[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Kilka pytań od nowego użytkownika
Pyra20 - 24-11-2010, 15:55
Spoko
Studiuje w mieście gdzie jest ponad 40 tyś mieszkanców odwiedziłem 15 sklepów motoryzacyjnych i kilka sklepów elektronicznych i nigdzie nie ma takich niebieskich żarówek. Zamówiłem na allegro ale do weekendu napewno nie dojdzie.
Z pomocą Krzyżaka wyciągnąłem tą żarówkę ze schowka. Wszystko jest banalnie proste wystarczy pokombinować z przesunięciem i przekręceniem.
Wcześniej ją złamałem/rozbiłem i cała ta część którą się wciska została w tej wtyczne, wydłubałem to malutkim śrubokrętem nam nadzieje że nie uszkodziłem tej wtyczki i wszystko będzie dobrze działać.
Do zrobienie jeszcze mam przycisk od podgrzewania szyby, z nim jest największy kłopot, wszystko to twardo i sztywno siedzi, zatrzaski są małe i ciężko je wcisnąć/podważyć. Jak będę miał czas to będę próbował do skutku.
W sklepie niedaleko mnie znalazłem te bezpieczniki ale 20A i 40A - mogę wsadzić 20A ?
Krzyzak - 25-11-2010, 08:16
te przełączniki, to rzeczywiście ciężko się rozbiera - są takie, że żarówka jest dostępna od zewnątrz, ale też takie, gdzie trzeba przełącznik rozbierać
ja podważałem zatrzaski po kolei i wkładałem cienką blaszkę - żeby mi się nie zatrzasnęły, gdy będę podważał drugą stronę
Pyra20 - 25-11-2010, 12:20
puki co to nie mam czasu się do tego dopierać, może w weekend to zrobię, puki co to wszystkie żarówki dostanę najwcześniej w pon.
Byłem pytać ile kosztuje ustawianie zbieżności... cena: przód 80 zl tył 60 - to normalne ceny ?
Krzyzak - 25-11-2010, 13:35
nie wiem - nigdy nie ustawiałem
raz po wymianie końcówek kierowniczych, ale to samemu - na listewki
potem kolega w wulkanizacji sprawdził tylko i wyszło idealnie
Andrew - 25-11-2010, 13:36
Pyra20 napisał/a: | Byłem pytać ile kosztuje ustawianie zbieżności... cena: przód 80 zl tył 60 - to normalne ceny ? | W mojej okolicy przód 35 PLN... Ustawiałem nie dawno.
Pyra20 - 25-11-2010, 16:20
wsadziłem te duże niebieskie żarówki do zegarów i świecą na zielono
Andrew - 25-11-2010, 20:11
Pyra20 napisał/a: | wsadziłem te duże niebieskie żarówki do zegarów i świecą na zielono | Kolego zegary są same w sobie zielone i raczej zmiana koloru żarówki Ci nie pomoże. Aż tak bardzo ten zielony Ci nie pasuje
Krzyzak - 25-11-2010, 21:35
musiałbyś zedrzeć folię od spodu zegarów... sporo rozbierania, zdejmowanie wskazówek itd..
Pyra20 - 25-11-2010, 22:25
z tym niebieskim podświetleniem to chciałem zrealizować takie swoje małe marzenie bo zawsze chciałem mieć w samochodzie niebieskie podświetlenie.
Macie jakąś instrukcje jak dobrać się do tej foli ? wiem że same tarcze są przykręcone na śrubki i nie problem je ściągnąć ale co z wskazówkami ?
Krzyzak - 26-11-2010, 07:55
Pyra20 napisał/a: | ale co z wskazówkami ? |
nie robiłem tego nigdy, ale wiem, że potem mogą być problemy np. z wskazaniem paliwa - jak źle ją założysz
daj spokój - gdy kupowałem Colta, to gość zmienił podświetlanie na niebieskie - strasznie to wnerwia i męczy oczy
gdy tylko nadeszła jesień (kupiłem latem) to od razu kupiłem oryginalne zielone zegary z Allegro...
Pyra20 - 26-11-2010, 09:22
to wychodzi na to że cały plan chu... strzelił i nawet nie było sensu się za to zabierać.....
Crosby - 26-11-2010, 09:58
Powiem ci tak kwestia mieszania kolorów kup takie zarówki które po zmieszaniu z zielonymi zegarami dadza niebieski tak jak mieszasz niebieski z żółtym i wychodzi zielony jak mi sie uda to ci zrobie foto moich zegarów mam dwu kolorowe troche pomieszałem zarówek i ładnie to wyglada a bynajmniej mi sie podoba
A pozatym popieram Krzyżaka nie ma co jak oryginał ja mojego gala mialem jak choinke pakiet chrom no mnóstwo drobiazgów i wszystko wywaliłem teraz o wiele lepiej wyglada zadnych dodatków ma byc taki jak byl z fabryki
Pyra20 - 26-11-2010, 11:32
kto co lubi...
wrzuć fotkę
[ Dodano: 26-11-2010, 21:47 ]
Panowie, ile może kosztować orginalna uszczelka pod pokrywę zaworów.
Na allegro są same jakieś no-name
http://allegro.pl/listing...szczelka+galant
W temacie niżej znalazłem opis, żeby zrobić np. tak że nakładam na ten blok silnika gdzie 'kładzie' się uszczelkę cienka warstwę sylikonu, zostawiam na trochę potem kładę uszczelkę, pokrywę i ma być gitara.
Co przy okazji tego można jeszcze zrobić dobrego dla silnika/żywotności samochodu ?
Jako laik dam sobie z tym radę czy lepiej to komuś zlecić ?
myślałem trochę nad tym że odpicować galanta bo lepiej mieć stare pewne auto, w którym wszystko jest ok, niż nowsze a nie wiadomo w jakim stanie, ale to chyba nie ma sensu.
Potrzebowałbym nowej maski, malowanie/szpachlowanie całej budy liczę 3k
nowe amory, sprężyny w tysiaku się nie zmieszczę
hamulce pewnie ok 500 trzeba liczyć.
Trzeba by zainwestować 5k, to już lepiej odkładać kasę na nowego galanta
u157 - 26-11-2010, 23:51
Dobra uszczelka powinna się zmieścić gdzieś w cenie ok. 30 zł. i powinno być wszystko szczelne bez silikonów. Wystarczy dokładnie ułożyć i wyczyścić powierzchnie styku.
Pyra20 - 27-11-2010, 10:45
a możesz polecić jakiś sklep gdzie dostanę taka uszczelkę w normalnej cenie ?
|
|
|