To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Granat z beżem w wydaniu V6

Bartekkita - 18-12-2013, 22:26

dzisiaj doszły do mnie nowe uszczelki drzwiowe od Hugo, wyglądają naprawdę bardzo dobrze, zostały od razu wypucowane jak wyschną to je zakonserwuje. Zastanawiam się tylko czy nie założyć ich po zimie co by na mrozie pokatować stare. Dodatkowo wtedy mógłbym się zabrać za jednym zamachem za odświeżenie słupków i relingów. Przydałby się im nowy błyszczący czarny :)

co do kołpaków misiek dostał 4 prezentują się całkiem fajnie, jak go umyje przed świętami to wrzucę fotkę.

mam jeszcze pytanie czy ta śrubka wystająca na tym zdjęciu z bloku silnika służy do spusczania z niego płynu chłodniczego? A jak nie to gdzie jej szukać?

Jaco_ - 18-12-2013, 23:39

a czemu nie mozesz spuscic plynu odkrecajac dolny wąż od chlodnicy? ;)

pytanko! wymieniales uszczelki w drzwiach bo cos ci swiszczalo? Bo cos u mnie sie odzywa powyzej 160km/h jakby jakis swist z drzwi pasazera albo mi sie wydaje ze z tamtej strony....

kaczka81s - 18-12-2013, 23:50

Bartekkita napisał/a:
mam jeszcze pytanie czy ta śrubka wystająca na tym zdjęciu z bloku silnika służy do spusczania z niego płynu chłodniczego?

Mi wygląda że to ta, ale mogę się mylić ja ma 6G73, a nie 6A13. U mnie wyglądała tak samo. Ona ma gwint zrobiony do stożka i temu nie da się jej dokręcić do końca.
Jaco_ napisał/a:
a czemu nie mozesz spuscic plynu odkrecajac dolny wąż od chlodnicy?

Niestety nie zejdzie wszystki, u mnie około 1,5 do 2 litrów zostało w bloku.

Jaco_ - 18-12-2013, 23:56

O! wlasnie natrafilem na potrzebny w tym temacie artykuł :) moze cos pomoże ;)

KLIK: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13871

robertdg - 19-12-2013, 08:49

Tak to określa manual ;-)

Krzyzak - 19-12-2013, 12:22

robertdg napisał/a:
Tak to określa manual
tylna spoko widoczna - spuszczałem
ale przedniej za nic znaleźć nie mogłem :)

kaczka81s - 19-12-2013, 23:25

robertdg napisał/a:
Tak to określa manual :wink:

:wink: :wink: Z tym akurat się zgodzę :mrgreen:
Ja myślę że trzeba szukać takiej nie dokręconej śróbki i to powinna :D być ta.

kaczka81s - 19-12-2013, 23:25

robertdg napisał/a:
Tak to określa manual :wink:

:wink: :wink: Z tym akurat się zgodzę :mrgreen:
Ja myślę że trzeba szukać takiej nie dokręconej śróbki i to powinna :D być ta.

mszolc - 20-12-2013, 16:13

Krzyzak napisał/a:
tylna spoko widoczna - spuszczałem ale przedniej za nic znaleźć nie mogłem :)

Przednia jest tutaj (zaznaczona na czerwono).
Ta aluminiowa rurka ma taką konstrukcję jak zakończenie wężyka elastycznego przy zacisku, więc przy odkręcaniu śruby płyn leje się z przodu i jak i z tyłu (po bloku silnika) więc warto przyłożyć jakąś szmatę do bloku.
Tylna śruba jest pod kolektorem wydechowym tylnego bloku silnika - klucz 14 (zdjęcia nie mam, ale to nie ta pokazana na zdjęciu powyżej).

