[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Mrugająca lampka ciśnienia oleju na niskich obrot
dawido - 25-05-2010, 19:08
witam,mam to samo jak sie nagrzeje to mi spadaja obroty:(i zalacza sie czerwona kontrolka oleju.
popytalem tu i tam i co sie okazalo ze to silniczek krokowy:(
sprobuje wyczyscic bo koszta sa pewnie mega:(
pozdro
pan_slonik - 27-02-2011, 16:40 Temat postu: Re: Kontrolka ciśnienia Oleju Dziwny Problem
nemo22 napisał/a: | Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z dziwnie zachowującą się kontrolką ciśnienia oleju
A mianowicie po odpaleniu na zimnym silniku (kilka godzina na mrozie) kontrolka gaśnie dopiero po 10-15 sekundach i po jakiejś chwili znów się zapala (czasami w trakcie jazdy przygaśnie lub całkiem zgaśnie na chwile) po przejechaniu paru kilometrów gaśnie całkowicie (silnik już ciepły)
Po nocy w garażu albo normalnie się zachowuje i gaśnie zaraz po odpaleniu lub max po 5s
Czujnik ciśnienia już wymieniłem ale problem pozostał
Może ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny
Ciśnienie raczej ma bo z tym problemem jeżdżę już ze 2-3 miesiące i silnik już bym dawno zatarł
Może ktoś wie jak sprawdzić czujnik np w czasie jazdy
Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie gdzie szukać |
czy rozwiazales ten problem? Co było przyczyna? Czy było słychac popychacze? Mam podobny problem filtr, olej wymienione, testowane na dwoch olejach mobil 5W40 i valvo 5w40.
Anonymous - 07-03-2011, 16:26
odświeżę temat, w związku z tym że u mnie też ostatnio po ostrzejszej jeździe, gdy zostawimy silnik na wolnych obrotach żeby wystygł albo stoję na światłach delikatnie pomruguje czerwona kontrolka od oleju gdy jeżdżę do powiedzmy tych 3 tys to sprawa nie występuje. Poziom oleju oczywiście na bagnecie właściwy. Moje pytanie gdzie znajduje się czujnik ciśnienia w bloku 6a13 ? z której strony i czy dam radę wymienić go sam? szukałem go dziś pod maską ale chyba gdzieś się schował przedemną jak wygląda już na necie znalazłem, czyli wiem czego szukam natomiast nie wiem gdzie szukać
robertdg - 07-03-2011, 16:37
Derpin, odnajdziesz się
Anonymous - 07-03-2011, 17:11
dzięki pomocy robertdg, udało się ustalić dokładne położenie czujnika
proszę autora tematu o "pomógł" dla Roberta
Bartek - 07-03-2011, 17:29
wersja superoptymistyczna - kabelek ociera o napinacz paska klimy
wersja optymistyczna - czujnik
wersja realistyczna - pompa
wersja pesymistyczna - silnik śmietnik
Po wyeliminowaniu wersji superoptymistycznej pomiar ciśnienia oleju obowiązkowy - normalne ciśnienie na jałowym biegu to ok. 1.25 bar - czujnik zapala kontrolkę poniżej ok. 0.25 bar.
wojtas JDM - 08-03-2011, 11:50
robertdg i Derpin widzę, że szczegółowo podeszliście do sprawy tego czujnika wiec mam prośbę zakupiłem do swojego silnika 2,4gdi czujnik ciśnienia nr EPSa - 7.0035 no i taka ze mnie ciemnota, że nie wiem gdzie go wkręcić jeden formuowicz właściciel cari 1,8gdi napisał mi, że dojście od spodu gdzieś w okolicy pompy i filtra oleju ale jakoś mi się nie wydaje tym bardziej, że patrząc na wasze schematy w V6 dostęp jest od strony machy.
Wiecie może gdzie on może być w 2,4 gdi?
Pomożecie namierzyć?
Kamil_Ziomek - 08-03-2011, 23:10
W 2,4 jest w tym samym miejscu co w 2,0. Czyli w bloku od strony grodziowej dość widoczny od spodu. Pod kolektorem ssącym mniej więcej w połowie silnika jak dobrze pamiętam. robertdg dał zdjęcie z serwisówki a czujnik to numer 04226.
wojtas JDM - 09-03-2011, 09:29
Dzięki wielkie w sobotę będę wymieniał czujniczek więc już wiem gzie rozpocząć poszukiwania:)
Anonymous - 15-03-2011, 16:35
Bartek napisał/a: | wersja optymistyczna - czujnik |
ufff
czujnik wymieniony na EPS (made in italy) cena koło 13 zł i wszytko wróciło do normy.
po ilości postów w tym temacie można wpisać czujnik ciśnienia oleju na listę rzeczy które uszkodzą się w galancie
deejay - 16-03-2011, 21:12
Derpin napisał/a: | po ilości postów w tym temacie można wpisać czujnik ciśnienia oleju na listę rzeczy które uszkodzą się w galancie |
to jest raczej wina poprzedników , którzy lekcewazyli wymiany oleju , lub lali kiepskiej jakosci olej , który odkłada sie w silniku jako zgorzelina a nastepnie zapycha kanaliki czujnika
gruchol - 15-06-2011, 21:22
Mi też zaczeła mrugać lampka ciśnienia oleju, tylko jak by mi ktoś powiedział jaki tam jest rozmiar klucza na ten czujnik orginalny?? Bo mam 27 i jest za duży, a reszta kluczy które mam są za płytkie żeby namierzyć więc potrzebuje kupić klucz tylko jaki rozmiar?
fj_mike - 15-06-2011, 21:40
gruchol napisał/a: | Bo mam 27 i jest za duży, a reszta kluczy które mam są za płytkie żeby namierzyć więc potrzebuje kupić klucz tylko jaki rozmiar? |
24
gruchol - 02-07-2011, 22:59
24 6-kątne nie nachodzi, ten co mam to chyba jeszcze orginał i wygląda trochę jak amerykańskie czujniki ...
Chyby, że nachodzi 24 które ma więcej kątów w sobie?
Zdjęcie czujnika:
Hugo - 03-07-2011, 08:03
gruchol napisał/a: | Chyby, że nachodzi 24 które ma więcej kątów w sobie? | Płaski 24 pasuje. Ja takim odkręcałem. gruchol napisał/a: | wygląda trochę jak amerykańskie czujniki ... | Prawie każdy japończyk taki ma, np. Daihatsu Applause ma identyczny.
|
|
|