Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
mlun - 24-06-2009, 10:25
No to czekamy na relacje.
Anonymous - 24-06-2009, 11:57
A ja mam pytanie trochę inne.
W autku przed zakupem miałem zalany olej TOTAL QUARTZ 10W-40.
U mnie nic nie klekocze, ani na zimnym, ani na ciepłym silniku. I dlatego chciałbym go zalać tym samym olejem.
Patrzę po allegro i widzę, że wszyscy piszą iż to olej do diesla (z resztą opakowanie jest 5l).
Czy mogę na tym jeździć? W ogóle jakie są opinie o tym oleju?
Krzyzak - 24-06-2009, 12:25
swistak81, poczytaj:
http://habi.pl/a69-total-quartz-7000-10w40
ciniak - 26-06-2009, 23:47
Witam. Przeczytalem ten temat w całości i przyznam, że dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, ale niektóre odpowiedzi dosłownie zwalały mnie z nóg. Jestem nowy na forum i nie chcę nikomu prawić morałów, tak więc do rzeczy. Moją cari sprowadziłem z Niemiec z przebiegiem 142 tys. km zalewana była veedolem 10W30, ale po odkręceniu korka wlewu zauważylem że silnik jest mocno zaszlamiony i pokryty nagarem (możliwe że od jakichś "ulepszaczy") Od niepamiętnych lat we wszystkich samochodach stosowałem Mobil S 10W40 i w silnikach nie było ani grama nagaru więc zalalem go również do cari. Niestety cykanie stało się chyba ciut bardziej słyszalne, ale za to po 16 tys. silnik trochę się odszlamił. Od drugiej wymiany wykulałem 4 tys. km na bagnecie ubyło ok 2-3 mm od górnego stanu. Co do likwidacji cykania na dniach będę kupował oryginalny filtr oleju i wymienię go bez zmiany oleju. Następny olej to będzie motorex (w motocyklach spisuje się znakomicie) + oryginalny filtr. Pełen szacunek dlaturka61 za zaangażowanie w likwidację klekotu
PostyXL wniosły bardzo wiele do tematu, ale nie mogę zgodzić się z jednym: rzadkość/gęstość oleju to zupełnie co innego niż lepkość i musimy o tym pamiętać. Full syntetyk 0W będzie rzadszy od 10W a zarazem będzie miał wyższą lepkość ze względu na zastosowanie znacznie lepszych składników.
Pozdrawiam: ciniak
XL - 27-06-2009, 14:06
Cytat: | rzadkość/gęstość oleju to zupełnie co innego niż lepkość i musimy o tym pamiętać. Full syntetyk 0W będzie rzadszy od 10W a zarazem będzie miał wyższą lepkość ze względu na zastosowanie znacznie lepszych składników.
|
Jednym z parametrów określających cechy oleju jest jego lepkość kinematyczna, podawana zazwyczaj dla temp. 40 i 100 stopni Celsjusza. Określenia "olej rzadszy" ( o mniejszej lepkości kinematycznej) czy "olej gęściejszy" ( o większej lepkości kinematycznej) użyłem jako dużego uproszczenia, adresowanego do laików, dla których lepkość to jedynie cecha kleju. Nie ma ono nic wspólnego z gęstością, znaczącą masę właściwą. A olej 0W ma zazwyczaj mniejszą lepkość kinematyczną niż 10W - co możesz sprawdzić na stronach producentów.
Pozdrawiam, XL
ciniak - 28-06-2009, 00:11
XL napisał/a: | Określenia "olej rzadszy" ( o mniejszej lepkości kinematycznej) czy "olej gęściejszy" ( o większej lepkości kinematycznej) użyłem jako dużego uproszczenia, adresowanego do laików |
No to już wszystko jasne
XL napisał/a: | A olej 0W ma zazwyczaj mniejszą lepkość kinematyczną niż 10W |
Faktycznie zamotałem się trochę i przekręciłem. Będę chyba musiał ograniczyć spożycie przed snem
Pozdrawiam: ciniak
Daniello81 - 08-07-2009, 16:31
turek61
Jak Tam OLEJ MOTROEX działa ??
turek61 - 25-07-2009, 16:31
Daniello81, szkoda, że mieszkasz tak daleko bo zaprosił bym Cię abyś posłuchał na własne uszy.
Im dłużej jeżdżę tym ciszej silnik pracuje.Od czasu wymiany na ten olej nie słyszałem w ogóle popychaczy.Chętnych niedowiarków zapraszam na odsłuch.
SUPER !
Oby tak dalej...
Zresztą widzę, że coraz więcej ludzi kupuje ten olej na Allegro.
Anonymous - 26-07-2009, 16:14
Shell Helix Plus AH 10W-30
A co myslicie o tym oleju ktos juz go uzył??
Daniello81 - 26-07-2009, 19:53
turek61 napisał/a: | Daniello81, szkoda, że mieszkasz tak daleko bo zaprosił bym Cię abyś posłuchał na własne uszy.
Im dłużej jeżdżę tym ciszej silnik pracuje.Od czasu wymiany na ten olej nie słyszałem w ogóle popychaczy. |
A ja właśnie wróciłem z Pomorza
pozdro
PS. Już wiem co będzie po mobil S 5w40 dzięki
turek61 - 26-07-2009, 21:30
jaceko, oczywiście, że użył.Gdybyś przeczytał większość postów w tym temacie to wiedział byś że jest wycofany z produkcji a z zapasów magazynowych sprzedają chyba tylko po 12 l.
Anonymous - 10-08-2009, 22:19
Panowie, szukając oleju silnikowego do swojego miśka, natknąłem się na oleje firmy Millers.
www.millers.pl
Są tam oleje, które powinny was zainteresować, czyli 5w30 i 10w30 semi synt.
Pozdr.
saphire - 11-08-2009, 12:18
Jeden i drugi to półsyntetyki.
Anonymous - 11-08-2009, 19:47
Tak:)
Anonymous - 18-08-2009, 21:40
turek61, mozesz zapodac link ,u ktorego sprzedawcy kupowales olej ?
skoro piszesz ze dobry to mozna poprobowac.
|
|
|