[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania
m6riano - 17-05-2011, 20:04
sipex napisał/a: | m6riano, jest już ciszej ale nie do końca ,zgrzyty są przy uruchomieniu auta i przy skrajnym położeniu kierownicy..zekręcam zbiorniczek auto chodzi pare min i pojawia sie piana..a może pompa gdzieś łapie powietrze?jest tak możliwość? |
Przy skrajnym położeniu zawsze będzie takie wycie...
pompa niekoniecznie musi łapać...może gdzieś np. na łączeniu chłodnicy z wężami gumowymi...jeśli robi sie piana spróbuj odkręcić zbiorniczek i go podnieść(na odpalonym silniku oczywiście) i potrzymać do tej pory aż sie odpowietrzy i piana zniknie.
Jeśli to nie pomoże to masz gdzieś nieszczelności
sipex - 18-05-2011, 02:09
z tego co wiem to nie pasuje..a z wyciagnięciem przekładni mechanik mówił że bardzo dużo roboty i następnym razem nie podejmie się tego ale dokładnie oc i jak to nie wiem;p
rewqman - 14-06-2011, 22:30
Witam,
mam problem z pompą wspomagania(tak myśle).
Napewno jest troszkę za luźny pasek od pompy wspomagania. przymierzałem się już do napinania ale nie jestem pewny jak to zrobić. czy wystarczy poluźnić srubę mocującą i odkręcając bądź przykręcając śrube regulującą( tą od strony wlotu powierza) ustawić napięcie paska? prosze o pomoc.
Problemem numer 2 jest dziwny dżwięk( jakby zużyte łożysko- metaliczne tarcie), który słyszalny jest przy delikatnym i mocniejszym skręcie w lewo podczas jazdy.
Kręcąc kierownicą na postoju słychać coś przy pompie, ale naprawdę bardzo delikatnie. Przy zawracaniu jest cisza, dopiero dłuższe przytrzymanie kierownicy przy maxie powoduje typowy pisk. Stan płynu jest ok. Pomocy.
ThRIAU - 27-12-2011, 12:55
Podepnę się pod temat.
Pompa w gallu mi hałasuje ani to pisk, ani chrebotanie, ciężko jednoznacznie powiedzieć. I nie zawsze występuje, raz jest raz nie ma, tu brak zasady. Stąd moje pytanie czy ktoś się orientuje czy da się ją rozebrać i i zajrzeć do środka ( jakiś śruby widać ale czy pozwolą rozpruć pompę?) czy od razu szukać używki?
mam nadzieję, że to tylko łożyska się kończą
Owczar - 27-12-2011, 13:00
Można spróbować wymiany płynu. A potem np regenerować. Używkę możesz kupić taką samą. Samemu nie ma sensu rozkręcać.
bbandi - 27-12-2011, 13:10
Ja jak kupiłem auto to po przyjeździe do domu strasznie wyło wspomaganie - płyn był na minimum uzupełniłem pod maxa i gitarka, dodatkowo miałem rurkę chłodzenia płynu wspomagania nieszczelną i ciekło - jednak tak jak Owczar pisze zacznij od wymiany płynu wbrew pozorom może to być problemem.
P.S Oczywiście po wymianie rurki wymieniłem też cały płyn.
ThRIAU - 27-12-2011, 13:38
U mnie nie widać żadnych wycieków(przewody, osłona pod silnikiem sucha) poziom płynu też ok. Ale wymienić można, proszę tylko o podpowiedź ile płynu potrzeba?, bo jak się zorientowałem to będzie DexronIII
Może macie rację niższe temperatury plus stary płyn i coś nie halo, bo właśnie jak się zaczęło ochładzać pompa zaczęła się odzywać i psuć muzykę orkiestry pod wezwaniem V6.
Hugo - 27-12-2011, 23:28
ThRIAU napisał/a: | proszę tylko o podpowiedź ile płynu potrzeba?, | 0,9 litra wchodzi do pustego układu.
ThRIAU - 31-12-2011, 14:39
Mam pytanie, a mianowicie jak spuścić te 0,9 litra płynu (w którym miejscu najlepiej spuszczać płyn z układu wspomagania? bo żadnego spustu nie wiedziałem - chyba, że jest gdzieś pod osłoną silnika, której nie zdejmowałem)
Pytam bo trochę się boję robić tak na przysłowiową pałę żeby efekt nie był odwrotny do zamierzonego.
carbon11 - 31-12-2011, 14:44
ThRIAU, musisz odkręcić przewód olejowy,ja zawsze spuszczam przy chłodnicy olejowej pod autem,ale możesz gdzie ci wygodniej .
Niestety korka spustowego nie ma zdejmujesz przewód i odpalasz auto pompa sama wypompuje olej ze wspomagania.
baniak18 - 05-01-2012, 10:22
W moim misku wyło okropnie czy to skręcałem czy jechałem na wprost na wyższych obrotach.... Przy maksymalnym skreceniu kierownicy pojekiwanie jest normalne bo zawór przelewowy ( jeśli źle napisalem poprawcie ) daje o sobie znac. Nie pomogła wymiana płynu. Na szczęście przy zakupie auta dostałem 2 zregerenowaną. Poprzedni własciciel mowil ze sam to zrobil wiec nie pytajcie jak wymienilem i cisza jak makiem ;] ale na chwile oboecna musze wymienic rolke napinacza bo juz dostala luzow.
adt81 - 06-01-2012, 11:09
Czy można wspomaganie zalać Castrolem Transmax E - zalega mi jeden litr a jeszcze oleju we wspomaganiu nie wymieniałem więc przy okazji zmiany oleju w silniku ten też bym odświeżył ?
Krzyzak - 06-01-2012, 15:07
spokojnie możesz nim zalać
Łukasz0 - 07-01-2012, 18:10
To i ja podepne sie pod temat.
Problem jest dość nietypowy, mianowicie przy odpuszczaniu kierownicy po skręcie, jadąc powoli, kierownica wraca na swoje miejsce jak by przeskakując. Tzn jej ruch jest nie równomierny. A samo wspomaganie chodzi dość ciężko. Płynu nie zmieniałem, jego poziom jest ok. Problem zaczął sie przy zmianie opon na zimowe i tak jak by sie pogłębia.
Co to może być?
m6riano - 07-01-2012, 18:34
Zmień płyn..może masz jakieś opiłki czy coś...?
|
|
|