[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Gaśnie bez przyczyny
adm78 - 18-12-2015, 14:15
Owczar napisał/a: | Link nie działa. A w Twoim aucie nie ma nawet błędu 53- nie ma też modułu 3 i 4 cylindra. Nie ma też diagnostyki prędkościomierza. |
Link już działa. W 2.5 V6 nie ma tych numerów błędu? wziąłem je z forum : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
Owczar - 18-12-2015, 16:08
W FAQ jest błąd. Zdjęcia które dodałem kiedyś wygasły.
Błąd 24 to teoretycznie czujnik prędkości, ale on nie ma żadnego wpływu na takie objawy. Błędu 53 w ogóle nie ma a 54 się loguje. Ogólnie każdy błąd jak wystąpi zostawia ślad... nie doszukuj się przyczyny w układzie sensorow - a tylko ten jest diagnozowany. Układ zapłonowy i paliwowy nie jest diagnozowany i problem tkwi raczej w nim. Metodę na wykluczenie jednego z nich już pisałem. Trzeba sprawdzić czy jest iskra jak auto nie odpala.
adm78 - 18-12-2015, 21:26
Owczar napisał/a: | Trzeba sprawdzić czy jest iskra jak auto nie odpala. |
Ok Owczar, mam juz kabel ze swiecą. We wtorek bede mial na podmiane cały w pełni sprawny aparat, czy jest sens podmieniac w ciemno?
Hugo - 18-12-2015, 22:25
Wziąłem dzisiaj ten kabel masowy od Legnum, bo w Legnum nie jest to zwykły kabelek tylko gruba plecionka, oczyściłem styki i przykręciłem do mocowania linki gazu. Poprawa jest, ale nadal światła przygasają w rytm mrugającego kierunkowskazu... Jeszcze kilka tygodni temu tego nie było na 100%.
Owczar - 18-12-2015, 23:47
Jeśli masz aparat na podmianę to możesz spróbować. Jeśli przez tydzień problem nie wystąpi to będziesz miał odpowiedź czego to jest wina.
plecho1 - 19-12-2015, 08:09
Hugo, jeśli masa jest pewna, to może problem z plusem. Ciekawe czy na włączonych kierunkach na akumulatorze napięcie też się zmienia bo jeśli się nie zmienia to może coś słabo łączy na plusie po między akumulatorem a żarówkami.
Hugo - 19-12-2015, 17:08
plecho1, czyli masz na myśli plus w kostce mijania?
plecho1 - 19-12-2015, 17:25
Raczej to wina czegoś wcześniej, może po między akumulatorem a bezpiecznikami bo włączając jeden obwód zaczyna brakować wielu obwodom. Jak by to było coś bliżej żarówek to by tylko na nich był spadek napięcia i żółte światła.
Hugo - 19-12-2015, 17:27
To czemu mam się przyjrzeć?
plecho1 - 19-12-2015, 17:35
Trzeba by sprawdzać napięcie a dokładniej jego spadek podpinając jedną końcówkę miernika do minusa akumulatora a drugą po kolei do wszystkich połączeń przewodu plusowego zaczynając od klemy plusowej akumulatora. Kiedy zauważysz widoczny spadek napięcia po włączeniu jakiegoś prądożernego odbiornika to będzie świadczyło, że połączenie przed tym miejscem, gdzie obecnie sprawdzasz, może słabo łączyć.
Hugo - 19-12-2015, 19:06
plecho1, czy jazda z takimi przygasającymi światłami czymś grozi? Sprawdzę w wolnej chwili tak jak piszesz. Czyli np. włączę światła mijania i kierunkowskaz, jeden kabel z miernika do minusa akumulatora, a drugi do jednego z kabli od żarówki kierunkowskazu itd.?
adm78 - 28-12-2015, 22:28
Witam
No i chyba problem rozwiazany. Wymienilem w aparacie cewke i modul dzisiaj i po wieczornym jezdzeniu nic sie nie dzieje a ostatnio gasł juz od razu po 40 stopniach. Pojezdze kilka dni i wtedy napisze. Po wymianie wiele zmian a mianowicie teraz chodzi jak marzenie. Zero szarpania, zrywny w pełnym zakresie a na gazie po zrobieniu mapy na kompie w trasie i po mieście teraz rewelka, jak z fabryki. Wczesniej jeszcze nowe swiece i uszczelniacze gniazd, kable tylko 4 letnie ale bez przebic. Wysiadac sie nie chce. Oby problem gaszenia zostal rozwiązany. Dzieki wszystkim w temacie za pomoc.
plecho1 - 29-12-2015, 06:35
Trzeba prześledzić główne zasilanie idące od akumulatora do skrzynek bezpiecznikowych oraz przez kostkę stacyjki. Może nie łączy na jakimś głównym wysokoprądowym bezpieczniku w skrzynce bezpiecznikowej pod maską lub na jakimś przekaźniku lub styki w kostce stacyjki są podpalone. Raczej same odbiorniki nie robią tu problemu
Hugo - 29-12-2015, 07:46
plecho1 napisał/a: | Trzeba prześledzić główne zasilanie idące od akumulatora do skrzynek bezpiecznikowych oraz przez kostkę stacyjki. Może nie łączy na jakimś głównym wysokoprądowym bezpieczniku w skrzynce bezpiecznikowej pod maską lub na jakimś przekaźniku lub styki w kostce stacyjki są podpalone. Raczej same odbiorniki nie robią tu problemu | To do mnie? Dzięki, posprawdzam. Wczoraj przeczyściłem kolejny punkt masowy pod maską (na prawym kielichu) i mam wrażenie, że światła mniej przygasają po włączeniu kierunkowskazu
plecho1 - 29-12-2015, 08:45
Hugo napisał/a: | To do mnie? | Tak.
|
|
|