Bartekkita - 23-12-2013, 02:50

mszolc, a już chciałem pisać, że patrząc od góry to jej nie widać. W życiu bym na to nie wpadł. To tej drugiej jeszcze raz poszukam :(

Jako, że zaprzyjaźniliśmy się z Miśkiem i nie chciałbym się z nim rozstawać przez najbliższe parę lat. Zacząłem się poważanie zastanawiać nad wykonaniem nazistowskiej praktyki i zagazowaniem Galanta, gdyż zaczynam tęsknić za czasami gdy dysponowałem autem z podtlenkiem lpg i 300 km weekendowy wypad potrafiłem rozciągnąć do 550 km. Obecnie też zdarza mi się jeździć "bez celu", ale to już nie to samo :oops: Także proszę o zgłaszanie wszystkich za, a przede wszystkim przeciw, żeby świadomie podjąć decyzję :)
Mam także pytanie jak wygląda wytrzymałość świec po instalacji LPG(10 tys temu zmieniałem na nowe platynówki)?
No i pytanie do kombiarzy jaką butlę udało się wrzucić do Gala w miejsce koła zapasowego i jak ma to się do plastikowych schowków pod podłogą, jak samej podłogi. Nie ukrywam, że chciałbym osiągnąć zasięg na poziomie 500 km w trasie na autostradzie co niestety może być ciężkie :cry: no ale 400 km to już takie minimum czyli potrzebowałbym +/- 48 litrów.

robertdg - 23-12-2013, 12:11

Nie montuj LPG bo bedziesz za dużo kilometrów robił i auto trzeba będzie częsciej serwisować :P
Krzyzak - 23-12-2013, 12:42

Bartekkita napisał/a:
W życiu bym na to nie wpadł.
Ja też - dzięki za zdjęcie :)
Fragu - 23-12-2013, 20:41

Bartekkita, jak zalożysz konkretną instalke..i co ważniejsze chyba u kogoś kto ma pojęcie to będziesz zachwycony :wink:

Także nie planowałem gazować gala..a jednak. Teraz mogę jeździć więcej, a minusów nie widzę :wink: U mnie w sedanie realnie do butli wchodzi 43-44 litry, czyli na trasie nawet ponad 400km zasięgu.

Polecam :D

Bartekkita - 31-12-2013, 01:50

Jaco_ napisał/a:
pytanko! wymieniales uszczelki w drzwiach bo cos ci swiszczalo? Bo cos u mnie sie odzywa powyzej 160km/h jakby jakis swist z drzwi pasazera albo mi sie wydaje ze z tamtej strony....

jeszcze ich nie wymieniłem, pewnie zrobię to dopiero na wiosnę tak jak pisałem. A wymieniam je bo moje są a: poszarpane gdzieniegdzie b:odstają trochę na rantach c: a i b z wizualnych względów d: bo świszczy coś generalnie powyżej 140, choć ostatnio już po zakupie nowych stare wzięły się do roboty i nawet powyżej 160 było w miarę ok. Świszczenie przy większych prędkościach to jeden z mankamentów Gala i chyba jedynej recepty na to nie ma. Niektórzy doginają tylne drzwi(u mnie to nic nie dało, ale było parę osób zadowolonych z efektów. Temat deejay'a nie mam pojęcia która strona.).
U mnie jak wymiana nie pomoże następnym krokiem będzie doklejenie dodatkowych uszczelek, do karoserii kosztują na allegro grosze więc można próbować :P

Wrzucam parę fotek po przed świątecznym woskowaniu z nowymi kołpakami :P

przyszedł też już czas na nowe hamulce z przodu planuje zakupić je w IC i skorzystać z naszych zniżek zastanawiam się nad takimi tarczami:
ATE 258 po zniżce 183
Textar 206,34 po zniżce 146,5
TRW 190 po zniżce 134,9
skłaniam się ku Textarom, takie polecał mi Bartek w Mitsu chyba też z nich korzysta jako ori?
Mam natomiast dylemat odnośnie klocków, gdyż Ferodo nie są obecnie dostępne w IC to rozważam
ATE 153 po zniżce 108
Textar 170 po zniżce 120
lub takie: http://www.motoneo.pl/szc...50/81/1999.php#
jakieś sugestie? :)

Juiceman - 31-12-2013, 06:08

Klocki TRW i Tarcza TRW będziesz Pan zadowolony ;-)