[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
Trik - 14-06-2009, 23:22
Tylko patrz żebyś przez omyłkę EVO nie kupił Tylko faktycznie tam jest SST a to inna para kaloszy.
jaca71 - 14-06-2009, 23:25
Jak się z 60KM na 143 przesiądziesz to nawet z CVT będzie dynamicznie i płynnie
Jak juz pisałem jest to ideał skrzyni biegów jeśli chodzi o wykorzystanie silnik - nic tak nie potrafi znaczy żadna inna skrzynia. Skrzynie dwusprzęgłowe starają się do tego dojść. Jakby nie było to DSG od VW już ma 7 biegów ale gdzie mu do nieskończoności CVT
Jak pisałem jedyny minus to sprzęgło hydrokinetyczne - przez to w miejskich korkach samochód z CVT może ale nie musi palić więcej od manualnej skrzyni.
Jak już zostało napisane EVO i RalliArt nie mają skrzyni CVT!!!
krzychu - 14-06-2009, 23:36
Ja bym się tak tym CVT nie zachwycał. Po pierwsze i tak generuje większe opory niż SST czy menual. Do tego wrażenia z jazdy mogą nie przypadać do gustu (wrażenie skutera) a żeby było cicho (niskie obroty) nie można wciskać za dużo gazu.
Pozostaje jeszcze aspekt żywotności. Na razie nie ma jak sprawdzić...
jaca71 - 14-06-2009, 23:38
Jechałeś? Czy tak z opowieści ludowych wnioskujesz?
krzychu - 14-06-2009, 23:41
Widziałem na filmikach jak się to zachowuje (wciskasz gaz no i 6 tys). A co do jazdy to muszę się w końcu przejechać audi znajomego z multritornikiem tylko że w dieslu dużo niższe obroty standardowo utrzymuje i tam bardziej pokazuje swoje korzyści niż w benzynowym silniku. Ale to tylko moje zdanie.
jaca71 - 14-06-2009, 23:44
krzychu napisał/a: | Widziałem na filmikach jak się to zachowuje (wciskasz gaz no i 6 tys). | I tak się ma zachowywać - gaz w podłogę to obroty mocy maksymalnej. Trzeba się przejechać żeby zrozumieć o co tej skrzyni chodzi.
W 1,8 nie jeździłem ale 2.0 jak najbardziej. Do porównania mam jeszcze 3,5 V6 Nissana i nie ma nic fajniejszego od takiej skrzyni.
Ale nie przeczę że 1,8 może mieć problemy - trochę mały...
sla - 15-06-2009, 00:08
krzychu napisał/a: | Ja bym się tak tym CVT nie zachwycał. | Wadą CVT jest to że nie lubi słabych silników , a 143km to trochę mało.
krzychu - 15-06-2009, 00:09
Mnie się wydaje że to zleży kto czego oczekuje. A po drugie jak by ta skrzynia miała normalne sprzęgło (ale i tak dalej będzie generowało przez "paski" większe opory) i możliwość wybrania "agresji" pracy skrzyni (na w multitroniku jest standard i sport) to wiele by zyskała w moich oczach.
[ Dodano: 15-06-2009, 00:10 ]
sla napisał/a: | krzychu napisał/a: | Ja bym się tak tym CVT nie zachwycał. | Wadą CVT jest to że nie lubi słabych silników , a 143km to trochę mało. |
Dużych też nie lubi. konstrukcja nie bardzo pozwala zastosować tą skrzynię powyżej około 300Nm. A Tiuningowanie diesle z tego typu skrzyniami to stąpanie po cienkim lodzie ale to tak na marginesie zresztą DSG też nie toleruje więcej jak 300Nm.
sla - 15-06-2009, 00:16
krzychu napisał/a: |
Dużych też nie lubi. konstrukcja nie bardzo pozwala zastosować tą skrzynię powyżej około 300Nm |
Oczywiście że pozwala stosują ją np.w Nissan Murano 3.5 V6 234KM XTronic CVT i wielu innych jeszcze mocniejszych samochodach.
jaca71 - 15-06-2009, 00:19
krzychu napisał/a: | Dużych też nie lubi. |
Jak nie lubi jak lubi
http://www.nissanusa.com/...ifications.html
Oto poszlaka Nie ma innej skrzyni niż CVT A tam sporo więcej niż 300Nm jest. Stare zabobony powtarzasz
krzychu - 15-06-2009, 00:23
jaca71 napisał/a: | A tam sporo więcej niż 300Nm jest. Stare zabobony powtarzasz |
No dobra 350Nm. Ja mówię o takich 2,5 albo 3 litrowym dieslu do którego już Audi nie potrafiło multritornika zrobić. A to sporo więcej jak 350Nm jest.
