[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
Mare - 27-01-2011, 22:08
OBERST,
Jak widać na fotce, ten neon nie za bardzo oświetla na boki, więc raczej odpada
OBERST - 27-01-2011, 22:24
Mare napisał/a: | OBERST,
Jak widać na fotce, ten neon nie za bardzo oświetla na boki, więc raczej odpada |
Cena jest niska więc zawsze można coś pokombinować np. odbłyśnik ,mocniejsze diody .
Jackall - 27-01-2011, 22:53
A czy ten neon to nie coś na kształt zwykłego pręta akrylowego o którym już wcześniej była mowa? Tak mi się przypomniało że miałem kiedyś coś podobnego tylko z diodą z jednej strony, poszukam i spróbuje ponacinać, może efekt będzie dobrze rokujący?!?
Mare - 28-01-2011, 19:58
Właśnie doszedłem do ciekawej konkluzji.
Wykonując takie zegary, z przyciemnioną szybką, wykonujemy jednocześnie bardzo ciekawą kontrolkę świateł mijania ;]
Jak nie zapalisz świateł, nie zobaczysz ile jedziesz hehehe
Krejzi - 28-01-2011, 20:04
Myslalem nad tym i zastanawialem sie co bedzie jakby znieśli ten prykaz jezdzenia na swiatlach w dzien ;D
Anonymous - 28-01-2011, 20:59
jeździsz na postojowych ^^
mackbeth - 28-01-2011, 21:00
chyba nie zniosą, a ja uważam ze światłą w dzień jednak nie szkodzą a mogą tylko pomóc...
Mare - 28-01-2011, 21:06
Na 100% nie szkodzą i na 1000% pomagają. Sam się o tym ostatnio przekonałem, gdy wyjeżdżając z za zakrętu o mało nie wpakowałem się pod osobówkę, której zwyczajnie nie było widać ( jakimś sposobem ) jedyne co mnie uratowało, to właśnie poblask reflektorów na nawierzchni jezdni.
A co do "zniesienia obowiązku..." .. zawsze można podpiąć podświetlenie zegarów w innym miejscu i po problemie
Jackall - 28-01-2011, 21:28
Mare napisał/a: | Jak nie zapalisz świateł, nie zobaczysz ile jedziesz hehehe |
Nie myślałem o tym w ten sposób ale masz rację to jest nawet lepsze rozwiązanie niż kontrolki włączonych świateł których i tak w większości nowych samochodów nie ma.
Krejzi napisał/a: | co bedzie jakby znieśli ten prykaz jezdzenia na swiatlach w dzien |
Nic nie będzie, kto z nas przerobi sobie zegary to będzie "musiał" jeździć na światłach mijania lub chociaż na pozycyjnych. Ja od zawsze (czyli od 13lat) jeżdżę na światłach, czasem naprawdę się to przydaje ale to temat do innej dyskusji.
szpala85 - 28-01-2011, 22:03
co do tej foli to jest lipa ( jeżeli chodzi o Gale E5x ) .... znalazłem kawałek foli w domu i na próbę przyłożyłem do zegarów ... wskazówki i tarcze idealnie na jasności max i min .... ale licznik kilometrów już niestety nic nie widać ... po prostu nie ma jak podświetlić ... co innego jak jest wyswielacz lcd .. ale mechaniczny licznik odpada
ps. nie robiłem zdjęć bo tel. mi się stłukł
Krejzi - 28-01-2011, 22:26
z tym "prykazem" to taki zart, oczywiscie mozna podpiac zegary "po stacyjce" i tez uwazam ze swiatla w dzien zdecydowanie pomagają.kropka.:P
Dlaczego nie ma jak podswietlic ? nie da sie tam wcisnac jakiejs diody smd ? licznik km mnie nie zniecheca jesli jak mowisz reszte widac idealnie ;D. No ale rzeczywiscie robi sie ten efekt HC ?
I jak tam Owczar ? doszło wszystko ? bedzie jakies sprawozdanie po weekendzie ? ;D
szpala85 - 28-01-2011, 22:44
Krejzi napisał/a: | No ale rzeczywiscie robi sie ten efekt HC ? |
trochę tak .... ale ja osobiście nie byłem zadowolony ( może dlatego że przyzwyczaiłem się do obecnego podświetlenia ) .... a co do cyferek od licznika .... no właśnie nie da rady tego podświetlić ( uwierz mi gdyby była taka możliwość juz bym to dawno zrobił ) w samym liczniku km jest mało miejsca ... ...
[ Dodano: 28-01-2011, 22:59 ]
Panowie .... jedno mnie zastanawia ... Mitsu Cari ! .. tam jest licznik km cyfrowy ... tak ?
ciekaw jestem czy tarcza prędkościomierza wymiarami pasowała by do gala ? i czy sterownik tego wyświetlacza znajduje się w zegarach czy to juz komp samochodowy tym steruje ... i teraz gdyby udało sie zrobic takiego swapa to podświetlić taki licznik to juz bajka więc ? chyba czas zapytać się właścicieli Cari jakie wymiary mają tarcze i jak to jest sterowane
Krejzi - 28-01-2011, 23:17
Myslalem o tym i tez jestem ciekawy, co do wymiarów to chyba nie ma takiego znaczenia, jakos mozna "wpasowac" przeciez ( chodzi o to ze mozna wyciagnac sam wyswietlacz ze sterowaniem) ) byle by nie bylo za duze. Najwazniejsze to czy da sie to jakos we wmiare latwy sposob podmienic ahhh powiedzcie ze sie da
[ Dodano: 28-01-2011, 23:22 ]
Sama tarcza to kiepski pomysl bo u nas w E5 są lekko wklesłe i raczej nei bedzie dało sie wpasowac
szpala85 - 28-01-2011, 23:26
bo przypuśćmy że dało by radę ... to wtedy podświetlamy na biało wyswietlacz , obracamy szybkę wyświetlacza dogóry nogami ( robi się czarny .... to śię jakoś tam nazywa ... polaryzacja .. tak ? jak kiedys bawiłem się kalkulatorem to tak mi się działo jak obracałem szybkę ) i wtedy włączamy auto i świecą same cyferki na biało ,a cały wyświetlacz jest czarny .... taki mniej więcej pomysł wpadł i do głowy ..... ale czy to jest możliwe
Jackall - 28-01-2011, 23:27
szpala85 pomysł z przeniesieniem prędkościomierza z Cari jest fajny, jak oglądam teraz liczniki na allegro to oba (gal i cari) mają elektroniczne sterowanie więc myślę że powinno się udać. Pozostaje jedno ale... Carismy mają prędkościomierz wyskalowany do 240 a Galanty (chyba tylko v6) do 260 więc przekładka całej tarczy odpada może udałoby się wpasować sam wyświetlacz w miejsce przebiegu dziennego tylko co zrobić z "okienkami" przebiegu całkowitego? Zakładać jakieś "tuningowe" tarcze mija się z celem
|
|
|