobić od boku zbiornika, fabrycznie Galant ma czujnik na dolnej ściance.
Marcino - 05-10-2022, 13:41
Hugo napisał/a: | fabrycznie Galant ma czujnik na dolnej ściance. |
Masz pewnie zamontowany u siebie...
Hugo - 06-10-2022, 07:40
Marcino, mam cały zbiornik z dodatkową pompką spryskiwaczy reflektorów, w którym jest ten czujnik.
|
|
|