To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Montaż dodatkowego gniazdka 12V, gniazdka zasilającego z USB

aequitas - 25-03-2016, 23:10

Jako że jestem świeżo po dokonaniu modyfikacji chciałbym się również nią z wami podzielić :)

Moim celem było podłączenie na stałe kamerki samochodowej tak aby podstawowe gniazdo 12V było wolne i kabel zasilający był jak najmniej widoczny.

Zacząłem od demontażu tunelu środkowego według instrukcji podanej w tym wątku. Następnie zdemontowałem schowek pasażera. Podłączyłem się pod kostkę podstawowego gniazda 12V i przeciągnąłem przewów dwużyłowy za schowek. Do końcówki przewodu zamontowałem dwie szybkozłączki WAGO, w razie gdybym w przyszłości potrzebował podłączyć dodatkowe urządzenia. Ładowarkę microusb-12V przeciągłem wzdłuż podsufitki, potem słupkiem przy szybie aż do schowka, gdzie wpiąłem się do przygotowanej wcześniej szybkozłączki.

W moim przekonaniu wygląda to super. Za lusterkiem mam kabel mircousb który mogę podłączyć do kamerki / telefonu i co najważniejsze - nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza. Ponadto za schowkiem pasażera mam kostkę do której mogę również podłączyć inne urządzenia nie demontując przy tym tunelu środkowego.

Pozdrawiam

okta7 - 04-04-2016, 11:49

aequitas napisał/a:
Jako że jestem świeżo po dokonaniu modyfikacji chciałbym się również nią z wami podzielić :)

Moim celem było podłączenie na stałe kamerki samochodowej tak aby podstawowe gniazdo 12V było wolne i kabel zasilający był jak najmniej widoczny.

Zacząłem od demontażu tunelu środkowego według instrukcji podanej w tym wątku. Następnie zdemontowałem schowek pasażera. Podłączyłem się pod kostkę podstawowego gniazda 12V i przeciągnąłem przewów dwużyłowy za schowek. Do końcówki przewodu zamontowałem dwie szybkozłączki WAGO, w razie gdybym w przyszłości potrzebował podłączyć dodatkowe urządzenia. Ładowarkę microusb-12V przeciągłem wzdłuż podsufitki, potem słupkiem przy szybie aż do schowka, gdzie wpiąłem się do przygotowanej wcześniej szybkozłączki.

W moim przekonaniu wygląda to super. Za lusterkiem mam kabel mircousb który mogę podłączyć do kamerki / telefonu i co najważniejsze - nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza. Ponadto za schowkiem pasażera mam kostkę do której mogę również podłączyć inne urządzenia nie demontując przy tym tunelu środkowego.

Pozdrawiam

Hej,

1. Jesteś w stanie zrobić jakieś fotki gniazd po montażu?
2. W jaki sposób demontowałeś słupek? nie było w nim poduszki pow.?

Pozdrawiam,

aequitas - 05-04-2016, 20:36

1. Proszę: Zdjęcia po instalacji

2. Nie trzeba w żadnym miejscu rozmontowywać tapicerki. Wystarczy lekko odgiąć i wsunąć kabel.

jacek63 - 05-05-2016, 10:52

Jeśli ktoś zastanawia się nad dodatkowym gniazdem zapalniczki można rozważyć zamiast niego gniazda usb. Ja zamówiłem z chin, koszt z przesyłką ok. 5 dolarów ~ 20zł.

Umieściłem je zaślepce od podgrzewania foteli.

Do wyboru są 3 kolory podświetlania, czerwony wydaje się najlepiej pasować do oświetlenia samochodu.

Podłączenie tak jak ktoś wcześniej sugerował:

Dostępne są też ładowarki usb wkładane zamiast zaślepki:

po lewej stronie kolumny kierownicy trochę niepraktyczne dlatego z tego zrezygnowałem, ale jeśli ktoś ma w tunelu środkowym miejsce to można rozważyć

Haek - 06-05-2016, 12:55

Będę zamawiał jakoś na dniach gniazdo zapalniczki (z poniższego linku) i kilka innych dupereli z Alliexpres. Przesyłka jest darmowa, ale czas dostawy 30-60 dni :) Jakby ktoś chciał się dołączyć do zamówienia to pisać na PMy.

http://www.aliexpress.com...2343290120.html

ravpraca - 10-03-2017, 18:05

Witam,

Chciałbym podłączyć kamerę do bezpiecznika nr 13 (gniazdo zapalniczki). Dodatkowe gniazdo oraz zasilacz umieszczę obok skrzynki z bezpiecznikami.

Jak jest z "dojściem" do kabla zasilającego to gniazdo?
Z tego co widzę to trzeba zdemontować osłonę poduszki kolanowej o której pisał Kolega na pierwszej stronie.
Przeszkadzać będzie również osłona od strony drzwi. W jaki sposób ją zdemontować?
A co uważać podczas takiej operacji?

