[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Iron.Falcon - 12-07-2013, 08:50
tresorex napisał/a: | powietrze jest wciągane przez kratkę przy korbce od temperatury za którą jest czujnik temperatury w kabinie jaki jest sens izolowania rurki? |
jeśli jest tak jak piszesz i czujnik jest przy panelu sterującym to żaden Ja zrobiłem to z przekonania, że jest na końcu tej rurki
W tej sytuacji zawijanie rurki nie jest potrzebne, a wystarczy jedynie dobrze ją zamocować - u mnie zsuwała się i nasuwała jak jej się podobało.
sveno - 12-07-2013, 10:13
A nie jest tak, że klimatronik mierzy temp powietrza w aucie i temp powietrza z nadmuchów? Ta rurka połączona jest właśnie z nadmuchami...
tresorex - 12-07-2013, 20:24
Zerknij kiedyś na gwizdek - jest tak robiony że powietrze dmucha w dół i wciąga powietrze z rurki. Czujnik w puszkach jest pod nagrzewnicą chyba po to żeby climatronik wiedział kiedy będzie mógł dmuchać na maxa gorącem zimą... mam puszki na wierzchu, jutro zrobię fotki gwizdka.
[ Dodano: 14-07-2013, 09:50 ]
Zrobiłem zdjęcia "gwizdka"
Puszka jest włożona tak jak na zdjęciu... rurkę nakłada się na górę beżowego kolanka:
Widok od strony rurki
i od dołu:
Jak widać na ostatnim zdjęciu powietrze które wylatuje przez kolanko tworzy podciśnienie w rurce przez co powietrze jest przez nią wciągane
Iron.Falcon - 15-07-2013, 15:37
tresorex świetna robota... ale ja nadal nie wiem czy izolacja tej rurki ma jakiś wpływ na pracę czy wystarczyło ją tylko dobrze zamocować, a efekt byłby ten sam
Bartek - 15-07-2013, 15:49
Izolacja wywołuje bardzo silny efekt placebo , nawet umocowanie rurki nie musi być superszczelne, byle był przepływ powietrza przez czujnik w panelu
Iron.Falcon - 15-07-2013, 16:02
Bartek napisał/a: | Izolacja wywołuje bardzo silny efekt placebo |
będę przekładał radio to odwinę to żeby siary nie było
tresorex - 15-07-2013, 16:51
Chyba już wiem do czego służy nieaktywny napis FULL AUTO na wyświetlaczu. Podpiąłem do siebie panel od poprzedniej generacji galanta i tam ta opcja działa.
Tam opcja AUTO pozwala na zmianę kierunków w których ma wiać bez automatycznego wyłączenia się opcji auto. gdy włączy się FULL AUTO nie można nic zmieniać poza temperaturą
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Marcino - 15-07-2013, 18:14
ale w zwykłym EA jak zmieisz tylko kierunek nawiewu.... to siła dmuchania i tak zostaje na AUTO.... choć nie świeci się auto
rothen - 18-07-2013, 11:00
a może macie jakiś pomysł co zrobić z wyświetlaczem climatronica? przecież jadąc w gorący, słoneczny dzień totalnie nic na nim nie widać, a przecież najczęściej właśnie wtedy sięgamy po klime...
Tomek - 18-07-2013, 11:00
rothen napisał/a: | a może macie jakiś pomysł co zrobić z wyświetlaczem climatronica? przecież jadąc w gorący, słoneczny dzień totalnie nic na nim nie widać, a przecież najczęściej właśnie wtedy sięgamy po klime... |
jest to opisane na forum
później podrzuce linka
[ Dodano: 18-07-2013, 11:01 ]
http://forum.mitsumaniaki...nia+przygasanie
rothen - 18-07-2013, 11:10
upss słabo szukałem, dzieki bardzo
artufcb - 23-07-2013, 23:56
Nie wiem czy było, ale tyle stron nie ogarnął bym przez całą noc więc pytam : jak wygląda sprawa przeróbki zwykłej klimatyzacji na klimatronik? Trudność, koszty, czy w ogóle jest to możliwe?
Iron.Falcon - 24-07-2013, 00:01
artufcb :
1
2
3
i pewnie jeszcze kilka innych...
BANG - 05-10-2013, 11:12
Ja mam takie pytanie jak zrobić nawiew na climatronicu bez włączania climatronica tzn bez ustawiania temperatury tylko zeby np był nawiew na szybe? Tak jak by climatronica nie było?
webster - 04-11-2013, 20:43
wiam. Mam taki maly problem z ogrzewanie,auto ladnie grzej ale jak jadę w trasie to ustawiam tem 25 ciepło dmucha, ale za jakiś czas słabnie i leci zimne podkręcam powoli az do 32 no to zaraz jest gorąco i trzeba spuszczać niema takiej środkowej temperatury no i sam se reguluje tem w dół. Wszystko bez auto
|
|
|