[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
bastek - 29-03-2012, 20:09
z tego co zrozumiałem, luz musi być, a ja mam za mały
SkyLuke - 30-03-2012, 09:46
Dzięki za info.
Wg moich szybkich wyliczeń przy obecnej różnicy ceny pomiędzy Pb i LPG różnica w kosztach paliwa to (pi razy oko) 1 800 zł na 10 000 km (zakładając spalanie 8l Pb i 10l LPG). Więc jeżeli dodatkowe koszty LPG będą się sprowadzać do regulacji zaworów raz na kilkadziesiąt tys. km to i tak biznes z założeniem LPG w nieprzystosowanym silniku powinien być bardzo opłacalny.
RalfPi - 23-07-2013, 09:25
Hej piszę, bo chciałem zadać pytanie, wymienić informację..
Otóż:
1) Wiem z pewnych źródeł, również z Forum, że w serwisach często robi się tak, że od danego klienta, podczas regulacji, wymienia się płytki, ale na te zebrane od wcześniejszych klientów.. czyli de facto:
Serwis zamawia płytki raz na jakiś czas!!! a w większości przypadków płytki wymieniane są pomiędzy klientami.. a niestety kasują za "zamówienie" nowych...
I tu nasuwa się pytanie:
czy ktoś jest za tym, żeby zrobić tak, żeby powysyłać pomiędzy sobą np. pocztą płytki?? Albo inaczej - zrobić bazę, kto ile ma płytek i jakie płytki i ew. się nimi wymieniać..
Gadam wczoraj z sąsiadem "zza płota" i mówi, że u Niego w Pandzie regulacja luzów zaworowych (ze wszystkim) wyniosła 90zł ..
A u Nas w Lancerach cena ta zazwyczaj wychodzi okolo 800zł...
Więc jeżeli ktoś byłby chętny na stworzenie bazy, to proszę o info na privie.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że za parę tysi wybiorę się na regualcję i pewnie będę miał trochę płytek do oddania/wyporzyczenia - liczę natomiast, że ktoś porzyczy/odpali mi swoje płytki
Pozdrowienia!
PS A jeżeli nie, to pamiętajcie o tym, że zawsze można "zabrać" płytki, żeby mieć na następna regulację... albo przynajmniej wyjaśnić tą sprawę przed regulacją!
[ Dodano: 23-07-2013, 09:33 ]
Aha - i jeszcze jedno - z tego co gadałem z sąsiadem, to sugerował, że regulacja polega na dobraniu odpowiednich wymiarów płytek! a nie szklanek.. czy ktoś z wiedzą tajemną może to sprostować/wyjaśnić?
[ Dodano: 23-07-2013, 09:41 ]
Wygląda na to, że silnik jest 16 zaworowy i dla każdego zaworu jest szklanka, i te szklanki zapewniają luz - można je wymieniać pomiędzy zaworami, natomiast czasami trzeba je dobrać z "magazynu". Dobrze piszę?
cns80 - 24-07-2013, 23:31
RalfPi, jak chcesz brać przykład z sąsiada to kup sobie Pandę
Płytki potrafią kosztować od2 złotych, a większość kosztuje 10 zł za szt. Szklanki zaczynają się od 50 zł. To taka drobna różnica.
Co do bazy płytek/szklanek) to raczej słaby pomysł. Skąd będziesz wiedział jakie wymiary potrzebujesz zanim rozbierzesz ? A jak już rozbierzesz i pomierzysz to będziesz stał z rozgrzebanym silnikiem i zajmował miejsce mechanikowi czekając 3 dni na szklanki ?
krzychu - 26-07-2013, 17:37
RalfPi - baza płytek jest o tyle niezbyt dobrym pomysłem (pomijając kwestie oczekiwania) to musisz skompletować np. połowę więc jest to 8 i teraz np. od 6 kolegów z forum paczka kurierem 6x18zł pocztą oczywiście taniej, ale potrafi nie dojść w ciągu 7 dni...
W Pandzie są płytki, a w Lancerze szklanki (co cns już napisał), a to że w ASO mierzą i sobie zostawiają no to nic nadzwyczajnego. Zawsze możesz spróbować potargować jeśli dadzą te z odzysku, a nie nowe.
RalfPi - 27-07-2013, 18:19
cns80, krzychu - dziękuję.
Wciąż myślę, że to niezły pomysł...
Jeżeli ktoś jedzie na przegląd - to wysyłają mu Chłopaki za 1zł czy 5zł + fatyga wszystkie swoje szklanki - i jak jedzie na przegląd to ma ich... np. 30
I wtedy zwyczajnie jest z czego wybierać
I trzeba domówić np. tylko 3 zamiast 10..
Pozostaje jeszcze kwestia odesłania szklanek, albo czekania, aż ktoś kolejny będzie miał przegląd - do niego "jadą" wszystkie szklanki za 5zł i czekają na kolejną osobę.. i tak w kółko..
Serwis i tak rozbiera auto na 3 dni, bo muszą domówić szklanki o opdowiednim wymiarze...
