[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
pablo diablo - 21-09-2010, 23:36
Mam podobnie dziwny głos się pojawił jakiś czas temu. Jak przyspieszam i prawie na każdym biegu oprócz 5. Myślałem ze to jakaś nieszczelność w układzie wylotowym ale sprawdziłem na kanale i to nie to. podejrzewam ze to skrzynia. Na-razie się nie przejmuje poczekam aż się coś sypnie.
motke - 22-09-2010, 08:53
u mnie też coś klekocze. chyba skrzynia. na luzie szumi, jazda na pierwszym biegu z małą ilością gazu też szumi. przejechałem już z tym jakieś 20tyś. to co mam to samo co wy? jak tak to zbierać kasę czy spokojnie jeździć aż się nie posypie?
Anonymous - 24-09-2010, 15:58
pablo diablo napisał/a: | Na-razie się nie przejmuje poczekam aż się coś sypnie. |
gorzej jak sie wysypie tak, że zrobi dziurę w obudowie skrzyni... widziałem taką skrzynię od galanta na warsztacie gdzie Rafał_Szczecin robił swoje łożysko oporowe...
m6riano - 24-09-2010, 16:25
Mi w drugiej skrzyni zaczęła wypadać czwórka co stało się dość uciążliwe, więc dopóki u was nie wypada można jeździć...
tomasek - 24-09-2010, 23:23
Nie polecam jazdy z takim łożyskiem u mnie szumiało i któregoś wieczoru walnęło na skrzyżowaniu zero biegów i holowanie do warsztatu i na szczęście nie narobiło szkód dlatego radzę w miare szybko wymienić
motyl - 25-09-2010, 11:57
Ja mam podobny problem.Tez mi kiedyś szumiało ale przestało.Teraz na 1i 2 jak jadę powolutku to grzechocze.U mnie to chyba coś z synchronizatorem bo teraz lecz nie zawsze nie wchodzi 1 bieg dopiero jak puszcze sprzęgło i wcisnę jeszcze raz.Ponoc ten synchronizator to jakieś widełki.Czy mogły one spaść i grzechoczą na dnie???
Krzyzak - 25-09-2010, 18:24
motyl, nic podobnego - łożysko na 99.9%
pablo diablo - 09-10-2010, 09:52
Wiec biorę sie do pracy by zniwelować ten odgłos który prawdopodobnie pochodzi ze skrzyni i prawdopodobnie jest to łożysko. Kolega mechanik który będzie to robił mówi ze pracy jest trochę bo to trzeba oddzielić skrzynie od łożyska. Doradził mi też ze jak już to rozbiera i sprzęgło możne sie kończyć wiec możne je tez wymienić. Pewnie ma racje bo sprzęgło tez już mi lekko ślizga i żeby płynie ruszyć potrzebuje naprawdę precyzji .
Moje pytanie jest takie:
czy jak kupie tak zwany zestaw sprzęgła to tam jest to łożysko o które chodzi co tak pada i zaczyna głośno chodzić?
i czy macie jakieś rady przy wymianie tego a moze poszukac samego łozyska?
co mogę mu powiedzieć by mu pomogło przy wymianie ? ...
m6riano - 09-10-2010, 18:32
Musisz kupić cały zestaw sprzęgła czyli:
tarcza sprzęgła-clutch plate
docisk sprzęgła-clamp coupling
łożysko oporowe-thrust bearing
oraz oprócz tego:
łożysko wałka sprzęgłowego-roller bearing clutch
kpl. sprzęgła polecam daikin/exedy, ja mam jakieś aisin czy coś takiego ponieważ wcześniejsze daikina było za duże, więc musisz też o tym pamiętać że może taka sytuacja zdarzyć się i u Ciebie, więc może zamów u Japaneze podając numer Vin, łożysko wałka również do nabycia u niego.
ps. tłumaczone przez Google translator więc nie gwarantuje poprawności
ps2. dogadaj sie ze Swinks_uk on pewnie temat sklepów z częściami ma ogarnięty
rick - 22-10-2010, 21:22
a ja mam takie pytanie: czy skrzynia z 2,0 przedliftowego podejdzie p&p do polifta(chodzi mi o manual) oraz czy sprzeglo moze zostac "stare" bo jest prawie nowe. Ha! ale namodzilem, ale moze ktos zrozumie
m6riano - 23-10-2010, 12:04
Ogólnie to musisz sprawdzić kod skrzyni bo nawet do mojego (09.1997) było ponoć 3 rodzaje skrzyń.;-)
Różnią się chyba ilością zębów w półośkach oraz grubością ale mogę się mylić.
Podaj VIN, ktoś na pewno sprawdzi
Szafiq - 24-10-2010, 11:53
Witam,
nie będę zakładał nowego tematu jako,że sprawa dotyczy również skrzyni.Planuje ją zrobić w przyszłym miesiącu,ale nie mam żadnego sprawdzonego warsztatu,mechanika.Czy ktoś mógłby kogoś polecić w Piasecznie/Warszawie ?
pozdro
Owczar - 24-10-2010, 12:21
http://forum.mitsumaniaki...?t=1501&start=0
rick - 26-10-2010, 10:59
moja skrzynia to F5M42 2 F7N a kupiłem niedawno taka F5M42 1 F7N i teraz nasuwa się pytanie czy w jakies dodatkowe części muszę się zaopatrzyć, czy wszystko będzie pasowało, wolałem się zapytać przed wymianą żeby nie zostać z autem na podnośniku przez kilka dni czekając na dodatkowe podzespoły
costa brawa - 27-10-2010, 00:11
podpowiedzcie mi czy to skrzynia czy lozysko oporowe
na postoju jak wcisne sprzeglo do konca slychac jak "terkotanie" zwalnia i ustaje (trwa to ok 1-2 sekundy od momentu wdepniecia sprzegla)- na moje to skrzynia
ale za to jak jade i wcisne sprzeglo to rowniez dziwne dzwieki ustaja a na moje rozumowanie to jak jade i mam bieg wlaczony to nawet po wcisnieciu sprzegla powinno dalej "terkotac" odczywiscie mniej i ciszej ( tak jak na jalowym na postoju np) niz podczas zalozmy przyspieszania
glosnosc/natezenie tego terkotania jest wieksza przy przyspieszaniu , umiarkowana przy rownej jezdzie i lekko slyszalne przy hamowaniu/zwalnianiu
terkotanie zmienia sie w zaleznosci od obrotow silnika
biegi wchodza bez problemu
prosze o podpowiedz bo chcialbym pogadac z mechanikiem na ten temat a chcialbym miec - na ile sie to da - miec pewnosc czy trzeba rozbierac skrzynie czy nie
|
|
|