To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

Krzyzak - 04-11-2013, 20:58

Tak działa klimatronik. Dobije do ustawionej temp. a potem ją utrzymuje. To normalne.
Dlatego tak sobie cenię zwykłe pokrętło w klimie manualnej - ustawiam ciepło i cały czas daje ciepło :)

Łysy88 - 04-11-2013, 21:10

A ja mam inny problem z climatronic'iem... Kiedy puszcze sobie ciepłe powietrze to ze skrajnie prawego i lewego w centralnym panelu leci chłodniejsze powietrze. I to znacznie. tak jakby kierowca po lewej miał ciepło a po prawej zimno i analogicznie pasażer. Tak powinno być? Do tego kiedy jest taka temperatura ok 20 stopni na zewnątrz i włączę sobie nawiew na powiedzmy 17 stopni ale bez klimatyzacji to normalnie w aucie jest gorąco. Przeraża mnie ten stan rzeczy...
sveno - 04-11-2013, 21:35

Łysy88 napisał/a:
Kiedy puszcze sobie ciepłe powietrze to ze skrajnie prawego i lewego w centralnym panelu leci chłodniejsze powietrze.
to dziwne, bo wszystkie nawiewy w desce połączone są jedną "rurą"
Łysy88 napisał/a:
Do tego kiedy jest taka temperatura ok 20 stopni na zewnątrz i włączę sobie nawiew na powiedzmy 17 stopni ale bez klimatyzacji to normalnie w aucie jest gorąco.
:shock: włącz klimatyzacje, od tego jest.
Łysy88 - 04-11-2013, 23:20

sveno napisał/a:
włącz klimatyzacje, od tego jest.

U mnie klima drastycznie obciąża silnik i prawie nie reaguje. Szczelność była sprawdzana, klima nabita a kompresor się włącza :o Zaraz po nabicu klimy udało się zejść do 17 stopni z nawiewów, gość od klimatyzacji powiedział że nie wie co to jest. Później przyszła jesień i sobie darowałem.

sveno - 04-11-2013, 23:55

Łysy88, zdemontuj konsole i sprawdź czy rurka nie spadła z klimatroniku.
Owczar - 05-11-2013, 09:55

Łysy88, sprawdź to: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854

Objawy mogą być takie, że jest albo cały czas ciepło albo zimno.

[ Dodano: 05-11-2013, 09:56 ]
Cytat:

Nie trzeba jej demontować. Po otworzeniu schowka jest bardzo dobry dostęp, ale te obajwy nie wskazują na ten problem.

Łysy88 - 05-11-2013, 13:27

Owczar napisał/a:
Łysy88, sprawdź to: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854

Objawy mogą być takie, że jest albo cały czas ciepło albo zimno.

[ Dodano: 05-11-2013, 09:56 ]
Cytat:

Nie trzeba jej demontować. Po otworzeniu schowka jest bardzo dobry dostęp, ale te obajwy nie wskazują na ten problem.

Rurka jest na miejscu a zębatki całe. Jak ustawie na np 25 stopni to najpierw jest ciepła a potem temperatura nawiewu spada więc tu chyba jest ok. Zastanawiam się czy osuszacz może mieć na to wpływ. Rurka od kompresora jest bardzo zimna jak włączę Klime.

lucas100 - 05-11-2013, 14:07

zobacz może czy filtr przeciwpyłkowy nie jest zapchany ,zdemontuj schowek on chyba tam jest o ile pamietam,zobacz tez płyke klimatronika czy nie ma gdzies zimnych lutów lub czegoś przepalonego.
Owczar - 05-11-2013, 14:12

Łysy88, podstawowe pytanie, czy fachman podał/odczytał waartości wysokiego i niskiego ciśnienia podczas pracy klimy?
lucas100 - 05-11-2013, 14:20

Zazwyczaj ich wiedza kończy sie na kupnie sprzetu do nabijania klimy i tyle.
Owczar - 05-11-2013, 14:22

