[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik
kamilox4 - 12-02-2017, 13:33
Płyn po małych przygodach wymieniony. Wg instrukcji 6l wchodzi. Po spuszczeniu z chłodnicy, zbiornika i bloku, dodatkowo wygonione sprężarka zeszło ok 4,5 l. Jest to prawidłowe czy da rade więcej?
el_diablo - 28-02-2017, 13:05
Witam po dłuższym czasie
Mam od jakiegoś czasu wrażenie, że mój Lancer przy prędkościach autostradowych trochę myszkuje po drodze i jest jakby bardziej wrażliwy na boczny wiatr.
Na diagnostyce nie wyszły żadne luzy, ale diagnosta zauważył że tuleje wahaczy zaczynają się rozwarstwiać. Jak myślicie, może to być przyczyną?
Czy może zacząć od geometrii?
Opony wykluczam, bo problem zauważam tak samo na letnich, jak i na zimówkach.
Czy w ogóle ktoś na forum przerabiał już zużyte tuleje wahacza? W Lancerze w ogóle są wymienne, czy trzeba z całym wahaczem wymieniać? A jeśli już to są jakieś dobre zamienniki, czy tylko oryginały?
Trik - 28-02-2017, 18:15
Jeśli piszesz o wahaczach tylnych, to ja swoje już robiłem ze 3 lata temu. Tuleje są wymienne ale trzeba ciąć śruby i cała zabawa sporo się wydłużyła do ok 6h. Robiłem na oryginalnych częściach w aso, nie tylko tuleje, parę innych drobiazgów typu łączniki stabilizatora, gumy itp.
el_diablo - 01-03-2017, 08:04
Nie napisałem - u mnie chodzi o tuleje przednich wahaczy.
tyku - 01-03-2017, 11:34
Z tego co mi wiadomo to można wymienić, kupić cały wahacz: 4013A281.
LEMFÖRDER: 38538 01.
lub wymienić tuleję: MN184133, występuje zamiennie pod numerami OE: 4013A395, 4013A426.
FEBEST: MAB-106
UK-TP-228-270
IC: http://e-katalog.intercar...6645/301010000/
mkm - 03-03-2017, 05:49
Wszystko kwestia tego jak długo chcemy jeździć - osobiście wolę zmieniac sworznie, tuleje, gumy i wszystko co nie rujnuje w ASO na oryginale niż zakładać cały kompletny zamiennik, którego wykonanie, materiał i zabezpieczenie antykorozyjne pozostawia wiele do życzenia.
Ogólnie im więcej oryginału tym lepiej.
mazin - 09-04-2017, 12:52
Może komuś się przyda: wymiana (niepełna) płynu chłodzącego
seweryn - 26-04-2017, 22:26 Temat postu: stukanie
marcink napisał/a: | czarian, sprawdź czy to nie łączniki stabilizatora (normalna część eksploatacyjna, która się zużywa): https://youtu.be/ikYMkQjyOcQ
W starym aucie miałem zużyte ich jabłuszka, na nierównej drodze był odgłos jakby ktoś workiem ziemniaków po bagażniku rzucał.
To chyba też najtańsza część do wymiany więc warto zacząć od niej. |
Witam
od kilku dni zauważyłem pogorszenie właściwości jezdnych. A mianowicie:
przy nawet niedużych nierównościach słychać stukot z przedniej lewej strony. Przy zapinaniu dwójki i szybszym puszczeniu sprzęgł też pojawia się stukot (1 puknięcie). Dzisiaj przy skręcie w lewo usłyszałem 2 krotne trzaski tak jakby przegub.
I ostatnie - 2 krotnie zdarzyło mi się, że zjeżdżając z ronda i dodając mocniej gazu auto zaczyna myszkować po drodze. Co to może być? Łącznik stabilizatora? Auto rocznik 2009. 65 kkm. Przegląd robiłem w ASO w listopadzie ub. roku. Sprawność amorków była na poziomie 78 %. Kierownik stwierdził, że taką sprawność mają nowe auta. Ale od kilku dni wkurza mnie to stukanie.