jaca71 - 15-06-2009, 00:27
Z dieslami i automatami to w ogóle jest jakiś klops. Toyota do tej pory nie potrafi zwykłego automatu do swoich najmocniejszych diesli zrobić avensisie i lexusach. Inni też nie bardzo. A Solaris robi
krzychu - 15-06-2009, 00:32
jaca71 napisał/a: | Z dieslami i automatami to w ogóle jest jakiś klops. |
Znaczy tiptronicy hasają z większymi dieslami w Audi. Ale Multritronik w dieslu to jest to. To połączenie jest naprawdę rewelacyjne. W miarę cicho i kulturalnie bo niskie obroty a duży moment (kulturalnie jeśli mówimy o Common Railu) do tego brak bolączki diesla związanego z małym zakresem obrotów i mało miłą pracą na wysokich obrotach.
sla - 15-06-2009, 00:57
krzychu napisał/a: | Ja mówię o takich 2,5 albo 3 litrowym dieslu |
A ja myślałem że mówimy o benzyniakach z CVT bo takim jest Lancer 1,8
krzychu napisał/a: |
No dobra 350Nm.. |
W nowym BMW M3 3,2l jest 400Nm i CVT
el_diablo - 15-06-2009, 07:30
krzychu napisał/a: | Ja bym się tak tym CVT nie zachwycał. Po pierwsze i tak generuje większe opory niż SST czy menual. Do tego wrażenia z jazdy mogą nie przypadać do gustu (wrażenie skutera) a żeby było cicho (niskie obroty) nie można wciskać za dużo gazu. |
Trudno się nie zgodzić - opory takie jak w klasycznym automacie albo i większe, tak więc korzyści z optymalnego doboru przełozenia raczej są tracone. DSG czy SST na pewno będzie ekonomiczniejsze i szybsze.
[ Dodano: 15-06-2009, 07:41 ]
lynx napisał/a: | Chciałbym kupić pierwszego w życiu automata, głównie jeżdzę po mieście 70% miasto(agl. warszawska)/30% trasa. Jeżdzę zwykle dynamicznie, trzymam samochód na ekonomicznych obrotach 2 a 3 tysiące (1.4 SEAT CORDOBA ~60km).
Chciałbym abym mój nowy samochód był dynamiczny i płynnie jeździł.
I tak się zastanawiam się, czy mogę być zadowolony z użytkowania skrzyni CVT - tymbardziej że z tego co się na razie dowiadywałem nie będę mógł pojeździć sobie |
Lancer z CVT jest wystarczająco dynamiczny do normalnej, w miarę szybkiej i sprawnej jazdy. Ale raczej nie sportowej. I raczej zapomnij o ruszaniu z piskiem opon Płynność jest bardzo dobra. Przyzwyczaić się trzeba do zupełnie innych doznań akustycznych niż przy kazdej innej skrzyni.
Jeśli jeździsz dużo po mieście to muszisz liczyć się ze spalaniem rzędu 13 l/100 km.
W trasie jest dużo lepiej - przy prędkościach przepisowych można zejść do 7-7,5 l/100 km. W trasie też można odczuć największą jak dla mnie zaletę skrzyni - przy 100km/h masz ok. 1800 obr./min, dzieki czemu jedzie sie cicho, zdecydowanie ciszej niż Lancerem z manualem.
O stratach mocy generowanych przez CVT świadczy to, że powyżej 160 km/h dynamika jest już naprawdę słaba, a max co można wycisnąć to licznikowe 190 km/h z małym haczykiem.
Podsumowanie: ja osobiście jestem zadowolony z CVT. Osiągi przy normalnej jeździe wg polskich standardów są naprawdę wystarczające. W miescie jeździ się naprawdę dobrze. Gdybym jeździł po autostradach odczuwał bym może trochę brak mocy. W trybie manualnym jest sześć przełożeń - bardzo fajnie dobranych: Pierwszych pięć jest blisko zestopniowanych - tak, że przy dynamicznej jeździe cały czas można utrzymywać obroty powyżej 4 tys. czyli w "dynamicznej" fazie rozrzadu. Szóstka jest długa w sam raz do cichej i ekonomicznej jazdy. Zmiana przełozeń w trybie manualnym jest wystarczająco szybka (ok. 0,5 sek.), a łopatki przy kierownicy zachęcają do znacznie częstszych zmian biegów niż przy ręczenej skrzyni.
|
|
|