To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] spryskiwacz szyb - problem i kilka pytań

komarsnk - 24-03-2013, 10:19

m6riano napisał/a:
Ktoś wie która pompka(przednia czy tylna) w kombi daje większe ciśnienie?
Są jakieś dane techniczne gdzieś w necie?

Wątpię czy jest jakaś różnica bo wizualnie są identyczne. Ale mają różne numery więc może jest jakaś różnica...

m6riano - 24-03-2013, 16:49

różnica jest na pewno...tak to by dali dwie takie same...to raz..a dwa to to że przednia psika płynem do góry..więc to ta powinna dawać większe ciśnienie...lub odwrotnie..tylna bo musi wykonać dłuższą trase do tylnej klapy.
Szukam u siebie w temacie bo kiedyś pisałem że jedne maja oznaczenie bodajże 3930 a drugie 2620 ale nie jestem pewny..a mam jeszcze ze 40 stron do przerzucenia...;-)

Owczar - 25-03-2013, 00:25

m6riano napisał/a:
i wykonać dłuższą trase do tylnej klapy.

Trasa nie ma żadnego znaczenia.

m6riano - 25-03-2013, 08:03

Czyli co..przednia jednak będzie miała większe ciśnienie?
Owczar - 25-03-2013, 09:28

Oczywiście, że tak. Tym bardziej, że ma 2 dysze do obsłużenia.
m6riano - 25-03-2013, 09:38

A pamiętasz jaki numer miała?;-)
Marcino - 25-03-2013, 10:35

AteC napisał/a:
Marcino napisał/a:
spryskiwacze dostały prostaty.... tzn przez 1-2sek psikają dobrze a następnie słabo

Miałem to samo, powodem był zagięty wężyk doprowadzający ;)

jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.
Dzięki za sugestie. Dziś zerknę

lutekwwl - 25-03-2013, 23:00

hmm chyba i ja będe musiał szukać problemu w wężyku bo też nagle przestały działać. Fakt faktem temperatury są ujemne, ale płyn jest zimowy, a spryskiwacze działały działały i za chwile przestały ;(
Marcino - 28-03-2013, 22:07

Ja u siebie znalazłem że zatkane były zaworki zwrotne przed spryskiwaczami - zdjąłem wężyk z trójnika i było dobre ciśnienie. Wydłubałem z nich brud, przedmuchałem i jest git.
mohinder - 11-04-2013, 17:05

wyderka napisał/a:
mohinder ja mam takie i jestem zadowolony

Witam
Wyderka, kupiłem te spryskiwacze co polecaleś, załozyłem i jestem rozczarowany. Po pierwsze zamiast mgły to jest siurek i w dodatku wali mi prosto w wycieraczke czyli bardzo nisko. Pomyślalem że moze mam problem z pompką i ciśnieniem wiec odłączyłem jeden spryskiwacz i próbuję psikać i jest własciwie to samo.
Nie wiem co z tym zrobić. Czy mozna w ogóle regulować wysokośc psikania w tych spryskiwaczach?

Marcino - 11-04-2013, 22:31

Normalnie to wsuwasz coś ala "szpilka" i kierunkujesz dysze. Ja mam wsadzoną od jakiegoś "Daewo" i sika ale musiałem podregulować. Druga to tuningowa podświetlana zakładana jeszcze przez Niemca.
mohinder - 12-04-2013, 14:11

W normalnych spryskiwaczach to tak jak piszesz a te mgłowe nie mają regulacji. Dowiedziałem się od sprzedającego. Dorobilem takie podkładki klinowe żeby przód spryskiwacza podnieść trochę. Teraz sikają lepiej i nawet czasem pojawia się ten efekt mgłowy ale wydaje mi się ze jest to tez zwiazane z samym płynem. Akurat wczoraj jak założyłem te spryskiwacze i próbowałem to wypsikałem do końca płyn. Kupiłem i wlałem inny i pojawiła się ta mgiełka.
jAZZMAN - 12-04-2013, 23:17

Mam mgłowe za popularnego portalu aukcyjnego (mocowane nakrętką). Gdy psikam na postoju to prawie cała szyba jest spryskiwana. Efekt bardzo dobry i wycieraczki nie pracują na sucho.
Przy 80 km/h spryskiwana jest ponad połowa szyby.
120 - 130 km/h to maksymalna prędkość do spryskiwania.

W/g mnie na pewno nie jest gorzej niż przy normalnych i nie zamierzam wracać do klasycznych spryskiwaczy. Mgły nie ma ale cała szyba jest spryskiwana i o to chodzi.
Do mgły trzeba by wymienić pompę na mocniejszą.

m6riano - 16-04-2013, 01:07

jAZZMAN napisał/a:
Do mgły trzeba by wymienić pompę na mocniejszą.

No właśnie...i teraz pytanie...na jaką?
Mierzył ktoś siłe "dmuchania" zwykłych pompek DENSO?

Anonymous - 16-04-2013, 23:34

Czegos tu nie rozumiem
U mnie w kombi jest jedna pompka wciskana u dolu w zbiornik plynu.
Obsluguje tyl i przod.
Notabene rok temu wymieniona na od hundaya bo za smieszne pieniadze.
Nie obslugiwala wlasnie tylu.
Po rozebraniu oryginalu okazalo sie byc w niej multum rdzawych opilkow