[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
Arturek19_01 - 03-01-2017, 17:44
Witam. Przerabiałem dzisiaj zegary hc. Mam 2.5 manual i dawcą też był 2.5 manual. Mostek na 4 i 5 pinie w kostce A i zamiana miejscami 5 i 11 w kostce C. Niby wszystko działa ale
1 temp silnika jest cały czas na Max
2 święci kontrolka ABS mimo że ABS działa.
robertdg - 03-01-2017, 17:56
Arturek19_01 napisał/a: | zamiana miejscami 5 i 11 w kostce C. Niby wszystko działa ale
1 temp silnika jest cały czas na Max
2 święci kontrolka ABS mimo że ABS działa. | Obok pinu 5 jest pin od temperatury silnika, jestes na 100% pewien ze nei zrobiles zwarcia na tym pinie
Co do ABS to musisz sprawdzic czy ktos wczesniej na liczniku cos nie mostkowal, bo kosc odpowiedzialna z sygnal ABS w liczniku jest bez zmian, ewentualnie proponuje raz jeszcze wyciagnac i wlozyc zegary, moze gdzies stytki sie zle ulozyly
Arturek19_01 - 03-01-2017, 18:22
ABS zgasł. Ale ta temp cały czas Max. Na pinach żadnego zwarcia
[ Dodano: 03-01-2017, 18:24 ]
Jeszcze jedno. Po włączeniu zapłonu zapala się tylko lampka od ciśnienia oleju i nic więcej. Powinna chyba jeszcze żółta od oleju i ta od ladowania
robertdg - 03-01-2017, 18:41
Powinna - pytanie czy upewnieles sie do pozycji kosci w sensie lustrzanego odbica
Arturek19_01 - 03-01-2017, 18:55
Więc tak. Problem z nie zapalajacymi się lampkami rozwiązany. Pozostaje problem ze wskazaniem temp. Który to jest dokładnie pin odpowiadający za to wskazanie? I zauważyłem też że podczas kręcenia rozrusznikiem pokazuje odpowiednio temperaturę w każdym innym wypadku nie
robertdg - 03-01-2017, 20:21
Arturek19_01 napisał/a: | Problem z nie zapalajacymi się lampkami rozwiązany. | Co bylo problemem Arturek19_01 napisał/a: | Pozostaje problem ze wskazaniem temp. Który to jest dokładnie pin odpowiadający za to wskazanie? | Pin 6 to sygnał temperatury
jacek11 - 03-01-2017, 22:06
swinks_UK napisał/a: |
Bart3z napisał/a:
zmostkowałem piny 4 i 5 żeby było napięcie na podświetlenie oraz zamieniłem piny w kostce zgodnie z tym co wyczytałem na początku tematu
EDIT:
zresztą tak jak pisałem 2 posty powyżej
Heh...
Jescze raz ktoś zrobi konwersję metodą "mieszania" w kostce to osobiście do dupy nakopię!
Wnosząc z ilości postów tutaj, otrzymanych PW i maili, to jest najlepsza metoda na upalenie czujnika, zegarów lub regulatora napięcia.
Przyczyna - różne wersje zegarów i rozmieszczenia kontrolek. Podmianka pinów na ślepo bez zastanowienia, do tego bezmyślne podawanie +12V na pin 5 bez sprawdzenia do czego ten pin jest w zegarach standardowych.
Jeszcze raz instrukcja obsługi:
Cały problem z przeróbką zegarów polega na tym, że na pinie 5 w klasycznych zegarach wisi jakaś kontrolka: poziom oleju, poziom spryskiwacza, lub aku. Podając +12V z mostka z pinu 4 ryzykujesz upaleniem zegarów, regulatora napięcia, lub czujnika. Stąd bezpieczniejszą metodą od zamiany pinów we wtyczce jest ta poniżej.
Krótka instrukcja
1. Trzeba wykapować jaka ikonka jest podłaczona do pinu 5 w zegarach klasycznych.
2. Odkręcić osłone panelu sterowania neonówką z tyłu zegarów HC, biały panel. Przykręcona na 4 wkręty w rogach. Wygląd po zdjęciu panelu.
3. Usunąć/podnieść panel podświetlenia. Uwaga na wtyczkę zasilajacą neonówkę w zegarach, delikatnie podnieść do góry.
4. Gotowe. Otrzymamy taki widok:
5. Najpierw, przeciąć ścieżkę z pinu #5. Na zdjęciu zaznaczona najlepsza lokalizacja. Ja użyłem ostrego nożyka modelarskiego, wycięta "dziura w folii o szerokości 2mm. Ostrożnie by nie zniszczyć folii z drukiem. "Path to cut"
6. Czas na lutowanie. Łatwo nie jest, bo zamiast płytki drukowanej jest folia. Na początek przygotowania: w miejscu lutowania zeskrobać warstwę folii pokrywajacą miedzianą ścieżkę, do lutowania użyć dużo kalafonii, nie żałować, cyna ma się rozpływać i kapać z lutownicy. Użyć najwyższej jakości kabelków, cienkich, lecz z topowej klasy miedzi. Izolację zdjąć na max. odcinku 3mm, po lutowaniu miejsce zabezpieczyć przez naklejenie "plastra" z elektrycznej taśmy izolacyjnej. Dokładnie dobierać długość kabelków na mostkowanie, by potem nic nie dyndało.
