[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Anonymous - 20-07-2007, 00:08
oo widze, ze nie jestem sam sprawdze wezyk bo i tak musze rozebrac klime zeby zmienic zarowke. Teraz to czy ustawiam 17 czy 26 jest tak samo zimno... kurde w hondzie nie mialem elektroniki to takich problemow nie bylo. Ale nie bylo tez takiego luksusu
pozdro
bart
JaGrab3 - 20-07-2007, 09:29
Pfe wężyk, raaany jezeli to to, to normalnie jaja niezłe, wszystkim wężyki pospadały nawet tym co nie mieli dzwona! Dzieki pawel.k za obadanie sprawy
novy - 20-07-2007, 14:36
Tak jeszcze wracając do trybu ECO...
Wg tłumaczenia instrukcji niemieckiej przez moją znajomą tłumaczkę przysięgłą, wygląda to tak:
eco klima - diesen modus bei niedrigerfeuchtigkeit benutzen. Die klimaanlage arbeitet vermindert, um energie einzusparen.
klima eco - ten tryb należy włączać przy niskiej wilgotności. Klimatyzacja pracuje na zmiejszonych obrotach (delikatniej) aby oszczędzac energię.
Wydaje mi sie takze, ze jesli nastawimy temperature na np 20st a na zewnatrz jest 15, to klima wogole nie pracuje mieszajac te 15 z zewnatrz z cieplym powietrzem z silnika aby dac wypadkową 20 stopni do srodka (jesli oczywiscie wilgotnosc jest na tyle niska ze klima nie musi osuszac powietrza). Tak przynajmniej działa climatronic w Renault Laguna.
czekoladka_1981 - 20-07-2007, 14:41
Zgadza się novy właśnie o to chodzi.
Anonymous - 20-07-2007, 15:47
tryb econ wymyslilo tylko mitsu, w innych markach oznacza calkowite wylaczenie sprezarki.
w trybie econ sprezarka utrzymuje tylko odpowiednie cisnienie na przewodach i nie wazne czy na podworku jest 15, a my ustawimy 20, jesli klima jest wlaczona bedzie ona pracowac i mieszac z cieplym powietrzem.
odlacza sie ona automatycznie ponizej "ilustam" stopni ponizej 0 na zewn.
swinks_UK - 20-07-2007, 23:30
Otóż nie !
W Mazdzie 6 też w trybie Eco sprężara pracuje, tylko "z minimalnym nakładem sił". Jeżdżę taką służbówką. I jeśli np. na dworze jest 35C a ustawi się na 18C w środku to początkowo sprężarka pracuje na full by po zejściu od żądanej temperatury pracować w trybie podtrzymania.
W moim Mitsu jest podobnie - jakieś inne Mitsu...?
Anonymous - 21-07-2007, 00:19
wow mazda tez
swinks_UK napisał/a: | początkowo sprężarka pracuje na full by po zejściu od żądanej temperatury pracować w trybie podtrzymania |
kazdy climatronic tak pracuje i nie chodzi o sprezarke tylko o dmuchawe i szereg ciegien i zapadek.
JaGrab3 - 23-07-2007, 10:05
Ha, wyjąłem radio i sprawdzilem , wąż jest przyłączony do panelu climatronika, tak ze motyw ze spadnięciem u mnie odpada...
Moominek - 24-07-2007, 09:17
JaGrab3 napisał/a: | Ha, wyjąłem radio i sprawdzilem , wąż jest przyłączony do panelu climatronika, tak ze motyw ze spadnięciem u mnie odpada... |
Ale każda rurka ma dwa końce, więc może wypadła drugą stroną
JaGrab3 - 24-07-2007, 09:42
heh no wsadzilem rękę i probowalem znalezc jej 2 koniec, rurka wchodzi gdzies w okolice przedniego nawiewu ale od strony kierowcy (tak mi sie wydaje) probowałem ją poruszać, siedzi mocno, wiec dlatego założyłem ze raczej nie wypadła. Pozatym chłopali pisali ze wyapadła im od climatronica. No nic mi to tak nie przeszkadza, kwestia nauki oslugi climatronica, jedynie problem byl w zimie, caly czas musialem podkrecac na cieplej bo inaczej bylo zimno.
Moominek - 24-07-2007, 10:57
Być może ta rurka to pół sukcesu. Mi tez najbardziej przeszkadzało to w zimę. Nie mniej zauważyłem, że po jej założeniu komputer do regulacji bierze też pod uwagę temperaturę powietrza z systemu wentylacji. W sumie tylko dlatego, że jego część przechodzi przez czujnik temp. wewnętrznej, a tego mi brakowało.
Anonymous - 29-07-2007, 15:33
Sprawdzilem i u mnie wezyk siedzial na miejscu po obu stronach, wiec to nie to, on idzie do dmuchawy, ktora chyba ma zasysac powietrze i w ten sposob oplywa ten czujnik. Nie wiem, jeszcze jakies pomysly
Anonymous - 07-09-2007, 19:57
czyli co to bedzie bo nie wiem czy dobierac i szukac tej rurki czy w tych typach tak ma byc i tyle ?
Moominek - 12-11-2007, 22:12
Spostrzeżenia po wsunięciu rurki
Otóż zeszłą zimę przejeździłem przekonany, że automatyka w galu jest do bani. Z tego topica dowiedziałem się o rurce. Rurka jest na miejscu, a automatyka? Działa jak bajka!
Teraz mamy poniżej zera lub zero i działa to tak. Rano po włączeniu auta, 2-3 kreseczki wentylatora i dmucha na szybę. Po rozgrzaniu daje ognia i kieruje na szybę i nogi. Stopniowo zmniejsza do 2 kreseczek i zmienia kierunek tylko na nogi, dmuchając lekko ciepłym powietrzem.
Co się zmieniło w stosunku do tego co było z odłączoną rurką? Ano to, że teraz nie dmucha w twarz zimnym powietrzem po rozgrzaniu auta. Wciąż utrzymuje ustawioną temperaturę i naprawdę jest przyjemnie, a testerami poprawności działania niech będą moje brzdące, które przestały narzekać, że za ciepło lub za zimno
Anonymous - 13-11-2007, 22:52
To ja mam inne pytanie. Czy u was po wlaczeniu nawiewu na szybe lub nogi, nadal leci powietrze z nawiewu w konsoli centralnej ? Moze troche slabiej ale nadal czuc ze dmucha.
|
|
|