[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Interfejs ELM327 v1.3
Owczar - 09-12-2011, 20:10
Pieraś napisał/a: | - czy ktoś tego mocniej używał? |
fj_mike.
Pieraś napisał/a: | - czy tym można podejrzeć błędy / skasować je? |
Tego nie wiem. Pieraś napisał/a: | - czy tym można przestawić coś ... np. czasówki w wycieraczkach? |
Przestawić nie można nic, a podejrzeć możesz tylko to co dotyczy silnika. Możesz obejrzeć wszystkie czujniki, parametry pracy itd.
Pieraś napisał/a: | Kto do Galanta podłączył się przez ELMa ? |
Przez elma tylko po 2 lifcie.
sampler - 09-12-2011, 20:18
Ja ostatnio nabylem elm327 BT ver. 1.5. W galu lacze sie poprzez HOBD (komputer pokladowy) i OBD Gauge te softy sa na komorce pod WM. Mozna bez problemu podgladac kody i je kasowac. Musze jeszcze pobawic sie lepszymi softami na laptopie tam mozna zmierzyc nawet moc silnika.
fj_mike - 09-12-2011, 23:13
Pieraś napisał/a: | - czy ktoś tego mocniej używał? |
Evoscan z tym kablem szału nie robi
Pieraś napisał/a: | - czy ktoś ma manuala? |
Na poprzedniej stronie dałem linka z działu Carismy, polecam lekturę. Pieraś napisał/a: | - czy po zwarciu PINow 1 i 4 mógłbym uszkodzić coś np. łącząc się ponownie do auta RENAULT? |
Pieraś napisał/a: | - czy tym można podejrzeć błędy / skasować je? |
Nie.
Pieraś napisał/a: | - czy tym można przestawić coś ... np. czasówki w wycieraczkach? |
Nie.
Pieraś napisał/a: | - czy po zwarciu PINow 1 i 4 mógłbym uszkodzić coś np. łącząc się ponownie do auta RENAULT?
|
Nie wiem. Najlepszym wyjście było zawarcie pinów i dołożenie włącznika jeżeli zamierzasz używać kabel z innym autem
Pieraś - 10-12-2011, 13:10
Siemka ... właśnie dziś podpiąłem się ELMem do Galanta i Mazdy 323f BJ
Używałem softu na komórkę OBD Torgue ...
W mazdzie znalazłem dwa błędy, jeden to P0172 - czujnik ilości powietrza w wydechu (ogólnie mówiąc), a drugi to P0372 dotyczący niskiego sygnału na czujniku spalania stukowego ... i co mnie zaskoczyło ... darmowy soft na androida potrafi czyścić błędy Trochę kiszka, że EVO tego nie robi :/
Spróbuje z powrotem z tym zestawem ELM + Android podpiąć się do mego taty scenica.
W każdym razie powalczę sobie przy okazji z EVO na Galu by popatrzeć co z tym mogę ale może kupię ELMa i pełną wersje softu na androida.
Przy okazji ELMem sobie polukam na temperaturę płynu chłodniczego i zobacze, w którym momencie mi LPG się załączy ... BTW .. czy te powyższe błędy w mazdzie mogą być spowodowane LPGiem?
Owczar - 10-12-2011, 17:46
Pieraś napisał/a: | Siemka ... właśnie dziś podpiąłem się ELMem do Galanta |
I działa? Jakim cudem?
Pieraś napisał/a: | P0172 - czujnik ilości powietrza w wydechu (ogólnie mówiąc), a drugi to P0372 dotyczący niskiego sygnału na czujniku spalania stukowego |
Pieraś napisał/a: | czy te powyższe błędy w mazdzie mogą być spowodowane LPGiem? |
Tak. Ten pierwszy to błąd lambdy.