Pozdrawiam
kristach - 04-07-2017, 19:03 Temat postu: Skrzypiące zawieszenie tył Cześć,
Przejrzałem podobne posty, lecz nie trafiłem na mój przypadek.
Posiadam Lancera 2011 rok sedan. Z tyłu przy wolnym cofaniu słychać takie dziwne nieregularne dźwięki jakby jakieś naprężenia (pyk, pyk). Z kolei jak pobujam ręcznie tylną oś to słychać ewidentne skrzypienie. Czy ktoś spotkał się z takimi objawami? Przy normalnej jeździe problem nie występuję jedynie czasami na progu zwalniającym szczególnie jak jest mokro/wilgotno.
Mechanik nie był w stanie zdiagnozować problemu. Auto ma przejechane 90 tys km (jestem pierwszym właścicielem.
Z góry dziękuje za pomoc.
[ Dodano: 04-07-2017, 20:39 ]
Udało mi sie nagrać filmik i to wyjaśnia naprężenia i skrzypienie które sa tym samym tylko zależy od częstotliwości. Efekt uzyskałem ręcznym naciskaniem przy normalnej jeździe problemu nie ma https://youtu.be/SguU37K_e48
lurek - 05-07-2017, 15:58
Gumy stabilizatorów, w ASO kosztują ok 24 zł. Ewentualnie można próbować nasmarować ale ja już w sumie wymieniłem 2 razy (co 2 lata )
kristach - 05-07-2017, 16:14
Dzięki bardzo za pomoc. Wymienię i dam znać. Dźwięk faktycznie takiej starej gumy.
[ Dodano: 12-07-2017, 18:58 ]
Cześć,
Wymieniłem gumy stabilizatorów i nic to nie dało. Skrzypi jak na filmiki wydaje mi sie ze przy kole zarówno prawym jak i lewym tył. Może to amortyzatory? Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Pozdrawiam
[ Dodano: 15-07-2017, 18:24 ]
Cześć
Okazało sie ze to łączniki stabilizatora z tylu. Kapturki straciły szczelność i dostała sie tam woda stad to skrzypienie.
arielzet - 28-08-2017, 17:43 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Jak się nazywa fachowo ta część? Witam,
na przeglądzie zwrócono mi uwagę abym wziął pod uwagę wymianę tulei przy tym wahaczu z tylnym zawieszeniu - foto w załączniku.
Może mi ktoś podrzucić jak to się fachowo nazywa ta tuleja abym mógł szukać po serwisach aukcyjnych. Czy jest dostepna sama tuleja czy trzeba cały wahacz kupywać?
Czy przy wymianie tego elementu jest dużo roboty i czy trzeba sprawdzić zbieżność po wymianie.
Może ktoś ma namiary na te części? Byłoby fajnie na oryginał. Jaka cena tego elementu
Pozdrawiam i liczę na pomoc
tomusn - 28-08-2017, 19:46
https://tedgum.pl/katalog/44/301/7646
marecki338 - 28-08-2017, 22:31
wydaje mi sie ze to ta tuleja
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3316303014341-J55011AYMT-silentblock-wahacza-tyl.html
arielzet - 29-08-2017, 12:09
Dzięki za podrzucenie linków. Powiedźcie mi tylko czy warto zainwestować w samą tuleje i ją podmienić (wybić z oryginalnego wahacza) bo jakby nie patrzeć groszowe sprawy takiej tuleji z linków ale dostałem info że w oryginale nie występuje sama tuleja jako element wymienny tylko jako cały wahacz (tu niestety koszt już 3 cyfrowy). Więc rodzi się pytanie jak z żywotnością takiej tuleji? Wymieniał ktoś ten element? Pozdrawiam
|
|
|