[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
ukasz - 01-03-2013, 13:16
Witam
Znów mam problem z moją skrzynią, w sumie rok temu była na regeneracji w Marka Malika, jak odsyłał to poinformował, że skrzynia już jest cichutka i biegi powinny wchodzić normalnie. Z tym drugim jak najbardziej jest ok, wiadomo zimny olej itp. jest różnica. Tylko mam do was pytanie skrzynia dalej hałasuje, jak np. hamuje silnikiem to się to nasila, nie wiem co z tym robić czy od nowa wyciągać skrzynie i odsyłać do Japaneze czy można coś sprawdzić. Przy regeneracji skrzyni było odrazu założone nowe sprzęgło.
Z góry dzięki za odpowiedź:)
POzdro!
Owczar - 01-03-2013, 13:26
No cóż, wygląda na to, że łożyska znowu się odzywają.
ukasz - 01-03-2013, 13:37
tylko teraz ciekawe czy Marek Malik uzna jakąś gwarancje na to, no jakby nie patrząc ujechałem nim z 6000 km przez rok a tu znów coś takiego, jakaś podpowiedź czy ktoś miał podobną sytuacje?
Owczar - 01-03-2013, 13:40
Ktoś tam pisał o problemach ze skrzynią od Japaneze, ale tuż po założeniu. Musisz zadzwonić i zapytać jak on to widzi.
komarsnk - 02-03-2013, 09:28
ukasz, chyba wiem o jakim dźwięku przy hamowaniu silnikiem piszesz.
To jest dość powszechne i normalne zjawisko, że podczas hamowania silnikiem jest specyficzny "głos" skrzyni. Trochę tak jak podczas jazdy na wstecznym tylko o wiele delikatniejszy
U mnie po zmianie obu łożysk na wałku ten dźwięk pozostał a reszta łożysk była w bardzo dobrym stanie.
To jest dźwięk podajże z mechanizmy różnicowego jeśli się nie mylę.
bluecard88 - 08-03-2013, 15:56
Witam panowie.
Przeczytałem cały temat "SKRZYNIA" ,ale chcę się upewnić parę rzeczy.
Problem w tym ,że na luzie/biegu jałowym na parkingu słychać stuki ( żadne chrobotanie ) ze skrzyni, ale gdy WCISNĘ sprzegło w podłogę "stuki" cichną i jest ok. Podczas jazdy nic nie zauważyłem.
Wiem ,że mam problemy z synchro na 1 i 2 biegu bo jest "zgrzyt" na zimnym oleju. Ale zostawmy synchro w spokoju. Co muszę dokładnie wymienić ,żeby te "stuki" ucichły?
-napewno do wymiany leci sprzęgło ( 226 tys bez wymiany)
-łożysko oporowe?
-łożysko na wałku sprzegłowym?
Żeby te łożyska wymienić trzeba rozpoławiać skrzynie?
Napiszcie czarno na białym bo po przeczytaniu tylu stron o skrzyni trochę się pogubiłem.
Z góry dzieki
[ Dodano: 08-03-2013, 15:56 ]
major - 08-03-2013, 16:44
bluecard88 napisał/a: | Co muszę dokładnie wymienić ,żeby te "stuki" ucichły? |
Trudno wróżyć co wymienić. Trzeba wyciągnąć skrzynie i ją rozebrać wtedy się okaże.
bluecard88 napisał/a: | -napewno do wymiany leci sprzęgło ( 226 tys bez wymiany)
-łożysko oporowe?
-łożysko na wałku sprzegłowym? |
przy okazji przejrzenie pozostałych łożysk
bluecard88 napisał/a: | Żeby te łożyska wymienić trzeba rozpoławiać skrzynie? |
tak
bluecard88 - 08-03-2013, 16:45
Czyli muszę poczekać do końca miesiąca na powrót do PL ;/ mam nadzieję ,że nic się nie posypie.
Dostane sprzęgło EXEDY do EA2x przed liftem?
Wszedzie jest tylko 225 a ja potrzebuję 215 zgadza się?
Co myślicie jeszcze o AISIN?
Krzyzak - 08-03-2013, 21:40
bluecard88 napisał/a: | Co myślicie jeszcze o AISIN? | spoko - też montowane przez Mitsu na pierwszy montaż
Marcino - 11-03-2013, 11:08
Krzyzak napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | Co myślicie jeszcze o AISIN? | spoko - też montowane przez Mitsu na pierwszy montaż |
Dobre, Jappońskie.. śmiało montuj:)
m6riano - 11-03-2013, 19:13
bluecard88 napisał/a: | Wszedzie jest tylko 225 a ja potrzebuję 215 zgadza się? |
prawdopodobnie tak..nie uświadczysz EXEDY w rozmiarze 215mm...
Ja kupiłem VALEO za 330zł i jestem zadowolony..
Marcino - 11-03-2013, 21:44
komarsnk napisał/a: | To jest dość powszechne i normalne zjawisko, że podczas hamowania silnikiem jest specyficzny "głos" skrzyni. Trochę tak jak podczas jazdy na wstecznym tylko o wiele delikatniejszy |
To nie jest normalne.... u mnie nic nie słychać. Przebieg ponad 200kkm licznikowo a moze być i z 260kkm:)
bluecard88 - 03-04-2013, 17:46
panowie właśnie odebrałem auto z serwisu (serwis samochodów amerykańskich-jedyni naprawiają skrzynie w regionie).
Wymienili mi sprzęgło ,łożysko te co było razem ze sprzęgłem i na "ataku" nnie jestem pewien ale...odebrałęm i było wszystko ok, po dojechaniu do domu 1 km wrzuciłem wsteczny i się zaczęło , strasznie wyje na wstecznym jakby tarło jakimś metalem? dziwny dzwięk, wiem że wsteczny ma inny dzwięk ale to słychać ze stu metrów. Odstawiłem spowrotem do serwisu. Kase zapłaciłem a skrzynia dalej nie chodzi jak powinna( 1150 zł). Miał ktoś przygody ze wstecznym ?
sampler - 03-04-2013, 20:16
Mozliwe ze jak skladali skrzynie to nie wskoczyl im na miejsce pierscien rozprezny lozyska na walku sprzeglowym. Dojscie do pierscienia jest po wyjeciu plastikowej zaslepki i nie ma koniecznosci wyciagania skrzyni.
major - 03-04-2013, 21:07
Albo zapomnieli podkowy przykręcić
|
|
|