To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wyrzucanie zapłonu

jules - 17-12-2013, 19:02

na LPG i PB jest podobnie z przewaga na LPG.
Nie jestem pewny, ale po zalozeniu gazu zaczalem to odczuwac.
Wskazowka obrotomierza nie drga.

Myslisz, ze to ustawienie LPG jest do kitu? Jeszcze 5 miesiecy temu gazownik robil mi kalibracje LPG i mowil, ze jest ok, ale ja uwazam i tak, ze do kitu mi ja zalozyl, bo po paru miesiacach jeden wtryskiwacz padl...i "uprawialem kangura na LPG", po wymianie wtryskiwacza bylo wiele lepiej, ale problem nie zniknal.

inq - 17-12-2013, 19:27

No, ale skoro na PB i LPG to występuje to nie jest wina instalacji LPG. Sprawdź jakie błędy daje CE i wtedy łatwiej szukać. U mnie było P0301 i wiadomo, że coś z 1 cylindrem - sprawdziło się w 100%.

Z tego co piszesz to było wszystko w porządku, po założeniu LPG zaczął bujać obrotami, wymieniłeś świece i przewody i dalej nic. Taka kolejność?

Przyspiesza płynnie, bez szarpnięć?

Owczar - 17-12-2013, 19:32

Na początek sprawdź błędy. Potem można się zastanawiać.
jules - 17-12-2013, 20:09

no wlasnie bardzo chcialbym te bledy sprawdzic, tylko nie mam tutaj gdzie za bardzo. orientowalem sie, wsrod znajomych mechanikow to okazalo sie ze koszt wynioslby mniej wiecej koszt kupna nowej cewki w Polsce, dlatego nie wiem, czy nie zamowic jej i wtedy wykluczyc chociaz uklad zaplonowy...

na LPG jak gaz do dechy przy przyspieszaniu to szarpnie wtedy
obrotami nie faluje, tylko silnik drga, jak jest zimny to staje sie bardzo nerwowy przy zmianach biegow, ogolnie problem sie poglebia jak jest wilgotno

tak jak pisalem kilkanascie postow wczesniej, raz po zmianie filtra powietrza, dzialal przez chwile jak zaczarowany, bez rzadnych drgan, rowniutko, wystarczylo dodac gazu, wszystko wrocilo...nie mam pojecia

Hugo - 17-12-2013, 21:24

jules napisał/a:
raz po zmianie filtra powietrza, dzialal przez chwile jak zaczarowany, bez rzadnych drgan, rowniutko, wystarczylo dodac gazu, wszystko wrocilo...nie mam pojecia
Sprawdź wtyczkę od przepływomierza, czy dobrze jest wsunięta, czy się kable nie przełamały, psiknij Spray-kontaktem.
lucas100 - 17-12-2013, 21:58

a sprawdzales miernikiem sygnały z czujników?
inq - 17-12-2013, 22:06

jules napisał/a:
no wlasnie bardzo chcialbym te bledy sprawdzic, tylko nie mam tutaj gdzie za bardzo.

Kup sobie skaner OBD II i sprawdź sam. Poniżej 40zł znajdziesz na allegro. Przyda się nie tylko w Galancie.

Owczar - 17-12-2013, 22:10

Bez urazy ale miernikiem to można mierzyć czujniki w polonezie.

Z którego roku jest auto? Po drugim lifcie? Ile masz sond?

lucas100 - 17-12-2013, 22:21

bez urazy ale prawie wszystkie czujniki da radę sprawdzić nawet w galu
Owczar - 17-12-2013, 22:32

To napisz proszę, które można zmierzyć poza czujnikami temperatury?
lucas100 - 17-12-2013, 22:35

każdy oprócz czujników halltronowych,indukcyjnych i sond lambda
Owczar - 17-12-2013, 23:10

Czyli tylko czujnik temperatury...
lucas100 - 17-12-2013, 23:31

przepływomierz,czujnik temperatury powietrza,tps,.....
Owczar - 18-12-2013, 00:49

Przepływomierz? No to ciekawe, MAFa można zmierzyć multimetrem. Inna sprawa to po co mierzyć te czujniki kiedy wiemy ze odczyty są w normie? Gdyby nie były to ECU by to zgłaszało cały czas.

Kolejna kwestia to odczyty z jednego czujnika bez odniesienia do innego są bezwartościowe. Po co mierzyć tps kiedy problem jest także gdy przepustnica się nie porusza, a obroty biegu jałowego są w normie? CE się zapala i wystarczy odczytać błędy, a z tego co widzę niektórzy próbują wróżyć z fusów. Za grosze można kupić datalogger i sprawdzić jak należy. Jeśli to auto ptzedliftowe to wymruganie błędów wiele nam powie.

plecho1 - 18-12-2013, 06:34

A jeśli po liftowe, to błędy i parametry silnika można sprawdzić czymś takim https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6EpfHmcR2JmwzAK7vUg3l8qYm7Ucsy8tnjqb1jeujn7GQUW-DeQ nawet za pomocą telefonu z androidem i jakiejś darmowej aplikacji np. Torque.