To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

Trik - 23-02-2010, 21:16

alfiq napisał/a:
Ale dlaczego w kraju, gdzie światła dzienne są obowiązkowe, klient nie jest informowany o możliwości ustawienia takiej opcji przy zakupie

No poczytaj dobrze tą Ustawę. Bo obowiazkowa jazda na światłach w ciągu dnia to jedno obliguje to tylko kierowcę, a opcjonalne światła tzw dzienne to drugie. Auto jest w tą opcje wyposażony ale nie jest ona obowiązkowa, w sensie wyposażenia/specyfikacji auta, w naszym kraju, zatem importer/producent w Polsce tego nie włącza. Dopiero sprytny klient, oczytany(FORUM) i zapobiegliwy uzyskuje to dobrodziejstwo od ASO/Dilera (myslę wystarczy jakaś skuteczna dygresja) lub sprytny Diler/ASO proponuje aktywować takową opcję klientowi gratis, coby się przymilić/przylizać/wkraść w łaski/zachęcić do dalszej współpracy :mrgreen: .

[ Dodano: 23-02-2010, 21:19 ]
jaceksu25 napisał/a:
podobnie jak wiele innych w etacs-ie....
A co tam jest jeszcze do ustawienia 8) . Jutro jade do Grafixu i bym zapytał kogo należy :P
Anonymous - 23-02-2010, 21:20

Luk napisał/a:
co nie zmienia faktu, że powinni się zapytać,

myślę, że 90% sprzedawców nie zna przynajmniej 20% opcji jakie posiada sprzedawane przez nich auto - bo to są opcje serwisowe :wink:

Luk - 23-02-2010, 21:22

Trik, poza tym ta opcja ze "światłami dziennymi" wmyśl przepisów nie ma nic wspólnego. W europejskich wersjach włączają się po prostu mijania - identycznie jak w nocy.
Trik - 23-02-2010, 21:23

jaceksu25 napisał/a:
myślę, że 90% sprzedawców nie zna przynajmniej 20% opcji
To znaczy że nalezy usmiechać sie do mechaników/elektryków :idea: lub kierowników serwisu :idea:

[ Dodano: 23-02-2010, 21:25 ]
Luk napisał/a:
poza tym ta opcja ze "światłami dziennym" wmyśl przepisów nie ma nic wspólnego
Po czym te wnioski? Bo u mnie zapalają sie mijania i postojówki, siła świecenia jest chyba identyczna jak w ustawieniu ręcznym, do jazdy po mieści wystarcza.
Anonymous - 23-02-2010, 21:25

Trik napisał/a:
A co tam jest jeszcze do ustawienia . Jutro jade do Grafixu i bym zapytał kogo należy

w sumie to nie wiem ale myślę, że tak jest - popytaj jutro w serwisie :D
Trik napisał/a:
To znaczy że nalezy usmiechać sie do mechaników/elektryków lub kierowników serwisu

osobiście wybrałbym odpowiedź C. :mrgreen:

Trik - 23-02-2010, 21:28

jaceksu25 napisał/a:
osobiście wybrałbym odpowiedź C
Tzn. do Pani Kierownik czy coś w ten deseń? Czy nie pytać w ogóle? :roll:
Luk - 23-02-2010, 21:32

Trik napisał/a:
Bo u mnie zapalają sie mijania i postojówki, siła świecenia jest chyba identyczna jak w ustawieniu ręcznym

No właśnie to napisałem: włączają się mijania. I w myśl przepisów wystarczy. A "światła do jazdy dziennej" są np. osobnymi światłami (vide: Audi i led-y). Też dopuszczone (pod pewnymi warunkami). Ale chodziło mi o uściślenie terminologii: żeby tej opcji naszej nie nazywać "światłami do jazdy dziennej", bo nimi nie są :) Jeszcze by ktoś szukał dodatkowych świateł... :D

Anonymous - 23-02-2010, 21:35

Luk, dokładnie zgadzam się z Tobą w tym miejscu

[ Dodano: 23-02-2010, 21:38 ]
to jest ułatwienie dla zapominalskich ( takich co zapominają włączyć swiatła)

Karwoś - 23-02-2010, 21:44

A właściwie to jak to jest z tymi światłami do jazdy dziennej - wystarczy że sie świeci tylko przód a tył nie?? Mam w SX4 tak że jak włącze silnik i wyłączę ręczny to zapalają mi się światła przednie mijania - jak zaciągne reczny to gasą - tył jest całkowicie odłączony - chyba że po prostu włączę światła mijkania to wtedy dopala też tył. Czy wg polskich przepisów to jest prawidłowo???(wg książki obsługi amerykańskiej są to świadła do jazdy dziennej)
Anonymous - 23-02-2010, 21:46

już wystarczy aby tylko świeciły się światła mijania
Luk - 23-02-2010, 21:49

Karwoś napisał/a:
wyłączę ręczny to zapalają mi się światła przednie mijania - jak zaciągne reczny to gasą

Tylko po co wykombinowali z tym ręcznym...?

Trik - 23-02-2010, 21:51

Karwoś napisał/a:
Czy wg polskich przepisów to jest prawidłowo???(

Tak, teraz jest to w Polsce zgodnie z przepisami.
Luk, i jaceksu25, mamy konsensus i otake właśnie chodziło "opcja dla zapominalskich" a nie "opcja świateł do jazdy dziannej". Myslę ze w ten ot sposób zostały rozwiane wszelkie nieporozumienia w temacie. :blob7: Dzieki Luk, .

Anonymous - 23-02-2010, 21:53

Luk napisał/a:
Tylko po co wykombinowali z tym ręcznym...?

właśnie po to jak pisałem wcześniej - aby można było stać po ciemku pod domem koleżanki :D

Luk - 23-02-2010, 22:04

jaceksu25 napisał/a:
łaśnie po to jak pisałem wcześniej - aby można było stać po ciemku pod domem koleżanki

Aaa... No tak! Dobre!
Ja też czasami myślałem "a jak bym chciał kogoś śledzić po ciemku, to co?!?" :)

jaca71 - 23-02-2010, 22:15

alfiq napisał/a:
Wszystko fajnie, ja też uważam, że po to się inwestuje, żeby zarabiać. Ale dlaczego w kraju, gdzie światła dzienne są obowiązkowe, klient nie jest informowany o możliwości ustawienia takiej opcji przy zakupie, skoro samochód jest w nią wyposażony?
Bo Lancer w specyfikacji na Polskę nie jest wyposażony w światła dzienne.
jaceksu25 napisał/a:
i wbrew pozorom wcale nie taka dobra opcja - mnie osobiście strasznie wkurzała jeżeli miałem postać nocą przed domem koleżanki i chciałem być niewidoczny przy zapalonym silniku :D :D

Bo nie jest to opcja świateł dziennych tylko jakiś tryb skandynawskich. W samochodzie wyposażonym w światła dzienne można stać po ciemku :)