Niestety tak jest... Ale bez widzy czy klimatyzacja działa prawidłowo, a tylko wentylacja auta fiksuje, to możemy wróżyć z fusów. Być może sama klima działa ok, ale nie ma wentylacji parownika i dlatego się wyłącza, a w aucie jest gorąco..
Łysy88 - 05-11-2013, 19:24

Klimatyzacja działa cały czas jeśli ją włączę. Tzn kiedy nie pracuje w trybie ECO to kompresor działa cały czas, a w trybie ECO co jakiś czas. Zaraz po nabiciu klimy jest w miarę ok, ale po kilku godzinach z klimą czy bez nie ma różnicy. Pojechałem na reklamację nabicia ale gość podłączył maszynerie i powiedział że czynnik jest ok. Zasugerował albo osuszacz albo zabitą chłodnice klimy..
pipi_ja - 05-11-2013, 22:14

Po włączeniu klimatyzacji sprawdź ręką temperaturę rurek pod maską na ścianie grodziowej. Cienka powinna być ciepła a gruba zimna (ok 4'C). To by oznaczało, że klima działa dobrze a problem masz jak Owczar pisał z wentylacją. Jeśli tak nie jest powodów może być kilka: uszkodzona sprężarka, mało czynnika w układzie, uszkodzony zawór rozpręzny.
Wentylatory na chłodnicy działają?Jeśli tak to sprawdź jeszcze czy kręcą się w dobrą stronę, tzn czy ciągną powietrze do komory silnika. Śmiesznie brzmi ale kilka razy spotkałem się, że po dzwonie ktoś odwrotnie podłaczył wentylatory i klima ledwo działała bo skraplacz był ogrzewany a nie chłodzony.
Swoją drogą kiepskiego masz tego speca, bo pomiary ciśnień to pierwsze co powinien zrobić kiedy klimatyzacja nie wyrabia.

Teraz doczytałem, że klimatyzacja mocno obciąża silnik. Na 90% masz problem z chłodzeniem skraplacza(chłodnicy). Obadaj wentylatory i daj znać.

Łysy88 - 05-11-2013, 23:39

pipi_ja napisał/a:
Po włączeniu klimatyzacji sprawdź ręką temperaturę rurek pod maską na ścianie grodziowej. Cienka powinna być ciepła a gruba zimna (ok 4'C). To by oznaczało, że klima działa dobrze a problem masz jak Owczar pisał z wentylacją. Jeśli tak nie jest powodów może być kilka: uszkodzona sprężarka, mało czynnika w układzie, uszkodzony zawór rozpręzny.
Wentylatory na chłodnicy działają?Jeśli tak to sprawdź jeszcze czy kręcą się w dobrą stronę, tzn czy ciągną powietrze do komory silnika. Śmiesznie brzmi ale kilka razy spotkałem się, że po dzwonie ktoś odwrotnie podłaczył wentylatory i klima ledwo działała bo skraplacz był ogrzewany a nie chłodzony.
Swoją drogą kiepskiego masz tego speca, bo pomiary ciśnień to pierwsze co powinien zrobić kiedy klimatyzacja nie wyrabia.

Teraz doczytałem, że klimatyzacja mocno obciąża silnik. Na 90% masz problem z chłodzeniem skraplacza(chłodnicy). Obadaj wentylatory i daj znać.

Jedna rurka po chwili robi się lodowata wręcz. Masz na myśli wentylatory na chłodnicy przy pasie przednim? Kręcą się jak szalone :) ale szczerze to nie wiem w którą stronę, jutro to sprawdzę.Gdy wyciągnę filtr pyłkowy to po lewej stronie jest chłodnica klimatyzacji? Ona już nie jest tak zimna jak ta rurka. w sumie to jest letnia.

Hugo - 06-11-2013, 07:37

Łysy88 napisał/a:
Gdy wyciągnę filtr pyłkowy to po lewej stronie jest chłodnica klimatyzacji?
Chłodnica klimatyzacji jest przed chłodnicą wody, tą na której są w/w wentylatory.