To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI

Tenor - 30-08-2009, 16:06

Witam użytkowników forum. Wiem ,że to temat rzeka :) bo przejrzałem już cały wątek 8) ale nadal mam wątpliwości, a mianowicie: sprowadziłem auto z (D) po czym od razu zabrałem się za wymianę oleum. Ponieważ nie byłem pewien czym był zalany nalałem Shell Helix Plus 10W -40 (przebieg 132 tys. km), dopiero po przejechaniu ok 7 tys.km uzyskałem info ,że wcześniej zalany był Motul-em 5W-40. Dodam że po zmianie nie zauważyłem większej różnicy w pracy silnika. Jest jednak jedno ale -niestety bierze mi olej -już siorbnął mi ze 2l :roll: .Co zatem radzicie mi zrobić przy następnej wymianie: pozostać przy obecnym oleju czy zejść z powrotem na syntetyk (czy pobór oleju się nie zwiększy)? Dzięxx za info :D
Anonymous - 30-08-2009, 22:17

Jak łyka ci 2 litry oleju na 7 tys. km to nie może mieć przebiegu 132tys. km.!!!
Był pewnie kręcony ze trzy razy :? Do tego silnika nie zaleca się wlewać oleju mineralnego, więc sytuacja jest zła:(Czy jak jeździł niby na motulu 5w40 nie brał oleju???
Wydaje mi się to mało prawdopodobne, pewnie śmigał na na jakimś mineralu i teraz dostał dobry olej i go konsumuje, może pomoże wymiana uszczelniaczy zaworowych................

Tenor - 31-08-2009, 09:28

Jeśli chodzi o przebieg to fatycznie róznie z tym bywa, chociaż genaralnie jest on udokumentowany (wiem, wiem papier przyjmie wszystko :-X ) niemiecką książką serwisową z pieczątkami poszczególnych serwisów. Dodam ,że cari jest z przełomu 2001/2002 i sam ją bez pośredników w (D) kupiłem (wiem, że tam też zdarzają się kwiatki :-X ) . Co zaś się tyczy oleju, dopiero teraz znalazłem #-o w aucie nalepkę z informacją jaki lany był olej i z zaleceniem by zmienić go przy 141.000 lub w 12.2008r., ponieważ szybciej zbliżyła się data niż przebieg (obecnie jest 140.000 km ) olej zmieniłem w grudniu 2008r. Tak czy owak pewnie wymiana uszczelniaczy zaworowych wchodzi w grę, ale nadal nie wiem czy mogę (przy założeniu ,że przebieg jednak jest prawdziwy) zmienić olej na syntetyk, czy dla bezpieczeństwa pozostać już przy 10W-40 (boję się ,że przepłucze silnik, a pozatym ten przebieg ,może faktycznie nie jest prawdziwy? :doubt: i w tedy syntetyk nie jest dobrym pomysłem ) sam nie wimm... Help!
turek61 - 01-09-2009, 17:59

Tenor, jeżeli łyka tyle oleju to faktycznie musisz wymienić uszczelniacze.Po wymianie zostań przy Shellu 10W40.To dobry olej.
Tenor - 01-09-2009, 18:49

Dzięki koledzy za podpowiedzi :) Pozdrawiam!
Anonymous - 01-09-2009, 19:18

Tak czy owak, zanim wymienisz uszczelniacze, możesz spróbować zalać Valvoline Max life:)
Może będzie lepiej.........

TRUTIL CARI GDI - 01-09-2009, 23:42

witam panowie jeśli mielibyście wybierać z tych trzech firm, którym olejem najlepiej zalać cari

1.ELF COMPETITION STI
2.MOBIL 1 SUPER S
3.Castrol Magnatec
4.SHELL HELIX PLUS

oleje klasy 10w40 pozdrawiam

turek61 - 03-09-2009, 11:51

TRUTIL CARI GDI, chyba z czterech.....
Ilu jest użytkowników forum tyle możesz mieć różnych opinii.
Ja osobiście wybrałbym SHELL HELIX PLUS .