Pozdrawiam i dziękuję,
R

lurek - 09-09-2017, 15:25

czy jest możliwość demontażu zaznaczonej części bez rozbierania niemal całego tunelu? Chcę dostać się do kabli od zapalniczki (mam zabudowaną wersję schowków).

brylekVFR - 09-09-2017, 21:06

Przewody od zapalniczki masz wewnątrz tunelu do gniazda w podłokietniku. Wystarczy wyciągnąć uchwyt na kubki i masz dojście do wszystkich kabli. Żeby wyjąć zaznaczony przez Ciebie element z tego co pamiętam musisz zdemontować
HUGIO - 09-09-2017, 23:05

lurek, Dobierałem się do przedniego gniazda zapalniczki i czeka Cię coś takiego jeśli masz manuala:

plus oczywiście tunel (nie trzeba całkiem go wyciągać, wystarczy odkręcić), w automacie tylko musisz ściągnąć mieszek przy zmieniaku i wyciągasz zapalniczkę..

Żeby zdemontować to co zaznaczyłeś trzeba odkręcić śrubkę którą zaznaczyłem na czerwono, a żeby się do niej dobrać, to trzeba wyciągnąć panel z pokrętłami od klimy, a do niego dostaniesz się ściągając to wszystko co widać na zdjęciu :/ (Przynajmniej według mojej wiedzy)

//Edit
Dodatkowo dodam, że kabel jest przyczepiany od strony kierowcy, więc jak coś z tej strony by było wygodniej.

lurek - 10-09-2017, 20:38

kurde trochę lipnie, chciałbym dostać się do tego miejsca i poprowadzić dodatkowe gniazdko tak aby przyczepić je po zewnętrznej stronie tego samego plastiku który muszę zdemontować. Kabel można puścić wgłąb i w miejscu gdzie plastikowa obudowa styka się z podłogą jest przerwa mniej więcej wielkości palca, w sam raz aby puścić tamtędy przewód. Ale nie uśmiecha mi się demontaż całego tunelu a tym bardziej panelu od klimy i listw ozdobnych :/
HUGIO - 10-09-2017, 21:48

lurek,
Nie wiem co chcesz uzyskać (w jakim celu robisz to gniazdko), ale ja sobie zrobiłem po drugiej stronie kierownicy (dużo łatwiej to rozebrać i jest ładnie schowane):

Do gniazda jest w razie czego dostęp od tych "drzwiczek" do bezpieczników (czyli nie trzeba niczego rozbierać). Początkowo chciałem zrobić tak jak Ty i gdzieś na środku (przy tunelu) zrobić gniazdko, ale dopiero podczas rozbierania zobaczyłem takie wygodne miejsce, nawet nie ma potrzeby żadnych kabli przeciągać, bo można się wpiąć złodziejką pod bezpiecznik (której niestety nie miałem wtedy pod ręką...).

brylekVFR - 11-09-2017, 09:16

Jeszcze raz napiszę, pod uchwytem na kubki w tunelu masz przewody od zapalniczki. Jest kostka przygotowana do gniazda zapalniczki w podlokietniku. Dostanie się do tych przewodów to tylko tylko demontaż tego elementu który jest na spinkach, nie przykrecany. Element nr 5 na Twoim zdjęciu z serwosówki
lurek - 11-09-2017, 14:56

potrzebuję zamontować złodziejkę na 2 dodatkowe gniazdka, jedno na potrzeby kamerki, drugie w zapasie. Jako, że może niejasno opisuję dodam zdjęcie (pozwoliłem sobie wykorzystać od Hugio)

Na czerwono kabel do gniazdka (przerywany znaczy wewnątrz), na żółto kabel od kamery który już poprowadziłem.

HUGIO - 11-09-2017, 15:23

lurek,
No to przy takich planach nie widzę innej drogi niż rozbieranie.

Chyba, że zrobisz tak jak ja i dasz kabel od kamerki po stronie kierowcy, nowe gniazdka przy bezpiecznikach i podepniesz się taką złodziejką:

Tylko wtedy musisz mniej więcej wiedzieć do czego wykorzystasz drugie gniazdko, żeby potem nie ciągnąć kabla przez pół auta.

Ewentualnie możesz dać gniazdo tak jak proponuje brylekVFR, a kabel od kamerki przeciągnąć dalej przy drzwiach, potem pod fotelem i do tunelu.

tokyo - 11-09-2017, 16:01

gdzie chcialbys zalozyc gniazdka ?

Do dyspozycji w aucie masz kilka pkt z ktorych mozesz sobie podopinac odpowiednio kabelki
Począwszy od zrodla pradu 5A a skonczywszy na 40A.

i najwazniejsze czy napiecie stale czy po zaplonie