7. Można robić mostek z pinu 4 na pin 5. Wybrałem tą lokalizację. "Bridge pin 4 and 5"
8. Na koniec podłączenie odciętej kontrolki z pinu 5. Robimy mostek bezpośrednio do odpowiadającej kontrolki. Jak na zdjęciu. "Bridge to appropriate control light"
Żeby nie powtarzać 2 razy, wykorzystałem zdjęcie z mojego opisu na cvr4.
Słowniczek do opisu zdjęcia:
"Bridge pin 4 and 5" - Zmostkować pin 4 i 5
"Path to cut" - miejsce przecięcia ścieżki
"Bridge to appropriate control light" - mostkowanie do właściwej kontrolki |
Czasami warto przypomnieć,bo sporo stron jest w tym temacie
[ Dodano: 03-01-2017, 22:08 ]
Tylko nie wiem jak zrobić co by zdjęcia zadziałały
Arturek19_01 - 06-01-2017, 16:19
Ok dzięki. Zrobiłem tak jak w tej instrukcji i rozumiem że już nic nie muszę zmieniać w żadnych kostkach i wszystko ma zostać tak jak jest?
robertdg - 06-01-2017, 16:38
Wszystko tak jak opisane, wiec może podzielisz sie co bylo powodem niedzialajacych kontrolek i czy rozwiazales problem wskaźnika temperatury
Arturek19_01 - 06-01-2017, 16:56
Więc tak. Jeśli chodzi o kontrolki to nie odpiąłem pinu nr 5. Po odpięciu było ok. Teraz go podepnę spowrotem gdyż teraz w zegarach mam mostki i przerwy. i ostatnie moje pytanie. Poza tymi przeróbkami muszę zamieniać jeeszcze piny 5 z 11 w kostce C czy mają zostać tak jak fabrycznie?
[ Dodano: 06-01-2017, 17:14 ]
Ja już rozkładam ręce. Chyba coś zrobiłem nie teges. Mostki i przecięcia tak jak w instrukcji wyżej dokadnie jak na zdjęciach do tego zamiana miejscami pinów 5 z 11 w kostce c i lipa. podświetlenie działa, kontrolki też tylko ta temperatura jest źle pokazywana i nie podnosi się wskaźnik od paliwa. myślełem że mam tak mało bo rezerwa świeciła, dolałem benzyny kontrolka zgasła a wskazówka się nie podniesła.
[ Dodano: 06-01-2017, 17:54 ]
wiem co robiłwm nie tak. coś popsułem tylko co? przekładka pinów w kostce C miała być wykonana w kostce A. przez co zamieniłem sygnał ABS z sygnałem temp/ fuel. zamieniłem spowrotem i lipka troche bo dalej nie pokazuje ilości paliwa i temp idzie na maxa:( ktoś co wie co mogło się porobić?
[ Dodano: 06-01-2017, 18:01 ]
Ostatnie już moje pytanie. czy jeżeli pin 11 w kostce C będzie całkowicie wypięty jest możliwe że temp będzie wskazywała max a paliwo na zero czy raczej wszystko będzie na zero?
robertdg - 06-01-2017, 18:04
Pin 4 i 5 mostek zasilajacy, pin 5 i 11 zamienione miejscami, pin 11 zaizolowany/gdyz nieuzywany, jezeli zrobiles w ten sposób to wszystko powinno dzialac o ile same zegary sa sprawne
Arturek19_01 - 06-01-2017, 18:09
tak wiem już wszystko czaje tylko moje pytanie brzmi czy jeżeli w kostce C pin 11 odpowiadający za sygnał fuel/temp będzie nie podłączony to mogą się dziać takie cuda że temperatura idzie na maxa a paliwo na zero?
robertdg - 06-01-2017, 18:11
Arturek19_01 napisał/a: | wiem co robiłwm nie tak. coś popsułem tylko co? przekładka pinów w kostce C miała być wykonana w kostce A. przez co zamieniłem sygnał ABS z sygnałem temp/ fuel. zamieniłem spowrotem i lipka troche bo dalej nie pokazuje ilości paliwa i temp idzie na maxa:( ktoś co wie co mogło się porobić?
| Skoro pomyliłes kosc C z koscia A to pusciles sygnał z ABS na czujnik/zegar paliwa i najprawdopodobniej zegar zostal uszkodzony - trzeba sprawdzic, poprzez demontaz i manualne wysterowanie zegara
Co do temnperatury, sygnal jest sterowany pinem 6 kosci A, skoro leci do gory znaczy ze pojawia sie tam obcy sygnał
Arturek19_01 - 06-01-2017, 18:17
czyli popsułem zegary i raczej nie da się już nic z nimi zrobić?
robertdg - 06-01-2017, 18:29
Bez dramatyzmu, trzeba je zdemontowac i sprawdzic na stole, najlepiej u jakiegos obcykanego elektronika
|
|
|