To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

BRUNER - 13-05-2013, 14:50

A jest jakaś metoda na jego sprawdzenie?
Tomek - 13-05-2013, 14:51

BRUNER napisał/a:
A jest jakaś metoda na jego sprawdzenie?

też się zastanawiam

radamanthys132 - 13-05-2013, 15:32

Po rozpieciu rurek? Hmmm...a ile szanowni panowie robili próżnie :?: to tak wyglada jakby wilgoć w układzie marzła na rozprężnym.
BRUNER - 13-05-2013, 16:15

Próżni to ze dwa razy po godznie zafundowałem, dwa razy osuszacz wymieniłem ( na wszelki wypadek) i lipa.
Jogurt - 13-05-2013, 21:26

w temacie klimy jestem laikiem więc nie krzyczeć. mam w galu taki problem że nie lecą skropliny, ta gumowa rurka z odpływu jest drożna i sucha cały czas. do odpływu wsadziłem z 20cm miedzianego drutu i wchodzi elegancko i jest czysty i zimny po wyjęciu. klima działa normalnie cały czas ale co pół roku trzeba jechać na odgrzybienie. ma ktoś pomysł gdzie ta woda siedzi i zrobić/wymienić żeby spływała? mam ten problem od zakupu.
fj_mike - 13-05-2013, 22:54

Jogurt, może macie suche powietrze w Tychach :mrgreen:
Zobacz czy podłoga pod dywanikiem nie jest mokra. Woda może się wydostawać z obudowy i podciekać pod nogami pasażera.

BRUNER - 14-05-2013, 13:06

Walki z klimą ciąg dalszy. Dostałem się do zaworu rozprężnego - czysty, suchy, bez żadnego szronu. Włączyłem klimę w garażu i jak zwykle chwili koniec z chłodem. Okazuje się przestaje się załączać kompresor. Może ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania. W zimę pięknie utrzymywał temperaturę jaką mu ustawiłem.

[ Dodano: 15-05-2013, 08:31 ]
Czy zbyt duża ilość oleju może powodować podobne objawy?

Dread87 - 16-05-2013, 10:25

Jogurt, polecam Ci zaklad od klimatyzacji na Zwakowie;) wlasciciel tez jezdzi miskiem i ma swietne ceny;) (180zl za full service)
radamanthys132 - 16-05-2013, 11:21

BRUNER napisał/a:
Walki z klimą ciąg dalszy. Dostałem się do zaworu rozprężnego - czysty, suchy, bez żadnego szronu. Włączyłem klimę w garażu i jak zwykle chwili koniec z chłodem. Okazuje się przestaje się załączać kompresor. Może ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania. W zimę pięknie utrzymywał temperaturę jaką mu ustawiłem.

[ Dodano: 15-05-2013, 08:31 ]
Czy zbyt duża ilość oleju może powodować podobne objawy?

Raczej to niemozliwe.
Nie wyłapałem cisnienia ssania. Pisałes o tłoczniu rzedu 6.2 bara. Mozliwe jest ze cisnienie ssania jest za niskie i czujnik cisnienia wyłącza kompresor. A przyczyny moga byc dwie...
1. mało czynnika-wyciek lub jakis paterok to robił
2. gdzies jest instalacja zatkana...
Na odległosc to ciezko bez zegarów i macania rurek....
Jak ktos bedzie w okolicach Poznania to zawsze chetnie pomoge :)

Krzyzak - 16-05-2013, 11:37

radamanthys132 napisał/a:
gdzies jest instalacja zatkana
taki przypadek znam - rozpadł się osuszacz, kulki wypadły w przewody klimy i zrobiły zator
dlatego rok temu przezornie 2 osuszacze zmieniłem

BRUNER - 16-05-2013, 14:14

Ciśnienie ssania zgodnie z tabelą w zależności od temperatury. Układ jest lekko nieszczelny (konkretnie kompresor) co dwa miesiące ok 200 gram ubywa. Mam dostęp do dobrego automatu sam go obsługuje chociaż muszę przyznać że nauczyli mnie tylko obsługi a i to nie do końca. Napełnienie układu nic nia zmienia. Jak sprawdzić czy układ nie jest zapchany?
radamanthys132 - 17-05-2013, 12:10

Podaj odczyt cisnienie ssania i tłoczenia podczas tej chwili pracy i jak sie zachowują. 200gram na miesiac hmmm...
BRUNER - 17-05-2013, 13:58

Na ssaniu waha się od 1,9 do 2,3 na tłoczeniu to mi dzisiaj nawet do 8.3 dochodził.
Popracowało wszystko jakieś 10 min i kompresor przestał sie załączać a ciśnienia się wyrównały.

gms - 17-05-2013, 21:36

Witam, chciałem się upewnić odnośnie klimatyzacji. Jestem świeżym posiadaczem więc zapewne pytanie wyda się banalne i laickie :)

Jaki przycisk trzeba wcisnąć aby wyłączyć klimatyzację ?
Po włączeniu nawiewu włącza się sam nawiew a po włączeniu śnieżynki dopiero klimatyzacja, (która później ustawia się w tryb ciągłej pracy bądź eko) ? Czy chodzący nawiew = włączona klimatyzacja (full bądź eco) ?

Bo tak czytam i czytam to nic nie zauwarzyłem odnośnie wyłączenia klimatyzacji.

pawik - 18-05-2013, 08:08

dwukrotne naciśniecie śnieżynki wyłącza klime