To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Mrugająca lampka ciśnienia oleju na niskich obrot

dawido - 25-05-2010, 19:08

witam,mam to samo jak sie nagrzeje to mi spadaja obroty:(i zalacza sie czerwona kontrolka oleju.
popytalem tu i tam i co sie okazalo ze to silniczek krokowy:(
sprobuje wyczyscic bo koszta sa pewnie mega:(
pozdro

pan_slonik - 27-02-2011, 16:40
Temat postu: Re: Kontrolka ciśnienia Oleju Dziwny Problem
nemo22 napisał/a:
Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z dziwnie zachowującą się kontrolką ciśnienia oleju
A mianowicie po odpaleniu na zimnym silniku (kilka godzina na mrozie) kontrolka gaśnie dopiero po 10-15 sekundach i po jakiejś chwili znów się zapala (czasami w trakcie jazdy przygaśnie lub całkiem zgaśnie na chwile) po przejechaniu paru kilometrów gaśnie całkowicie (silnik już ciepły)
Po nocy w garażu albo normalnie się zachowuje i gaśnie zaraz po odpaleniu lub max po 5s

Czujnik ciśnienia już wymieniłem ale problem pozostał

Może ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny

Ciśnienie raczej ma bo z tym problemem jeżdżę już ze 2-3 miesiące i silnik już bym dawno zatarł

Może ktoś wie jak sprawdzić czujnik np w czasie jazdy

Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie gdzie szukać

czy rozwiazales ten problem? Co było przyczyna? Czy było słychac popychacze? Mam podobny problem filtr, olej wymienione, testowane na dwoch olejach mobil 5W40 i valvo 5w40.

Anonymous - 07-03-2011, 16:26

odświeżę temat, w związku z tym że u mnie też ostatnio po ostrzejszej jeździe, gdy zostawimy silnik na wolnych obrotach żeby wystygł albo stoję na światłach delikatnie pomruguje czerwona kontrolka od oleju :shock: gdy jeżdżę do powiedzmy tych 3 tys to sprawa nie występuje. Poziom oleju oczywiście na bagnecie właściwy. Moje pytanie gdzie znajduje się czujnik ciśnienia w bloku 6a13 ? z której strony i czy dam radę wymienić go sam? szukałem go dziś pod maską ale chyba gdzieś się schował przedemną ;) jak wygląda już na necie znalazłem, czyli wiem czego szukam natomiast nie wiem gdzie szukać :|
robertdg - 07-03-2011, 16:37

Derpin, odnajdziesz się :lol:

Anonymous - 07-03-2011, 17:11

dzięki pomocy robertdg, udało się ustalić dokładne położenie czujnika

proszę autora tematu o "pomógł" dla Roberta

Bartek - 07-03-2011, 17:29

wersja superoptymistyczna - kabelek ociera o napinacz paska klimy
wersja optymistyczna - czujnik
wersja realistyczna - pompa
wersja pesymistyczna - silnik śmietnik

Po wyeliminowaniu wersji superoptymistycznej pomiar ciśnienia oleju obowiązkowy - normalne ciśnienie na jałowym biegu to ok. 1.25 bar - czujnik zapala kontrolkę poniżej ok. 0.25 bar.

wojtas JDM - 08-03-2011, 11:50

robertdg i Derpin widzę, że szczegółowo podeszliście do sprawy tego czujnika wiec mam prośbę zakupiłem do swojego silnika 2,4gdi czujnik ciśnienia nr EPSa - 7.0035 no i taka ze mnie ciemnota, że nie wiem gdzie go wkręcić jeden formuowicz właściciel cari 1,8gdi napisał mi, że dojście od spodu gdzieś w okolicy pompy i filtra oleju ale jakoś mi się nie wydaje tym bardziej, że patrząc na wasze schematy w V6 dostęp jest od strony machy.
Wiecie może gdzie on może być w 2,4 gdi?
Pomożecie namierzyć?

Kamil_Ziomek - 08-03-2011, 23:10

W 2,4 jest w tym samym miejscu co w 2,0. Czyli w bloku od strony grodziowej dość widoczny od spodu. Pod kolektorem ssącym mniej więcej w połowie silnika jak dobrze pamiętam. robertdg dał zdjęcie z serwisówki a czujnik to numer 04226.
wojtas JDM - 09-03-2011, 09:29

Dzięki wielkie w sobotę będę wymieniał czujniczek więc już wiem gzie rozpocząć poszukiwania:)
Anonymous - 15-03-2011, 16:35

Bartek napisał/a:
wersja optymistyczna - czujnik

ufff :wink:
czujnik wymieniony na EPS (made in italy) cena koło 13 zł i wszytko wróciło do normy.

po ilości postów w tym temacie można wpisać czujnik ciśnienia oleju na listę rzeczy które uszkodzą się w galancie :P :lol:

deejay - 16-03-2011, 21:12

Derpin napisał/a:
po ilości postów w tym temacie można wpisać czujnik ciśnienia oleju na listę rzeczy które uszkodzą się w galancie

to jest raczej wina poprzedników , którzy lekcewazyli wymiany oleju , lub lali kiepskiej jakosci olej , który odkłada sie w silniku jako zgorzelina a nastepnie zapycha kanaliki czujnika :)

gruchol - 15-06-2011, 21:22

Mi też zaczeła mrugać lampka ciśnienia oleju, tylko jak by mi ktoś powiedział jaki tam jest rozmiar klucza na ten czujnik orginalny?? Bo mam 27 i jest za duży, a reszta kluczy które mam są za płytkie żeby namierzyć więc potrzebuje kupić klucz tylko jaki rozmiar?
fj_mike - 15-06-2011, 21:40

gruchol napisał/a:
Bo mam 27 i jest za duży, a reszta kluczy które mam są za płytkie żeby namierzyć więc potrzebuje kupić klucz tylko jaki rozmiar?

24

gruchol - 02-07-2011, 22:59

24 6-kątne nie nachodzi, ten co mam to chyba jeszcze orginał i wygląda trochę jak amerykańskie czujniki ...
Chyby, że nachodzi 24 które ma więcej kątów w sobie?

Zdjęcie czujnika:

Hugo - 03-07-2011, 08:03

gruchol napisał/a:
Chyby, że nachodzi 24 które ma więcej kątów w sobie?
Płaski 24 pasuje. Ja takim odkręcałem.
gruchol napisał/a:
wygląda trochę jak amerykańskie czujniki ...
Prawie każdy japończyk taki ma, np. Daihatsu Applause ma identyczny.