To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu

RaWil - 16-04-2014, 20:29

Ja najpierw założyłem na koło od strony szyby, przypiąłem spinaczami, założyłem na koło od przodu auta, przypiąłem spinaczami. Sprawdziłem znaczniki i się zgadzało, może miałem szczęście :) Następnie założyłem no dolne koło od wału. Znacznik też się zgadzał. Na koniec zakładałem rolkę napinającą i napinacz hydrauliczny na końcu. Na znaczniki udało mi się trafić za pierwszym razem, z napinaczem hydraulicznym udało się za trzecim razem. Nie będę się rozpisywał bo manual wyjdzie :)
Marcino - 17-04-2014, 08:47

Pawlacz napisał/a:
A powiedz w którą stronę zakładałeś pasek? Ja zaczynałem od głowicy bliżej grodzi w stronę rolki prowadzącej i nie chciały mi się znaki zgrać. W końcu oddałem na dokończenie do kogoś mądrzejszego i powiedział, że według jego książki powinno się zakładać w przeciwną stronę. On tak zrobił i nie miał żadnych problemów.:)

Zakladałem tak jak kolega poprzednio napisał. Ale wg mnie ma to małe znaczenie. Zdarza się że o 1/2 zęba nie pasuje i się możesz głowić. Założenie paska to pikuś... gorzej faktycznie z napinaczem hydraulicznym gdy się nie ma przyrządów, u mnie też chyba za 3 razem się udało właściwą szczeline załapać.

Pawlacz - 17-04-2014, 16:51

Marcino napisał/a:
Zdarza się że o 1/2 zęba nie pasuje i się możesz głowić.

No właśnie ja tak miałem, próbowałem parę razy i to samo, dlatego oddałem do mechanika który z tym nie miał żadnego problemu więc to kwestia techniki:) Jak sie nie ma przyrządu do naciągnięcia rolki napinającej, dobrze mi się sprawiły gięte kombinerki.

Marcino - 17-04-2014, 23:20

No to w koncu TY czy mechanik :twisted: robił:)
Pawlacz - 18-04-2014, 07:18

Najpierw JA a potem, jak już brakło cierpliwości, mechanik :D
dawinet - 02-06-2014, 21:49

Czy moge wymienic sam pasek rozrzadu samochod z niemiec przebieg 144tys nie mam pewnosci co do wymienianego rozrzadu wiec chcialbym wymienic sam pasek
deejay - 02-06-2014, 22:49

dawinet napisał/a:
Czy moge wymienic sam pasek rozrzadu samochod z niemiec przebieg 144tys nie mam pewnosci co do wymienianego rozrzadu wiec chcialbym wymienic sam pasek

A kto ci da gwarancje usługi na taką operacje , jak np rolka "stanie" po 10 tyś i silnik będzie do wymiany :?:

wester - 03-06-2014, 09:30

Pasek, rolki i pompa wody bo najpewniej nie była zmieniana. Nawet jeżeli przebieg jest autentyczny to już czas na nią.
Komplet dostępny na portalu aukcyjnym za ok. 800 zł.
A najlepiej dołóż jeszcze 100 i zmień resztę pasków.

dawinet - 03-06-2014, 10:11

Pasek klinowy był zmieniany napewno bo jest włożony za krótki nie obejmuje sprężarki klimatyzacji :) wiec nie wiem co o tym myśleć bo coś tam było jednak grzebane, ale pewnie macie racje nie ma co ryzykować lepiej wymienić całość
Marcino - 03-06-2014, 11:16

dawinet napisał/a:
Pasek klinowy był zmieniany napewno bo jest włożony za krótki nie obejmuje sprężarki klimatyzacji wiec nie wiem co o tym myśleć bo coś tam było jednak grzebane

A moze poszło łożysko w sprężarce i zamast zrobić to założyli krótki pasek.... barany jedne:)

muka997 - 03-06-2014, 15:25

lepiej zrobic cały rozrzad i miesc spokojna głowe a nie zastanawiac sie kiedy cos odmowi działania i miec w wizji kapitalke silnika :wink: :wink:
robertdg - 03-06-2014, 19:23

Marcino napisał/a:
dawinet napisał/a:
Pasek klinowy był zmieniany napewno bo jest włożony za krótki nie obejmuje sprężarki klimatyzacji wiec nie wiem co o tym myśleć bo coś tam było jednak grzebane

A moze poszło łożysko w sprężarce i zamast zrobić to założyli krótki pasek.... barany jedne:)

Przy takim podejściu poprzedniego własciciela to kto wie jakie jeszcze oszczedne inwestycje były w tym aucie dokonane.

dawinet - 03-06-2014, 21:19

Marcino napisał/a:
dawinet napisał/a:

niestety masz racje sprzęgło w sprężarce jest zniszczone :(

Marcino - 04-06-2014, 09:46

robert dobrze prawi... wymieniaj wszytko:)
adamek90 - 27-06-2014, 10:58

Kto wymieniał rozrząd w GDI ? Jakiej firmy polecacie cały zestaw ? Proszę o jakiś link ze sklepem :wink: