[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
cheniu - 15-02-2013, 11:47
Masz rację zadzwonię do malika i zapytam.
Skrzynię zarówno jedną jak i drugą składał mi mechanik który raczej ma pojęcie no ale wiadomo jak to bywa w tych tematach.
Szczerze mówiąc też myślałem o tym wieloklinie...chyba będe musiał sam ją wytargac i sprawdzić to samemu.
A o jakim problemie 4 biegu piszesz?
Bartek - 15-02-2013, 15:56
cheniu, Marek swój chłop i puki nie będziesz próbował go przewalić, zawsze się z nim dogadasz.....
Regenerowana skrzynia zawsze jest jakimś ryzykiem, które musisz skalkulować, ponieważ swoją skrzynię znasz (i wiesz że problemem są tylko łożyska) a używka nawet po regeneracji to zawsze jakaś loteria, bo rozkładając a stole skrzynię musiałbyś wymienić wszystkie części ruchome żeby mieć pewność, a to ekonomicznie nieuzasadnione.
cheniu - 15-02-2013, 19:38
Jak na razie to on mnie przewalił na 1500zł i drugą przekładkę skrzyni która jest o tyle lepsza od poprzedniej że jeszcze się nie rozsypała w mak jak poprzednia.
Sory ale jeżeli ktoś chlubi się wiedzą i umiejętnościami oraz inkasuje taka kwotę za remont to powinien to zrobić na jakimś poziomie.
Po opisaniu mojego problemu napisał do mnie na pw chłopak któremu Pan Malik sprzedał skrzynie również po regeneracji o nieodpowiednich przełożeniach. Chłopak dygał do niego 400km w jedną stronę po kolejną skrzynie która po założeniu okazała się jedna wielka kupą złomu. Łożyska wyją mu jak w traktorze.
Na dzień dzisiejszy nie ubił bym z tym Panem nawet muchy w kiblu.
Sikub - 17-02-2013, 09:55
Czy ktoś z Was wlewał jakieś ulepszacze do skrzyni manualnej przy silniku 4g63 i pomoglo na szumienie (wystepuje na glownie na luzie lub tez podczas jazdy) ?? Moja usterka wiaze sie z odzywajacym sie lozyskiem w skrzyni
z gory dziekuje za odp
Pozdrawiam
milo - 17-02-2013, 10:00
Sikub napisał/a: | Czy ktoś z Was wlewał jakieś ulepszacze do skrzyni manualnej |
Najlepszym ulepszaczem jest wymiana łożysk
bbandi - 17-02-2013, 12:34
Sikub napisał/a: | Czy ktoś z Was wlewał jakieś ulepszacze do skrzyni manualnej |
Tak - ja wlałem ceramizer do skrzyni, poprawa jest odczuwalna po ~1tys km, warto skrzynie 2min rozgrzać przed jazdą.
m6riano - 17-02-2013, 22:50
Sikub, przy wymianie oleju na full syntetyk Millersa wlałem dawke ceramizera...ale raczej na łożyska to nie pomoże...może 10 tych strzykawek by coś pomogło..;-)
sipex - 19-02-2013, 22:11
Witam.Jak można sprawdzić czy to skrzynia jest odpowiedzialna za hałas podczas jazdy pow.3500obr/min? przy tych obrotach robi się w miśku nie naturalnie głośno i znajomy mówił,że to może skrzynia tak hałasować..to prawda?dodam ,że walcze z tym hałasem od dość dawna opony nówki,katalizator nowy,wydech uszczelniony.A skrzynia ma też przypadłość ,że chrobocze na wolnych obrotach,a po wciśnięciu sprzęgła jest cicho i niweluje to nawet delikatne drgania auta..
Anonymous - 19-02-2013, 22:15
sipex napisał/a: | Witam.Jak można sprawdzić czy to skrzynia jest odpowiedzialna za hałas podczas jazdy pow.3500obr/min? przy tych obrotach robi się w miśku nie naturalnie głośno i znajomy mówił,że to może skrzynia tak hałasować..to prawda?dodam ,że walcze z tym hałasem od dość dawna opony nówki,katalizator nowy,wydech uszczelniony.A skrzynia ma też przypadłość ,że chrobocze na wolnych obrotach,a po wciśnięciu sprzęgła jest cicho i niweluje to nawet delikatne drgania auta.. |
co do chrobotania to na pewno tarcza sprzęgłowa,przerabiałem to u siebie we wcześniejszym galancie, wymieniłem całe sprzęgło i wszystko wróciło do normy .
co do hałasu, łożyska w kołach sprawdzałeś ??
sipex - 19-02-2013, 22:23
na dwóch warsztatach byłem to od razu powiedzieli jak posłuchali ,że skrzynia na pewno to już nie wiem..a jak mogę sprawdzić łożyska?w sumie wątpie bo jadac 110-120 jest znośnie ale przekroczę tylko 130km/h i odrazu głośno buczy..może lekko wyje.
m6riano - 19-02-2013, 22:54
sipex, najprawdopodobniej łożyska w skrzyni....
łożyska w kołach by wyły przy pewnych prędkościach na przechyłach...teraz to ci nie proponuje bo ślisko..ale zrób taki test że przy ok.80km pomachaja kierą żeby ci auto lekko na boki sie wychylało..jeśli będzie wtedy buczeć to masz któreś z łożysk w kołach...jeśli te buczenie jest wprost proporcjonalne do obrotów silnika zarówno podczas jazdy jak i na postoju to masz łożyska w skrzyni
major - 19-02-2013, 23:03
loop999 napisał/a: | co do chrobotania to na pewno tarcza sprzęgłowa |
to nie jest wcale takie pewne
Ogólnie hałas narasta wraz ze zwiększaniem prędkości, czy wraz ze wzrostem obrotów silnika?
sipex - 20-02-2013, 00:16
m6riano napisał/a: | sipex, najprawdopodobniej łożyska w skrzyni....
łożyska w kołach by wyły przy pewnych prędkościach na przechyłach...teraz to ci nie proponuje bo ślisko..ale zrób taki test że przy ok.80km pomachaja kierą żeby ci auto lekko na boki sie wychylało..jeśli będzie wtedy buczeć to masz któreś z łożysk w kołach...jeśli te buczenie jest wprost proporcjonalne do obrotów silnika zarówno podczas jazdy jak i na postoju to masz łożyska w skrzyni |
oki tak zrobie jak troche ulice przeschną
[ Dodano: 20-02-2013, 00:19 ]
major napisał/a: | loop999 napisał/a: | co do chrobotania to na pewno tarcza sprzęgłowa |
to nie jest wcale takie pewne
Ogólnie hałas narasta wraz ze zwiększaniem prędkości, czy wraz ze wzrostem obrotów silnika? |
z wzrostem obrotów chyba ,bo jak już jadę powyżej 3500obr/min puszczę gaz dalej głośno ale jak wbiję na luz jest cisza..
Owczar - 20-02-2013, 09:53
sipex napisał/a: | z wzrostem obrotów chyba ,bo jak już jadę powyżej 3500obr/min puszczę gaz dalej głośno ale jak wbiję na luz jest cisza.. |
No to masz odpowiedź
sipex - 20-02-2013, 10:46
Owczar napisał/a: | sipex napisał/a: | z wzrostem obrotów chyba ,bo jak już jadę powyżej 3500obr/min puszczę gaz dalej głośno ale jak wbiję na luz jest cisza.. |
No to masz odpowiedź |
odpowiedź ma kolega major mi to i tak nic nie mówi,nie znam się na tym jsk koledzy więc pytam żeby w warsztacie nie naciągneli mnie na kasę
|
|
|