Pieraś - 11-12-2011, 18:31
Heh ... widać to kwestia softu
Użyłem darmowego softu OBD torgue
O dziwo różnym softem podpinając się przez laptopa nie udało się
Widać na androida piszą lepszy soft
Owczar - 11-12-2011, 18:35
Pieraś napisał/a: | O dziwo różnym softem podpinając się przez laptopa nie udało się
Widać na androida piszą lepszy soft |
Ale soft nie ma tu nic do rzeczy. To standard zapisu i przechowywania danych. A po połączeniu co mogłeś odczytać?
mackbeth - 11-12-2011, 19:29
He a ja myślałem że Elm to tylko do galów z protokołem OBD (czyli od 2001)
Owczar - 11-12-2011, 19:31
Bo tak jest.
Pieraś - 12-12-2011, 07:57
Obroty, temperatura plynu chlod., predkosc itp.
W mazdzie wiecej patrzylem, to pokazuje nawet spalanie chwilowe, srednie, czujniki jakies od paliwa (fuel bank trim), czujniki od lambd (ma przewidziane dwa) .... jest z 20 param. ktore mozna monitorowac w formie wyswietlacza, wykresu, licznika obrotowego itp.
Najwazniejsze, ze potrafi odczytac i skasowac blad.
Dzis chce sprobowac odpalic to w Carismie, Civicu i najwazniejsze dla mnie to SCENIC z 98r.
Co do standardu itp., moze ELM (w co nie wierze do konca) po prostu wykrywa, na ktorym PINie jest sygnal i rozpoznaje standard ... obstawiam, ze to kwestia softu bardziej niz samego urzadzenia - co do urzadzenia to obstawiam, ze jak wyczytalem gdzie indziej to jesli ma wbudowany multiplexer to moze wiecej .... ale co tam bede sie madrzyl, nie znam sie, po prostu probuje
EDIT:
Wlasnie doczytalem ze ELM ma wbudowany multiplexer - moze dlatego nie dzialal mi na softach z PCta, bo te nie maja protokolu obslugujacego muxa.
Pytanie, czy ten ELM, ktorego ja mam pozyczonego go ma - jesli podlacze sie pod scenica to na pewno. Dam znac kolo 14
Owczar - 12-12-2011, 08:28
A czy w galancie odczytuje bledy? Jesli tak to w jakim formacie zapisu?
Pieraś - 12-12-2011, 08:41
No mi pokazal, ze nie mam bledow - musialbym miec jakies auto co na pewno je ma.
Pokazuje Ci kod bledu, jak w mazdzie pokazalo P0172 i P327 i jak klikniesz to jest po angielsku napis co ten blad oznacza z mozliwoscia przekierowania na WWW .... pewnie by pokazac opis ale nie sprawdzalem.
p.s. uzywam teraz takiego elma http://allegro.pl/najtani...1931585944.html
Owczar - 12-12-2011, 08:51
Kody P to kody silnika w standardzie OBDII. Zawsze możesz wygenerować błąd odpinając np wtyczke od czujnika temp. Ale to na rozgrzanym silniku, bo wtedy ECU zakłada temp cieczy na 80 stopni.
Swoją drogą ciekawe odkrycie z tym elmem. Zawsze to jakaś alternatywa dla EvoScan. Szkoda tylko że korekt nie pokazuje.
sampler - 12-12-2011, 09:08
Pieraś napisał/a: | No mi pokazal, ze nie mam bledow - musialbym miec jakies auto co na pewno je ma.
Pokazuje Ci kod bledu, jak w mazdzie pokazalo P0172 i P327 i jak klikniesz to jest po angielsku napis co ten blad oznacza z mozliwoscia przekierowania na WWW .... pewnie by pokazac opis ale nie sprawdzalem.
p.s. uzywam teraz takiego elma http://allegro.pl/najtani...1931585944.html |
Pieras podlacz elma pod lapka z dobrym softem. Np scanmaster lub PCMscan. Jak masz wersje na kabel to tylko kwestia odpowiedniego COM'a. W wersji BT trzeba najpierw sparowac urzadzenie w windowsie pod odpowiednim COMem. U mnie w ELM w galancie nie pokazuje jak na razie prawidlowo tylko poziomu paliwa. Reszta rewelacja
Pieraś - 12-12-2011, 09:11
No sparowalem ELMa z lapkiem i probowalem z PCMScanem ale chyba lamer jestem wiec ze nie odpalilem tego. Scanmastera nie probowalem.
|
|
|