To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - turbo plymouth

mkm - 25-09-2009, 13:13

autoR napisał/a:

Jak dla mnie rewelka 8)

Jak dla mnie tez!

rafq - 25-09-2009, 14:43

costa brawa napisał/a:
tylko w proszkowym malowaniu nie ma jako takiego ocynku tylko jest podklad cynkowy - malujemy u siebie czasami elementy do samolotow - i daje sie podklad cynkowy i na to kolor (konkretna farba do zastosowan na zewnatrz )

Możesz podać konkretną nazwę chemii ? :) może coś z tutaj wymienionych środków ?

LEWY napisał/a:

Tylko problem z transportem jak ją przetransportować by się nie ubrudziła i nie miała kontaktu z wilgocią bo nie chciałbym rdzy cynkować.

Jest na to patent - cynkowanie galwaniczne :) Kwasy w których zanurzany jest dany obiekt usuwają resztki rdzy, ale pod warunkiem iż są to naprawdę resztki jak pył z rudej lub 1dniowe ognisko, jednak z tą metodą związana jest jedna buba: buda jest zanurzana w kwasie, który niewypłukany dokładnie po całym zabiegu (np z profili zamkniętych) może narobić więcej szkód niż przed cynkiem :/

Koszt ? z tego co się orientuję to między 1 a 2 zł za kg cynkowanego metalu, niestety na lubelszczyźnie chyba nikt tego nie robi.

NYSAN - 25-09-2009, 14:58

Pierwsza partia pomalowana , kolor na żywo troszkę lepiej się prezentuje niż na zdjęciu , dla mnie bomba :lol:
Poliuretany na przód już mam , tył zamówiony się produkuje

costa brawa - 25-09-2009, 22:12

kolorek fajny :D powinno sie ciekawie prezentowac i trwale bedzie :)

rafq, to jest podklad cynkowy (farba proszkowa) zapytasz w kazdej firmie ktora sprzedaje farby proszkowe to powinni miec (np INTERLAK z tego co pamietam ma takie cos)
ps
te spreje cynkowe to one sa tylko do zamaskowania/zaprawienia odpryskow rys itp po cynkowaniu ogniowym lub galwanicznym (mam takie ale musial bym na warsztat skoczyc zerknac na nazwe - dostalem probke z cynkowni i jest bardzo dobry preparat ktorego uzywam czasami )chociaz ja tym pomalowalem uchwyty do przyczepy do skutera wodnego i przez cale lato nie zlazlo a jak sprawdzalem to trzymalo sie niezle :D

rosomak1983 - 26-09-2009, 02:31

Sa OK ale białe z colta bardziej mi sie podobały :wink:
NYSAN - 01-10-2009, 18:44

Zebym nie miał problemów w przyszłości z odkręcaniem śrub , ( na początek poszła cała zawieszeniówka ) zawiozłem je dzisiaj do ocynkowania a efekt jest taki o : :mrgreen:

No i jeszcze osłony wydechu oraz rurka wlewu paliwa :