[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Górne mocowanie amortyzatora
adm78 - 11-02-2015, 07:46
KsiadzRobak napisał/a: | W EA nie ma łożysk w górnym mocowaniu, więc jeśli słychać niestandardowe stuki a prawie całe zawieszenie jest wymienione, to najbardziej prawdopodobne są:
- stukające klocki hamulcowe w zacisku
- przekładnia kierownicza (lub drążki). |
dzieki za byc moze trafna podpowiedź, klocki sprawdzałem ale faktycznie mam końcówki drążków do wymiany, pytanie jak same drążki, do sprawdzenia
komarsnk dzięki za linki, jak sie wie czego dokładnie szukać to pewnie bym dał rade ale nie widziałem tych elementów nigdy na oczy.
polaff jeżeli chodzi o kielichy to zdrowe, były robione w tamtym roku razem z nadkolami.
dzięki wszystkim za sugestie, częsci zamówione z możliwością zwrotu jeżeli okaże się ze mocowanie jest ok.
komarsnk - 11-02-2015, 13:48
adm78, jeśli zawiecha nowa i nie stuka zawias maski to obstawiałbym to co KsiadzRobak - klocki w prowadnicach Daj znać co wymyśliłeś
adm78 - 13-02-2015, 10:59
komarsnk napisał/a: | adm78, jeśli zawiecha nowa i nie stuka zawias maski to obstawiałbym to co KsiadzRobak - klocki w prowadnicach Daj znać co wymyśliłeś |
sprawa zrobiona u mechaniora, stukała jakaś tulejka metalowa w górnym mocowaniu, reszta elementów była ok, teraz cisza w końcu
komarsnk - 13-02-2015, 13:25
adm78 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | adm78, jeśli zawiecha nowa i nie stuka zawias maski to obstawiałbym to co KsiadzRobak - klocki w prowadnicach Daj znać co wymyśliłeś |
sprawa zrobiona u mechaniora, stukała jakaś tulejka metalowa w górnym mocowaniu, reszta elementów była ok, teraz cisza w końcu |
A jednak miałeś rację Ale nie wiesz co z tą tulejką? Wymieniona? Dorobiona? Dokręcona?
adm78 - 13-02-2015, 16:38
komarsnk napisał/a: | adm78 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | adm78, jeśli zawiecha nowa i nie stuka zawias maski to obstawiałbym to co KsiadzRobak - klocki w prowadnicach Daj znać co wymyśliłeś |
sprawa zrobiona u mechaniora, stukała jakaś tulejka metalowa w górnym mocowaniu, reszta elementów była ok, teraz cisza w końcu |
A jednak miałeś rację Ale nie wiesz co z tą tulejką? Wymieniona? Dorobiona? Dokręcona? |
zamówiłem przed naprawą wszystkie elementy górnego zawieszenia z możliwością zwrotu, mechanior dobrał z zamówionych nowych części na wymiane tą tulejke a reszte zwróciłem bo nie było potrzeby wymieniać. Po złożeniu okazało się ze mechanior trafił z diagnozą i nie zdarł za reszte gratów
bialyjayz - 17-07-2017, 22:49
Czy może ktoś podpowiedzieć jak mam dostać się do górnego mocowania amortyzatora?
Od dołu czy od środka?
Jeśli od środka to co po kolei jak wyciągać(mowa o sedanie)?
wydaje mi się, że się całkowicie urwało, sprężyna na swoim miejscu a amortyzator poprostu się o niego opiera, jakby sobie od tak stał
Aha i czy ten zestaw się nada?
http://www.iparts.pl/czes...-85-sm5091.html
Hugo - 17-07-2017, 23:01
bialyjayz napisał/a: | Jeśli od środka to co po kolei jak wyciągać(mowa o sedanie)? | Domyślam się, że chodzi o tył Wyjmujesz siedzisko tylnej kanapy, odkręcasz śrubę na klucz 12 na dole od uchwytu boczka kanapy i ciagnąc w górę odpinasz boczek z haczyka. Dalej będziesz widział co się stało i jak to odkręcić (2 nakrętki na klucz 14 od miseczki amortyzatora). Niestety nie sądzę, że problemem jest zestaw naprawczy górnego mocowania amortyzatora z linku powyżej...
robertdg - 18-07-2017, 08:31
Albo ugniła blacha http://autowanda.pl/?page...offset=0&sort=1
bialyjayz - 18-07-2017, 08:56
Hugo napisał/a: | Niestety nie sądzę, że problemem jest zestaw naprawczy górnego mocowania amortyzatora z linku powyżej... |
najprawdopodobniej to robertdg napisał/a: | ugniła blach | bo masę rdzy wyleciało stamtąd a ich kawałki blachy widać
robertdg napisał/a: | http://autowanda.pl/?page...offset=0&sort=1 |
w razie pognitej blachy takie coś wspawywać czy jak ?
Hugo - 18-07-2017, 12:12
bialyjayz napisał/a: | w razie pognitej blachy takie coś wspawywać czy jak ? | To się przykręca do nadwozia na 2 nakrętki. Szpilki widać na foto.
Edit.
Poprawiłem cytującego.
bialyjayz - 18-07-2017, 20:43
Hugo napisał/a: | To się przykręca do nadwozia na 2 nakrętki. Szpilki widać na foto. |
ufff.... ulżyło
robertdg - 18-07-2017, 22:15
Było już na forum, ale dla przypomnienia i rozjaśnienia:
bialyjayz - 19-07-2017, 09:36
robertdg napisał/a: | Było już na forum, ale dla przypomnienia i rozjaśnienia: |
mi od góry pękło ale i tak rysunek wyjaśnia , dzięki
robertdg - 19-07-2017, 19:50
Wiem że od góry, ale mi chodziło konkretniej o pokazanie oględne, bez zwracania uwagi na szczegól ustawienia dolnej tulejki
bialyjayz - 20-07-2017, 09:02
a coś do sedana V6 ? Bo to akurat kombi 2.0
|
|
|