To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast

pokerholdem999 - 16-07-2016, 00:33

Z alternatorem jest wszystko ok na starych działa normalnie. Może ktos podrzucić co konkretnie trzeba przerobić???
robertdg - 16-07-2016, 07:34

Dostełeś schematy, jeżeli nie potrafisz icvh czytać to oddaj auto z licznikiem do jakiegos elektryka, bo narobisz sobie gorszego problemu, W oryginalnej wiązce musisz przepiąc pin OIL LEVEL z 5 na 11pozycje, a na pozycji 4 i 5 musisz miec mostek, wymaga to albo sprawnej ingerencji w zegary albo jednocznej ingerencji w zegary i kość zasilajaca aby poprzepinac piny.
Tak czy inaczej, jezeli nie przepinałeś pinu OIL LEVEL a przez mostek jaki masz (o ile jest prawidłowo wykonany) poszło napiecie na ten pin to Twój alternator długo nie pozyje, no ale o tym powinieneś wiedzieć skoro:
pokerholdem999 napisał/a:
szukałem na forum przeczytałem chyba z tysiąc stron

To wszystko było już napisane, jednak zaczynasz wątek od swojego problemu nie upewniajac sie co do podstaw.

pokerholdem999 - 16-07-2016, 12:48

Witam ponownie.
robertdg zakupiłem licznik przerobiony po to aby nie robic tego samemu, jednak to był błąd ze nie zweryfikowalem przeróbki ze schematami na forum, sadzilem ze ktos sprzedając cos co ma być zrobione wie co robi jednak się pomyliłem. Ale to juz nie istotne. Dzisiaj wlozylem stare zegary i kontrolka od ladowania nie świeci. Co mam do zrobienia przy alternatorze bo za tydzień jadę do nl i to jest problem dla mnie. Jak dam rade to wrzucę zdjęcie tego mostka co ten fra....zrobił i jak się jedna ścieżka w liczniku wypaliła. Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam[/b]

robertdg - 16-07-2016, 14:36

Alternator jak zdemontujesz to zawieziesz do elektryka na regeneracje, ale na 100% regulator napiecia do wymiany
pokerholdem999 - 16-07-2016, 17:22

Tylko jezeli by byl padnięty alternator to nie bylo by ladowania, a ja od tygodnia do wczoraj jeździłem z tym licznikiem na światłach i radio i problemu z ladowaniem nie mam, tak właściwie to nie pamiętam czy kontrolka działała od poczatku na poprzednich zegarach. Nie wiem jak mam wrzucić to zdjęcie licznika z telefonu podpowie ktos???
West - 21-08-2016, 21:26

Witam. Planuję zmienić cały kokpit + zegary HC. Kupiłem to razem a pochodzą z 2,5V6. Będę to zakładał do 2.0. Jak teraz będzie wyglądała przeróbka? Czy będzie w ogóle potrzebna? Czy jak wymienię cały kokpit - odepne wtyczki i wyjme stary a podłącze nowy pod te wtyczki to będzie funkcjonować? (Posiadam też całą wewnętrzną instalacje od tej V6 jak by coś było potrzebne...) Pozdrawiam
Michaszysz - 12-09-2016, 12:34

Witam, chcę założyć zegary HC z galanta 2.5 v6 do takiego samego 2.5 v6 ale żadne zdjęcia z instrukcjami mi sie nie otwierają, czy mógłby ktoś powiedzieć i wysłać zdjęcia co trzeba zamienić. Zegary z tego samej wersji więc myślę ze nie wiele :) Z góry dzięki.
West - 29-09-2016, 22:48

Koledzy, mam takie pytanie... Przerobiłem zegary HC i założyłem do mojego 2.0. Podebrałem z dawcy jeszcze "sciemniacz" i instalacje. Problem jest taki iż gdy przekręcam klucz na zapłon to zegary świecą max i nie mogę regulować ich jasności. Tak samo jak odpale i nie włączę świateł. "Sciemniacz" działa tylko gdy włączę światła - mogę wtedy regulować jasność. Dołożyłem drugą wtyczkę do sciemniacza 2-wu pionową i po kolorach kabli doszedłem że czarny z białym paskiem wychodzi ze skrzynki bezpieczników ale nie wiem gdzie mam się podłączyć z czarno-zółtym przewodem? Musi to być przewód/pin w którym na zapłonie jak i na uruchomionym silniku bez włączonych świateł pojawia się jakieś napięcie podświetlajace zegary... Liczę na Was, bo moje pomysły póki co zawodzą, a nie chciałbym zrobić sobie jakiegoś zwarcia. I czy ktoś się orientuje jakim napięciem zasilane jest podświetlenie HC. Pozdrawiam
Night95 - 03-11-2016, 09:34

Cześć :) mam do was pytanie jak rozmontować zegary? ze wskazówką obrotomierza sobie poradziłem ale co dalej to nie wiem, czy obrotomierz się jakoś wypina/wykręca?
Hugo - 03-11-2016, 10:07

Night95, tak, wskazówki podważasz, najlepiej widelcem i schodzą. Reszta jest na zatrzaskach i kilka wkrętów do odkręcenia.
Night95 - 03-11-2016, 11:23

Dzięki, wszystko udało się rozmontować, ścieżki już zlutowane, z tym że zrobiłem błąd (źle przeczytałem na początku) odnośnie podpięcia kontrolki do pinu 4, otóż jak dobrze teraz rozumiem to trzeba sprawdzić która z tych dwóch kontrolek na dole wychodzi na pin 4 w starym liczniku i odpowiednią kontrolkę podpiąć? obecnie zlutowałem obie ale zmiana tego to sekunda, oprócz tego jeszcze mam pytanie odnośnie przerobienia obrotomierza(mam 2.0 wsadzam HC z 2.5V6), elementy jakie potrzebuję to :
Kondensator 15nF
rezystory 10K2x, 11K,15K,24K,67K.
oraz diodę, czy tak?
Nie chce ruszać starego licznika więc elementy kupię w elektroniku z tym że nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie oznaczenie ma ta dioda, będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś wie :D

telewizoor - 03-11-2016, 12:35

Jeśli ma to być obojętnie jaka dioda prostownicza to bierz np. 1N4148 lub 1N4001
Tomasz87 - 03-11-2016, 16:12

hej, może by tak mógł ktoś odświeżyć fotki na początku tematu, bo się nie otwierają.
Pewnie nie jednemu z nas by się przydały...

Night95 - 03-11-2016, 16:33

Ja jeszcze zapytam co to za kontrolka? bo szczerze pierwszy raz ją widzę, i nie wiem czy mogę ją wywalić czy nie, w HC jej nie ma natomiast śledząc ścieżki to zasilana jest z pinu który w HC zasila kontrolkę od spryskiwaczy (chyba od spryskiwaczy)
FOTO

EDIT:
Operacja zakończona sukcesem ;) aparat nie ogarnia kontrastu no ale każdy kto ma to wie jak fajnie kiedy wszystko śmiga :D
Dodatkowo wyciąłem kontrolkę która jest wyżej na zdjęciu, i podpiąłem tą od spryskiwaczy, chociaż i tak jeszcze nigdy nie widziałem żeby się świeciła, jedyne co mi nie świeci to kontrolka od ciśnienia oleju, ale w poprzednim też nie świeciła, myślałem że żarówka padła ale jednak to coś innego.
Pierwszy start oczywiście nagrałem :)
START

artufcb - 08-12-2016, 01:43

Ma ktoś listę wszystkich kontrolek które są na zegarach hc?