[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek
Owczar - 06-01-2010, 16:17
Lysy, musisz zdemontować boczek i sprawdzić czy na kostce do siłownika pojawia się napięcie.
robertdg - 06-01-2010, 16:26
Lysy, Sprawdzić czy dochodzi sygnał z centralki do siłowniczka w drzwiach kierowcy, ewentualnie sprawdzic sam silowniczek drzwi kierowcy
Lysy - 06-01-2010, 16:33
ok dzieki wielkie, ale bede musial z tym poczekac bo jak narazie nie widzi mi sie grzebac przy aucie w taka pogode.heh.
Michal144 - 07-01-2010, 01:08
Prawdopodobnie bedzie (przerwany; ulamany; zgnity; zasniedzialy) przewod w zgieciu w dzwiach pasarzera. Nie orientuje sie jak w galu czy wystepuje tam kostka laczaca przewody jesli tak to przewot w twj kostce moze byc zasniedzialy i nie laczy .
Lysy - 08-01-2010, 21:56
Witam ponownie, dzis postanowilem rozwiazac problem w inny sposob. Troche dzisiaj zrobilem kilometrow, wiec autko troche sie ogrzewalo. I tak jak podejrzewalem uklad sterujacy w drzwiach sie troche oblodzil. Centralny chodzi jak dawniej i jest wszystko ok. Dzieki serdeczne za wszelkie rady,jestem wdzieczny.pozdrawiam!
ensulent - 17-04-2010, 11:47
witam mam problem dotyczacy pilota od centralki. Mianowicie czy jezeli pilot jest nie od auta ktore kupilem jest mozliwe ze podczas programowania pilota wogole co sie dzialo ?? konkretnie kiedy podpinam kabelek pod 1 pin i do masy przekrecam 3 razy acc i off to wszystko idzie zgodnie z planem drzwi sie zamykaja i otwieraja ale w fazie konscowej kiedy naciskam 3 razy guzik w celu zapisania i potwierdzenia nauki niestety pilot po calym procesie nie otwiera drzwi;/ probowalem wszystkimi sposobami opisanymi na forum ale zaden nie podzialal pilot nadal nie otwiera drzwi. No i wlasnei tak sie zastanawiam czy ten pilot jest wogole od tego auta. Na logike wydaje mi sie ze jezeli nie byl by od tego auta to wogole podczas programowania centralka by nie lapala fal pilota a jednak lapie i otwiera/zamyka drzwi ale efekt koncowy jest negatywny.
Mrmsim - 24-04-2010, 10:04
W sprawie niedziałających pilotów (tych oryginalnych) to ja też miałem problem bo w 1 na 20 prób działał tzn. zamykał lub otwierał a pozostałe 19 tylko sobie dioda na pilocie zamrugała a autko nic.
Znalazłem jednak rozwiązanie tego problemu. Okazało się, że z CZ wszystko w porządku tylko pilot jest uszkodzony. Po rozebraniu pilota moim oczom ukazały się 2 płytki (duża i mniejsza przylutowana do niej jeśli dobrze pamiętam na 8 nóżkach) Rozkręciłem go na części pierwsze bo myślałem, że coś jest zabrudzone, ale jednak nie. Po dokładnym obejrzeniu płytek pilota zauważyłem, że połączenia między płytkami nie są do końca ok, 2 czy 3 były pęknięte. Lutownica w dłoń podgrzałem, cyna się stopiła, zalała pęknięcia i pilot śmiga jak zły Został jeszcze problem połamanych przez poprzedniego właściciela zaczepów w górnej części pilota, ale najlepszym rozwiązaniem okazała się dłuższa śruba. W miejscu gdzie znajdowała się śrubka trzymająca w górnej części obudowy płytki na swoim miejscu zrobiłem otworek w tylnej części obudowy podłożyłem plastikową podkładkę i poskręcałem wszystko. Działa wyśmienicie i nic się nie rozłazi
tomwasz - 24-04-2010, 11:23
A mój pilot dostał się w ręce syna (1,5 roku) i przestał działać. Myślę - rozbiorę go, może bateria czy coś. Po rozebraniu wysypał się (dosłownie - w kilku kawałkach) układzik scalony. I pilot martwy. Jak nacisnę guzik to diodka sobie mruga a CZ nic
bartekino - 26-04-2010, 23:03
Ja też mam takie pytanko jak już mówimy o alarmach itp mam w galancie centralny zamek z pilota po zamknięciu czy otwarciu migają kierunki. Kiedyś zamknąłem się z pilota w środku i po chwili zaczęły mrugać kierunki czyli tak jak by alarm się załączył ale sygnału żadnego. Centralny mam firmy VDO i nie wiem co sprawdzić na początku ?? Czy w ogole montowano do tego alarmu syrenę ?? a jak nie to czy zamontowanie takiej syreny jest trudne ??
brzozowski886 - 01-11-2010, 20:41
Wczoraj zakupiłem galanta i mam problem z centralnym zamkiem, a mianowicie raz się zamkną wszystkie drzwi a raz tylko od kierowcy. Następnie chcąc otworzyć je dzieje się tak samo że raz się otworzą wszystkie a drugi nie.
Co może być przyczyną tego??
plecho1 - 02-11-2010, 09:36
A centralny masz z kluczyka czy z pilota bo jeśli z kluczyka to przy bębenku lub przy siłowniku (nie wiem dokładnie gdzie on jest umiejscowiony w galu) w drzwiach kierowcy jest włącznik który jak zamykasz to zwiera kabel masowy z jednym sterującym a jak otwierasz to zwiera kabel masowy z drugim sterującym i dzięki temu centralka zamyka i otwiera wszystkie drzwi. W takim przypadku najprawdopodobniej nie łączy ten włącznik przy bębenku. Trzeba go przeczyścić a jak to nic nie da to wymienić.
brzozowski886 - 02-11-2010, 14:54
Centralny mam z kluczyka.
A ile może kosztować taki bębenek.
pipi_ja - 02-11-2010, 15:16
W galancie nie ma zadnych krancowek przy bębenku.Sterowanie centralka jest w samym siłowniku i tam faktycznie mogło sie cos zabrudzic. Zobacz co sie dzieje kiedy zamykasz od strony pasazera.
brzozowski886 - 02-11-2010, 18:58
Od strony pasażera wszystko jest dobrze.
A zauważyłem że od strony kierowcy jak zamknę i chce otworzyć wszystkie drzwi to muszę kluczyk przekręcić do końca w prawo następnie w pozycje początkową i lekko w lewo i się otwierają wszystkie drzwi.
robertdg - 02-11-2010, 19:25
pipi_ja napisał/a: | W galancie nie ma zadnych krancowek przy bębenku.Sterowanie centralka jest w samym siłowniku i tam faktycznie mogło sie cos zabrudzic. Zobacz co sie dzieje kiedy zamykasz od strony pasazera. | Mylisz się, są krańcówki przy bębenkach http://moto.allegro.pl/ga...1278057643.html
|
|
|