Anonymous - 04-09-2009, 17:53

Ja jezdze na shellu i nie narzekam. Wiosna tego roku jakies okolo 8 tys kilometrow temu zmienilem na Castrol Magnatec 5W-30 i niezbyt bylem zadowolny z poczatku bylo ok w miare zuzycia oleju coraz czesciej bylo slychac jak klepia popychacze zminilem wiec wczoraj na Shell Helix Plus 10W-40 ,wymiana poprawila dzialanie jednak zastosowalem jeszcze taki dodatek do wyciszania pracy popychaczy firmy liquy moly.musze powiedziec ze jest poprawa i to duza.
ZEROSUPER - 07-09-2009, 06:40

Pan od którego kupiłem moją Cari, jako że nie wiedział czym jest zalana po sciągnięciu z Francji zalał olejem mineralnym. Przejechał ja na tym oleju 7 tyś km i ja kupiłem auto. Z braku pomysłu zalałem silnik Elfem Sporti 15W40 mineralnym. Zrobiłem na nim 10tyś km. Auto oleju nie bierze, ale chciał bym przesiąść sie na syntetyk bądź półsyntetyk. Akurat w przyszłym tygodniu będe wymieniał, więc potrzebuje porady.
Na mineralu auto zrobiło jakies 17tys km. Planowałem spuścić olej na ciepło, przepłukać półsyntetykiem i zalać syntetyk 5W50 ale widzę, że ostatnio kilka osób zaczyna lac do GDI półsyntetyki Helix 10W40 i Motorex 10W30.
Teraz juz mam kompletny mentlik, faktem jest że mineralnego z silnika chce sie pozbyć, ale czym zalać? Obawiam się że na syntetyku 5W50 może zacząć brać olej, z drugiej strony na pierwszch stronach tego wątku wszyscy piszą że półsyntetyki stanowczo NIE.

Doradźcie.

adaśko - 07-09-2009, 07:28

ZEROSUPER, mój brat w swojej renówce z mineralnego na półsyntetyk przeszedł i zrobione ma juz ponad 30.000km i niewidac zeby cos złego sie działo autko niebierze oleju wiec sądze ze i u Ciebie powinno byc wszystko okey.brat mój zalał elfa 10W40 zreszta ja tez w swoje starej cari na połsyntetyku jezdziłem elfa a w obecnej widze ze pełny syntetyk jest zalany ale jeszcze mam troche czasu do wymiany.
Robson86 - 07-09-2009, 11:20

Wg mnie mineral w ogole nie powinien byc zalewany do silnikow... wiec wg mnie przechodz na syntetyk lub ewentualnie polsyntetyk jesli nie chcesz kombinowac.
Pozdroo

ZEROSUPER - 07-09-2009, 18:32

Wezme więc Shell Helix PLus 10W40. Czy kupowanie tego oleju na allegro jest "bezpieczne"? Cena w sklepie W sklepie 5l kosztuje 140zł na allegro 80+wysyłka.
Morfi - 07-09-2009, 18:49

ZEROSUPER, Ja jezdze do tej firmy http://www.allegro.pl/ite...wice_tanio.html ale widze, że maja prawie shella drogo w pzreciwieństwie do inncyh ja kupuje mobila.
Kupowałem u nich dwa razy.

konradsd - 22-09-2009, 11:46

witam, dzisiaj sprawdzalem poziom oleju i jest pod kreska minimum, troche mnie to zmartwilo bo zrobilem jakies 7tys od kupna i troche tego oleju wciagnelo, byc moze poprostu sie zuzyl, bo wycieków nie ma , dodam ze jezdze 1.8 gdi 2001 rok i teraz zastanawiam sie jakiego oleju dolac na karteczce ktora mam doczepiona jest napisane tylko lw-40 ?? co to takiego to nie wiem szukałem po necie i nie znalazlem , auto sprowadzalem z niemiec i zapomnialem spytac co tam dolewac, prosze o szybka odpowiedz ,bo musze cos dolac tylko co :) ?