Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
Chooper - 29-03-2007, 21:39
gonerss, a czy nie kręciłes nic przy tych bocznych śrubach ?
Anonymous - 29-03-2007, 22:39
których bocznych tych przy lewarku nie nie kręciłem
Chooper - 30-03-2007, 05:07
acha, to zobacz pod autem w jaki stanie masz połączenia na tulejkach, czy duzy jest tam luz
Anonymous - 30-03-2007, 09:52
Tulejki wyglądają na ok. Nie czuję luzów. Kłopoty z biegami zaczęły się wtedy gdy z niewiedzy nie wiedząc jak rozebrać ten lewarek. Kręciłem tym plastikiem w jedna i druga stronę. Wtedy miałem tak . Raz było dobrze a raz było tak jak opisywałem. Czyli unosiłem gałkę jak do wstecznego i była 1 i 2. Czy przy obracaniu tymi plastikami mogłem uszkodzić tulejki.
Chooper - 30-03-2007, 21:53
gonerss napisał/a: | Czy przy obracaniu tymi plastikami mogłem uszkodzić tulejki. |
IMO nie.
Na mój gust problem tkwi albo przy cięgiełku, albo przy samym wybieraku skrzyni, ale skoro musisz podciągać ciegiełko aby wrzucić 1 to znaczy, że coś tam źle nakierowuje drążek skrzyni...
a przy wybieraku samej skrzyni tez patrzyłeś ?
może coś się tam skrzywiło, skoro tak chciałeś ukręcić ten drążek...
Anonymous - 31-03-2007, 19:41
nie tam nie patrzyłem zajrzę
[ Dodano: 07-04-2007, 10:32 ]
OK. Dzięki za pomoc. Kupiłem i wymieniłem łącznik do skrzyni biegów. Był skorodowany i biegi nie wchodziły. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
marbrz - 17-05-2007, 15:13
Czy ktoś mógłby podać numery katalogowe tulejek przednich do cari 1,9 (97r). Bo okazało sie w jednym sklepie że jest tego bodajże 4 sztuki i nie wiem co zamówić.
Anonymous - 17-05-2007, 18:34
witam mam problem z moją cari 99r gdi ,blokuje się wsteczny bieg , czasami biegi wchodzą idealnie a czasami to jest masakra wsteczny stanie w najmniej oczekiwanym momencie i nie da rady go wcisnąć, kilka razy muszę ruszać 1,2,4,5 wsteczny i wtedy zaskoczy smarowałem linki itp. czy ktoś wie gdzie boli i tkwi przyczyna
Matejko - 17-05-2007, 18:56
marbrz napisał/a: | Czy ktoś mógłby podać numery katalogowe tulejek przednich do cari 1,9 (97r). Bo okazało sie w jednym sklepie że jest tego bodajże 4 sztuki i nie wiem co zamówić. |
sa tu w temacie tak samo jak informacja czemu sie wymienia komplet a nie tylko przod, albo tyl
marbrz - 18-05-2007, 22:20
Matejko napisał/a: | marbrz napisał/a: | Czy ktoś mógłby podać numery katalogowe tulejek przednich do cari 1,9 (97r). Bo okazało sie w jednym sklepie że jest tego bodajże 4 sztuki i nie wiem co zamówić. |
sa tu w temacie tak samo jak informacja czemu sie wymienia komplet a nie tylko przod, albo tyl |
Dziwne bo kilka razy przeglądałem temat i numerów żadnych nie widziałem. A osobiście widziałem że są 2 rodzaje tulejek metalowych różniących sie jedną literką na końcu. W sklepie Jcauto.pl nie mogą natomiast znaleść tych plastikowych grzybków. Więc jeśli Matejko nie masz w temacie nic do powiedzenia to nie odpowiadaj.
Chooper - 18-05-2007, 23:20
ale nad czym ty sie rozwodzisz ?
tulejek do carismy był tylko JEDEN TYP niezależnie czy to 1,6 czy 1,8 czy rocznik 1996 czy 1998 a te rozbieżności w literce która gdzieś tam wypatrzyłeś to to, że tulejka przy drążku jest minimalnie inna niż ta przy skrzyni ale i tak nie ma to znaczenia, bo chyba jasni napisane, jest, że wymiana tylko jednej nic nie da, albo da na bardzo krótko, jak wymieniać to obie.
Matejko - 19-05-2007, 10:17
O-ring:
MR196827 *2
MR196957 *2
Tulejka plastikowa:
MR176393 *2
MR176745 *2
Tulejka metalowa:
MR222791
MR222790
juz sa, pamietam ze juz gdzies je wczesniej pisalem
marbrz napisał/a: | Więc jeśli Matejko nie masz w temacie nic do powiedzenia to nie odpowiadaj. |
moze poluzuj troche warkocze bo popatrz na swoja ilosc postow i na moja oraz staż na forum
a i specjalnie nie napisalem, ktory komplet to przod, a ktore tyl - bo wymieniamy komplet
Anonymous - 19-05-2007, 17:29 Temat postu: kłopot z jedynką i wstecznym w cari 1.6GL Z 97roku Pomocy witam wszystkich, kupiłem dwa dni temu carismę 1.6GL i jestem strasznie zdołowany biegi jedynka i wsteczny nie chcą wchodzić a piątka też wchodzi nie najlepiej, przeraża mnie co mówią w warsztatach że trzeba rwać skrzynię biegów. Oczywiście czytam wasze spostrzeżenia i trochę lepiej się poczułem jak przeczytałem że to tulejki nie wiem tylko czy to pomoże. Jeżeli macie jakieś namiary na kogoś kto by to zrobił w warszawie to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Nie wiem czy kupić od razu te tulejki czy dopiero jak ktoś tam zaglądnie i stwierdzi że to one padły na razie straciłem chęć do jazdy bo nie mogę ruszyć z jedynki tylko z trójki albo z dwójki. Napiszcie jak możecie gdzie w warszawie najlepiej to zrobić ? mój e-mail czarek1005@o2.pl
czarek.
marbrz - 19-05-2007, 21:58
Matejko napisał/a: |
a i specjalnie nie napisalem, ktory komplet to przod, a ktore tyl - bo wymieniamy komplet |
Anonymous - 20-05-2007, 10:03 Temat postu: dzięki dzięki za schemacik wiem że to już było poruszane 100 razy tylko czy to pomoże? ci fachofcy od siedmiu boleści tak mnie zbili z tropu że straciłem nadzieję że da się to zrobić bez rozbierania skrzyni biegów. Na dodatek mówią że to tak duże koszty że się nie opłaca tego robić tylko kupić nową skrzynię b. A ja mam moją carismę dopiero kilka dni a tak mnie cieszyła.
|
|
|