Czy ktoś jest chętny?
cns80 - 29-07-2013, 08:27
Nie wiem jak w Lancerze, ale w innych pojazdach szklanki są co 0,05 mm w rozpiętości około 1 mm co daje 20 rozmiarów. I te rozmiary moga się powtarzać na 8 z 16 zaworów. Nawet jeśli powtórzyłyby się tylko raz to oznacza że musisz mieć 2 takie same szklanki, co jest mało prawdopodobne przy takiej bazie. Musisz też mieć pewność że nie były szlifowane
Najczęściej luzy się kasują więc najbardziej chodliwe będą te najmniejsze szklanki, czyli jeśli ktoś ma mniejszy przebieg od Ciebie to raczej jego płytki Ci się nie przydadzą (raczej prawdopodobieństwo niż pewność, bo różnie bywa).
tomaszekk7 - 30-07-2013, 15:00
Drodzy koledzy
Sprawa szklanek zaworowych jest taka. Jest 47 rozmiarów szklanek co 0.015 mm .Rozmiary zaczynają się od 3.000 mm do 3.690 mm .
RalfPi - 30-07-2013, 15:17
tomaszekk7 napisał/a: | Drodzy koledzy
Sprawa szklanek zaworowych jest taka. Jest 47 rozmiarów szklanek co 0.015 mm .Rozmiary zaczynają się od 3.000 mm do 3.690 mm . |
No i klops - chyba moja koncepcja upadła...
Czyli jaka opcja pozostaje - pojechać na sprawdzenie, zapytać jakich szklanek potrzebują.. poszukać i zamówić możliwie tanio??
Czy może "jak człowiek"- dać fachowcom wolną rękę - niech działają ??
tomaszekk7 - 30-07-2013, 15:26
Kiedyś już pisałem na temat szklanek zaworowych. Najtaniej takie szklanki widziałem w USA ok. 7-8 $ . Można było by poszukać u naszych wschodnich sąsiadów ( Rosja , Ukraina). Te same szklanki mają też samochody marki Dodge i są połowę tańsze.
bastek - 01-08-2013, 16:19
miałem problem z 2-ma szklankami
nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, potrzebowałem 2,9 mm oraz 2,85 mmm
i ze takich nie ma
był dylemat-czy szlifowac cośtam w zaworach (zmniejszyć coś co podpiera szklanki) i wtwedy te 3 mm by sie zmiesciły
ale udało sie dobrać coś ze smarta
a z usa - jak to zamówić? jadę do mechanika, mierzy luzy, i wiem że potrzebuję szkalnek takich to a takich. zanim one dortą, to jeżdżąc zmieniam te luzy (przebieg ok. 3.000 km/m-c), i okaże się, że nie są dobre te zamówione....
karol20 - 01-08-2013, 16:48
Witam.
Bastek czyli jest poprawa w porównaniu do pierwszego sprawdzania luzów ? Poprzednio miałeś tak jak ja wszystkie szklanki do wymiany .
Ja sprawdzam luzy za 20 tys. Napisze jakie były wyniki .
RalfPi - 01-08-2013, 19:36
Ok - zbudowany rozmową z Sąsiadem poszperałem trochę w necie...
i jest coś takiego:
http://sportback.2de.ru/
11C-ENGINE MECHANICAL<4B10>
i najlepiej szukać pod hasłem:
VALVE CLEARANCE CHECK AND ADJUSTMENT
Kurcze - ale tu chyba wszystko jest napisane:
Intake valve 0.20 ± 0.03 mm
Exhaust valve 0.30 ± 0.03 mm
Poszperam i zobaczę, czy da się te popychacze szklankowe zamówić na własną rękę
Pozdrowienia!
[ Dodano: 01-08-2013, 19:43 ]
tu jest ogólny opis popychacza szklankowego:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tappet
o ile to dobrze kapuję...
A tu jest wzorek, który traktuje o wymiarze nowego popychacza szklankowego:
9.Calculate the thickness of the newly installed valve tappet through the following equation.
A: thickness of newly installed valve tappet
B: thickness of removed valve tappet
C: measured valve clearance
Equation
Intake valve: A = B + (C - 0.20 mm)
Exhaust valve: A = B + (C - 0.30 mm)
[ Dodano: 01-08-2013, 19:56 ]
ok - myślę, że znalazłem - cena za sztukę wstępnie powiem około 25-35zł (licząc transport - jak zamówię dla siebie, to dam dokładnie znać co w trawie piszczy) - nie takie diabeł straszny jak go malują
Gwoli ścisłości - najpierw temat wybadam mailem, następnie pojadę na regulację i ew. zamówię od razu.. albo zamówię, zabiorę samochód i przyjadę za 500km,
Troszkę się uspokoiłem, bo koszt rzędu 1200-1500zł, to jednak troszkę jest.
bastek - 01-08-2013, 23:17
karol, poprzednio wymieniłem wszsytkie szklanki, choć nie wszsytkie wymagały
teraz wymienione jest coś koło połowy
karol20 napisał/a: | Bastek czyli jest poprawa w porównaniu do pierwszego sprawdzania luzów |
tego pytania nie kumam.
karol20 - 02-08-2013, 08:52
Cześć.
Bastek poprawa czyli mniej szklanek do wymiany , luz na zaworach nie zmniejsza się w takim szybkim tempie jak poprzednio .
|
|
|