To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

jaker - 07-03-2011, 16:04

j-rules, dzięki za wyjaśnienie. W takim razie po prostu wybiorę tańszy napinacz skoro nie ma różnicy, mam nadzieję że wytrzyma do drugiej wymiany rozrządu.
matii - 09-03-2011, 10:46
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Cieknie olej z obudowy rozrządu
Mam taki problem, ostatnio zauważyłem w moim galu sączący sie olej z obudowy rozrządu (dolna częśc obudowy) wydaje mi sie ze to któraś z uszczelek walka tzw. simering. ale nie jestem pewien... może wie któś co to może być? W niedługim czasie bede wymieniał rozrząd i wtedy odrazu usunął bym ten wyciek. A gdzie znajde schemat rozrządu do gala 2.0 97rok?
Owczar - 09-03-2011, 10:51

To na pewno uszczelniacz wału.
http://forum.mitsumaniaki...10d38b963a67bb4
http://forum.mitsumaniaki...p=763569#763569

A na przyszłość- poszukaj zanim założysz nowy temat.

matii - 09-03-2011, 10:59

szukałem troche ale duzo tego jest.. i nie mogłem sie odnaleśc:) czyli dokupić uszczelniacz wału? trudno go wymienic?
Owczar - 09-03-2011, 11:01

matii, kup uszczelniacz wału i wałka rozrządu. Jak zdejmiesz pasek to trzeba zdjąć koła pasowe i wyciągnąć uszczelniacz. Potem zakładasz nowy. Pracy nie jest dużo.
matii - 09-03-2011, 11:23

spoko dzięki :) tak tez zrobie. Mam jeszcze jedno pytanko moze bedziesz wiedział :) Czytałem o tym ale jak widze kązdemu piszczy co innego. Mianowicie chodzi o to że jak odpale gala to na biegu jałowym słychac takie jakby piszczenie-wycie nie jest to pasek a bardziej jakby któreś z łożysk. I chodzi o to czy mozna wymienić same łożysko np. na pompie klimy? lub pompie wody?(bo w 2.0 jest napedzana paskiem alternatora) czy moze tak jest jakis napinacz który zaczyna juz wyć piszczec? Czy mozliwe jest kupno kpl rozrządu paski mitsuboshi rolki gmb za 340zł?
Owczar - 09-03-2011, 11:26

Co do cen to nie wiem. Pompę wody wymienia się całą, najlepiej z rozrządem.
W pompie klimy można wymienić. Pozdejmuj paski od wspomagania i klimy i zobacz czy wtedy też piszczy. Może być tak, że zaczyna puszczać koło dwupasowe na wale. Rozwulkanizowuje się.

matii - 09-03-2011, 11:31

a z tym kołem dwupasowym to pewnie nie takie "hop siup"? bo poraz pierwszy słysze tą nazwe.... :)
Owczar - 09-03-2011, 12:02

To taka moja nazwa. Napędza ono dwa paski, a koła połączone są za pomocą gumy, która się rozwulkanizowuje. W ostateczności może się rozpaść.

tomarek1 napisał/a:
Witam.
U mnie za takie "popiskiwanie" odpowiedzialne było koło pasowe,szczególnie rano na zimnym i na mieście gdy obroty nie miały więcej jak około 2,200 obrotów.Pomogła regeneracja koła.
Że winę miało koło pasowe było widać po pracy samego koła,wyraźnie biło na boki.
Pozdrawiam.
Tomek

Więcej w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...29521&start=105

komarsnk - 12-03-2011, 12:48

Czy faktycznie pasek Gates jest taki "zły"? Od jakiegoś czasu do 2.5 polecacie tylko SUN (czego nie neguję - może faktycznie jest lepszy). Chciałbym się tylko dowiedzieć na czym polega ta "lepszość" podczas eksploatacji. Czy on się zrywa przed okresem następnej wymiany czy jak? Czy przeskakuje? szybciej się zużywa? Proszę niech ktoś się wypowie kto miał do czynienia z tym paskiem. Pytam gdyż kurcze na alledrogo jest piękny komplet na rokach koyo, ori napinacz z pompą GMB tylko kurcze ten pasek gates :/ Czy faktycznie tego unikać aż tak? :roll:
Link do tej aukcji już się pojawił kilka stron temu...
http://allegro.pl/rozrzad...1488687951.html

carbon11 - 12-03-2011, 21:27

Zmieniałem dzisiaj pasek w Galu co prawda 2.0 V6 ale co tam :P
przyprowadzony z Niemcowni gdzie pewnie przechodził już wymiany pasków
i wytargałem coś takiego :shock:

przepraszam za jakość ale robiłem telefonem jednak można się doczytać :D

Jarcev - 12-03-2011, 23:04

Cytat:
zy faktycznie pasek Gates jest taki "zły"?

Ja zmieniałem 2 tygodnie temu na mitsuboshi i kiedy zadzowniłem do mechanika specjalizacji mitsu (mechanik chwalony dosłownie przez wszystkich na sląsku i ja tez potwierdzam ze zna sie na sprawie) czy zakładają paski mitsuboshi bo taki chce to odpowiedział mi ze zakładaja tylko mistuboshi lub sun( "ale nie taki z Ic tylko orginalny japoński" ) a gatesów nie zakładaja bo sa Zbyt sztywne. Nie uzywałem tego wiec nie powiem na 100% tym bardzuej ze z foum sie dowiedziałem ze jak zamiennik to gates i jest dobry , później juz był zły wiec wolałem wsadzić orginalny komplet cały . Najlepiej to zamów sobie u japaneze i bedziesz miał taki komplet jaki chcesz ;) a cena samego paska to mała cześć teog wszystkiego i różnica paru zł

komarsnk - 13-03-2011, 00:51

Jarcev napisał/a:
Cytat:
zy faktycznie pasek Gates jest taki "zły"?

a cena samego paska to mała cześć teog wszystkiego i różnica paru zł

nie n o jasne. Jeśli kupowałbym gdzieś na konkretne zamówienie to jasna sprawa że brałbym SUN :) chodziło mi stricte o tą aukcję :) teraz już wiem dlaczego nie gates :wink:
pozdrawiam :mrgreen:

carbon11 - 13-03-2011, 08:36

Jarcev napisał/a:
gatesów nie zakładaja bo sa Zbyt sztywne

To wytłumaczcie mi dla czego na pasku gatesa jest logo i napis Mitsubishi :?:
Teraz wszystkie paski są wzmacniane co Gates dodatkowo oznacza symbolem XS więc jak dla mnie to z tą sztywnością to zwykła bzdura :evil:

Jarcev - 13-03-2011, 09:23

dlatego zacytowałem wypowiedz :D nie miałem takiego paska nawet nigdy w rękach wiec jak bzdura to bzdura . ps carbon jak byłem w zduńskiej oglądać galanta to widziałem twojego ,chyba ze wiecej macie takich niepowtarzalnych bo ogólnie godzine tam byłem a widziałem trzy a w Katowicach trzy to widze przez pół roku :D piękne autko ;)